Kiinan aktiivisuus lisääntyy Karibialla ja Etelä-Amerikassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kiinan aktiivisuus lisääntyy Karibialla ja Etelä-Amerikassa

Latinalainen Amerikka ja Karibian alue ovat
myös alkaneet kiinnostaa Kiinaa, jonka toimintaa Afrikassa on viime
aikoina arvosteltu.

Latinalainen Amerikka ja Karibian alue ovat myös alkaneet kiinnostaa Kiinaa, jonka toimintaa Afrikassa on viime aikoina arvosteltu.

Etelä-Amerikan talousmahti, Brasilia, solmi hiljan Kiinan kanssa joukon taloussopimuksia, joihin kuului 7,5 miljardin euron laina maan valtiolliselle energiayhtiölle ille.

Kuuba on viime kuukausina tehnyt Kiinan kanssa 600 miljoonan euron edestä sopimuksia muun muassa nikkelin- sekä öljyn- ja kaasuntuotannon lisäämiseksi.

Tarkkailijoiden mukaan Kiina tutkaili takavuosina Etelä-Amerikan bisnesmahdollisuuksia matalalla profiililla ja teki hyvän tahdon eleitä – esimerkiksi urheilustadionin rakentaminen - taivutellakseen hallituksia katkaisemaan suhteensa Taiwaniin.

Tänä vuonna korkean tason kiinalaispoliitikkoja on vieraillut jo Meksikossa, Perussa, Venezuelassa, Trinidadissa ja Jamaikassa.

Kiina on valmis sijoittamaan alueelle 38 miljardia euroa lähivuosina, Karibian Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja David Jessop sanoo.

Viime vuosina Kiina on sijoittanut varoja lainattaviksi alueen valtioille sekä Barbadoksessa sijaitsevaan Karibian kehityspankkiin että Amerikan kehityspankkiin.

Myös Kiinan kauppa alueen maiden kanssa on kasvanut nopeasti. Brasilian mukaan Kiina on ohittanut Yhdysvallat sen tärkeimpänä kauppakumppanina.

Yhdysvaltain ulkoministeri Hillary Clinton on luonnehtinut Kiinan häärintää maansa perinteisellä takapihalla "varsin häiritseväksi".

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia