Uutiset

Kiinan aktiivisuus lisääntyy Karibialla ja Etelä-Amerikassa

Latinalainen Amerikka ja Karibian alue ovat
myös alkaneet kiinnostaa Kiinaa, jonka toimintaa Afrikassa on viime
aikoina arvosteltu.
Latinalainen Amerikka ja Karibian alue ovat myös alkaneet kiinnostaa Kiinaa, jonka toimintaa Afrikassa on viime aikoina arvosteltu.

Etelä-Amerikan talousmahti, Brasilia, solmi hiljan Kiinan kanssa joukon taloussopimuksia, joihin kuului 7,5 miljardin euron laina maan valtiolliselle energiayhtiölle ille.

Kuuba on viime kuukausina tehnyt Kiinan kanssa 600 miljoonan euron edestä sopimuksia muun muassa nikkelin- sekä öljyn- ja kaasuntuotannon lisäämiseksi.

Tarkkailijoiden mukaan Kiina tutkaili takavuosina Etelä-Amerikan bisnesmahdollisuuksia matalalla profiililla ja teki hyvän tahdon eleitä – esimerkiksi urheilustadionin rakentaminen - taivutellakseen hallituksia katkaisemaan suhteensa Taiwaniin.

Tänä vuonna korkean tason kiinalaispoliitikkoja on vieraillut jo Meksikossa, Perussa, Venezuelassa, Trinidadissa ja Jamaikassa.

Kiina on valmis sijoittamaan alueelle 38 miljardia euroa lähivuosina, Karibian Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja David Jessop sanoo.

Viime vuosina Kiina on sijoittanut varoja lainattaviksi alueen valtioille sekä Barbadoksessa sijaitsevaan Karibian kehityspankkiin että Amerikan kehityspankkiin.

Myös Kiinan kauppa alueen maiden kanssa on kasvanut nopeasti. Brasilian mukaan Kiina on ohittanut Yhdysvallat sen tärkeimpänä kauppakumppanina.

Yhdysvaltain ulkoministeri Hillary Clinton on luonnehtinut Kiinan häärintää maansa perinteisellä takapihalla "varsin häiritseväksi".

talouskauppa KiinaLatinalainen Amerikka ja Karibia

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen lähikuvassa

Vihapuhe ei leviä vain Euroopassa – Etelä-Sudanissa taistellaan ilmiötä vastaan muun muassa radion avulla

Eteläsudanilaiset uskovat, että muualle muuttaneet, koulutetut ihmiset puhuvat totta. Se lietsoo vihapuhetta maassa, jossa suurin osa väestöstä ei edes käytä nettiä. ”Tarvittaisiin lisää kriittistä ajattelua”, sanoo vihapuheen vastaista ohjelmaa vetävä Achol Jok Mach.
Kamerunin lippu Kanadan lipun vieressä

Unicef: Konflikti estää yli 600 000 lapsen koulunkäynnin Kamerunissa – ”Monet lapset eivät ole astuneet luokkahuoneeseen kolmeen vuoteen”

Kieliryhmien väliset kiistat ovat johtaneet humanitaariseen kriisiin Kamerunissa, jossa toista miljoonaa ihmistä tarvitsee jonkinlaista apua.
Pinkkiä lakanaa ja lippuja pitelevät naiset marssivat kadulla

ILO hyväksyi historiallisen sopimuksen häirintää ja väkivaltaa vastaan työpaikoilla – Taustalla #MeToo-liike

Uusi sopimus määrittelee väkivallan ja ahdistelun työpaikoilla ihmisoikeusloukkauksiksi. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch kiittää #MeToo-liikettä, jonka ansiosta naiset ovat uskaltautuneet puhumaan kokemuksistaan työpaikoilla.
Viikatemiehiksi pukeutuneet mielenosoittajat Stop Arming Saudis -kyltin kanssa

Iso-Britannia jäädytti uudet asevientiluvat Saudi-Arabiaan – Oikeuden mukaan hallituksen olisi pitänyt arvioida mahdolliset kansainvälisen oikeuden rikkomukset

Monet maat ovat viime vuosina lopettaneet asekaupat Jemeniä pommittavan Saudi-Arabian kanssa. Brittiläisen vetoomustuomioistuimen päätös saattaa olla tärkeä ennakkotapaus.

Luetuimmat

Rinteen hallitusohjelma lupaa lisärahaa kehitysyhteistyöhön – Keinot ja summat ovat vielä epäselviä
EU on lopettanut monien keskituloisten maiden kehitysavun – Köyhyystavoitteet uhkaavat vesittyä, varoittaa tutkija
Raportti: Suomi on maailman toiseksi tasa-arvoisin maa – Maan vauraus ei silti aina tarkoita naisten parempaa asemaa
Hallitusohjelman ihmisoikeuskirjaukset saavat järjestöiltä kiitosta – ”Tässä ajassa on todella tärkeää, ettei kumarrella populistisille johtajille vaan korostetaan oikeusvaltion merkitystä”
Humanitaarinen apu ei ole feminististä – Naisiin kohdistuvan väkivallan kitkemiseen käytetään vain 0,12 prosenttia avusta, kertoo raportti
Vihapuhe ei leviä vain Euroopassa – Etelä-Sudanissa taistellaan ilmiötä vastaan muun muassa radion avulla
Ennuste: Suurin osa lihatuotteista korvataan vuoteen 2040 mennessä keinolihalla ja vegaanisilla korvikkeilla
Greenpeace: 50 miljoonaa hehtaaria metsää tuhoutuu kulutushyödykkeiden takia seuraavien kymmenen vuoden aikana
Tutkimus: Monet tunnetut vaatebrändit ovat luvanneet maksaa tekijöille elämiseen riittävää palkkaa, mutta lupaus toteutuu vain harvoin
Lapsimorsiamista puhutaan paljon, mutta entä sulhaset? – Uusi tutkimus aiheesta paljastaa, että miljoonia poikiakin on naitettu alaikäisinä