Uutiset Kehitysyhteistyöleikkaukset

Kirkon Ulkomaanapu irtisanoo viisi työntekijää

Järjestön yt-neuvotteluiden taustalla oli 6,2 miljoonan euron leikkaustarve.
(Kuva: Ian Stannard / cc 2.0)

Kirkon Ulkomaanapu irtisanoo viisi työntekijää kehitysyhteistyöbudjettiinsa kohdistuvan leikkauksen seurauksena. Lisäksi kaksi työntekijää siirtyy eläkkeelle, yhdeksän tehtävää muutetaan osa-aikaiseksi tai niissä on sovittu toimivapaajärjestelyistä. Myös yhdeksän ulkomailla työskentelevän, paikalta palkatun henkilön työsuhde päättyy.

Taustalla ovat hallituksen kehitysyhteistyöbudjettiin kohdistuvat leikkaukset, jotka vievät järjestöltä ensi vuonna yhteensä 6,2 miljoonaa euroa.

"Selvisimme suhteellisen pienillä henkilöstövähennyksillä siksi, että olemme jo aiemmin varautuneet rahoituspohjan muutokseen ja siksi, että henkilökunta oli neuvotteluissa ihailtavan halukas joustamaan esimerkiksi omista eduistaan", sanoo järjestön toiminnanjohtaja Jouni Hemberg.

Leikkaukset vaikuttavat myös suoraan kehitysyhteistyöhankkeisiin. Järjestö kertoi jo syyskuussa lopettavansa ja karsivansa työtään useissa maissa. Työ loppuu kokonaan Libanonissa, Hondurasissa, Mosambikissa sekä Kongon demokraattisessa tasavallassa viimeistään maaliskuun lopussa 2016.

Eilen myös Suomen Lähetysseura kertoi irtisanomisista ja hankkeiden lopetuksista leikkausten seurauksena. Järjestö lopettaa yhteensä 17 hanketta.

Kehitysyhteistyöleikkaukset kehitysyhteistyöpolitiikkatalous Suomi Kirkon UlkomaanapuSuomen Lähetysseura

Lue myös

Laskin ja kolikoita

Järjestöjen osuus kehitysyhteistyörahoista uhkaa laskea entisestään

Kehitysjärjestöjen kattojärjestö Kepan mukaan järjestöt ovat saamassa ensi vuonna ensimmäistä kertaa lähes 20 vuoteen alle seitsemän prosenttia kehitysyhteistyömäärärahoista. Rauhanjärjestöille taas suunnitellaan uusia leikkauksia.

Suomi viime vuonna suurimpia kehitysavun leikkaajia

Tuoreiden tilastojen mukaan Suomen kehitysyhteistyömäärärahat putosivat viime vuonna runsaan kolmanneksen edellisvuodesta. Eniten leikattiin monenkeskisestä yhteistyöstä, käytännössä YK-järjestöiltä.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen värjää toisen naisen tukkaa

Brasiliassa ihonväri on politiikkaa, mutta elokuvaohjaaja Tai Linhares ei tiedä, onko hän musta vai valkoinen

Tai Linharesin syntymätodistuksessa lukee ”valkoinen”, mutta hän on jotain muutakin. ”En ole osa sitä etuoikeutettua kulttuurista ja sosiaalista valkoisuutta, jonka osaksi pääsee, jos syntyy ihonväriltään valkoisena, oikeanlaisten hiusten kanssa”, hän sanoo. Linharesin lyhytelokuva käsittelee identiteetin etsintää mustan ja valkoisen välimaastossa.
Nainen ja poika istuvat maassa, etualalla ruoka-annoksia.

Alkuperäiskansojen ruokakulttuuri on hyvä keino taistella ilmastokriisiä vastaan – Intian Meghalayassa villiruoka on arvossaan

Intian alkuperäiskansojen ruokaulttuurissa maata ja ruokakasveja hyödynnetään monipuolisesti aina villikasveja myöden. Ruokakulttuuria yritetään elvyttää nyt muun muassa Äiti Maa -maalaismarkkinoiden avulla.
Sateenkaarilippu

Malesia langetti kovat rangaistukset homoudesta epäillyille – Jo toinen keppirangaistus runsaan vuoden vuoden sisään

Malesian hallitus on luvannut parantaa ihmisoikeustilannetta, mutta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen syrjintä pahenee. Viisi miestä tuomittiin kepiniskuihin yrityksestä harrastaa ”luonnonvastaista” seksiä.
Eurokolikoita, Suomen 100-vuotisjuhlan juhlarahoja

Pakolaisneuvonta yritetään pelastaa hätäkeräyksellä

Turvapaikanhakijoiden oikeusapuun vuonna 2016 tehdyt muutokset ovat supistaneet rajusti Pakolaisneuvonnan toimintaa. Nyt järjestön toiminta yritetään turvata hätäkeräyksen avulla.