Kirgisian tilanne vaatii pikaisia toimia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kirgisian tilanne vaatii pikaisia toimia

Kirgisian väkivaltaisuudet ovat ajaneet noin 300 000 ihmistä pakolaisiksi naapurivaltio Uzbekistaniin. Pakolaisten ahdinkoon vastaaminen edellyttäisi pikaista humanitaarisen avun perille saamista.

Kirgisialaispakolaisia. (UN-photo/AFP)

Kirgisian väkivaltaisuudet ovat ajaneet arviolta 300 000 ihmistä pakolaisiksi naapurivaltio Uzbekistaniin. Pakolaisten ahdinkoon vastaaminen edellyttäisi pikaista humanitaarisen avun perille saamista.

Kirkon Ulkomaanapu lähettää raha-apua Kirgisiaan avustusjärjestöjen verkoston ACT-allianssin kautta. Kipeimmin Kirgisiassa tarvitaan nyt ruoka-apua, vettä ja hygieniatarvikkeita.

Punainen Risti auttaa sairaaloissa ja terveysasemilla. Kirgisian Punainen Puolikuu on antanut hätäapua Oshin kaupungin sairaalalle välittömästi väkivaltaisuuksien puhjettua. Punaisen Puolikuun vapaaehtoiset toimittivat sairaalalle lääkintätarvikkeita sekä ruokaa neljän päivän tarpeisiin. Varastot hupenevat kuitenkin nopeasti, sillä kaupungin viranomaiset eivät pysty vastaamaan väkivaltaisuuksien synnyttämään valtavaan avun tarpeeseen.

UNICEFin henkilökunta toimii paikan päällä ja pyrkii takaamaan, että lapset saavat tarvitsemaansa apua. Yli 90 prosenttia pakolaisista on naisia, lapsia ja vanhuksia. Valtaosa lapsista on kärsinyt henkisestä tai fyysisestä väkivallasta ja tarvitsee välitöntä traumahoitoa ruoan, suojan ja muun terveydenhoidon lisäksi.

YK:n avustusjärjestöt lähettävät avustustarvikkeita ja -työntekijöitä Kirgisian ja Uzbekistanin kriisialueille.

Lisää uusi kommentti