Uutiset

Kiinan aktiivisuus lisääntyy Karibialla ja Etelä-Amerikassa

Latinalainen Amerikka ja Karibian alue ovat
myös alkaneet kiinnostaa Kiinaa, jonka toimintaa Afrikassa on viime
aikoina arvosteltu.
Latinalainen Amerikka ja Karibian alue ovat myös alkaneet kiinnostaa Kiinaa, jonka toimintaa Afrikassa on viime aikoina arvosteltu.

Etelä-Amerikan talousmahti, Brasilia, solmi hiljan Kiinan kanssa joukon taloussopimuksia, joihin kuului 7,5 miljardin euron laina maan valtiolliselle energiayhtiölle ille.

Kuuba on viime kuukausina tehnyt Kiinan kanssa 600 miljoonan euron edestä sopimuksia muun muassa nikkelin- sekä öljyn- ja kaasuntuotannon lisäämiseksi.

Tarkkailijoiden mukaan Kiina tutkaili takavuosina Etelä-Amerikan bisnesmahdollisuuksia matalalla profiililla ja teki hyvän tahdon eleitä – esimerkiksi urheilustadionin rakentaminen - taivutellakseen hallituksia katkaisemaan suhteensa Taiwaniin.

Tänä vuonna korkean tason kiinalaispoliitikkoja on vieraillut jo Meksikossa, Perussa, Venezuelassa, Trinidadissa ja Jamaikassa.

Kiina on valmis sijoittamaan alueelle 38 miljardia euroa lähivuosina, Karibian Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja David Jessop sanoo.

Viime vuosina Kiina on sijoittanut varoja lainattaviksi alueen valtioille sekä Barbadoksessa sijaitsevaan Karibian kehityspankkiin että Amerikan kehityspankkiin.

Myös Kiinan kauppa alueen maiden kanssa on kasvanut nopeasti. Brasilian mukaan Kiina on ohittanut Yhdysvallat sen tärkeimpänä kauppakumppanina.

Yhdysvaltain ulkoministeri Hillary Clinton on luonnehtinut Kiinan häärintää maansa perinteisellä takapihalla "varsin häiritseväksi".

talouskauppa KiinaLatinalainen Amerikka ja Karibia

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nuori mies istuu sohvalla, taustalla punainen seinä

Yksin tulleiden alaikäisten perheenyhdistämisestä on tehty Suomessa poikkeuksellisen vaikeaa – ”Kotoutuisin sata kertaa paremmin, jos he olisivat täällä”

Perheenyhdistäminen on Suomessa esimerkiksi Ruotsiin ja Norjaan verrattuna niin vaikeaa, ettei moni edes yritä. Esimerkiksi afganistanilaisia hakijoita rajoittaa sääntö, jonka mukaan heidän pitää jättää hakemuksensa Intiassa. Opiskelijat Shayegh Adeli ja Ali Nazari uskovat, että he menestyisivät paremmin, jos perhe olisi tukemassa.
Istuvia ja seisovia mielenosoittajia Zimbabwessa

Zimbabwe syyttää talouskriisistään pakotteita, mutta todellinen syy on korruptio, sanovat asiantuntijat

Vain Venezuelassa on pahempi inflaatio kuin Zimbabwessa. Maan viranomaiset syyttävä taloustilanteesta kansainvälisiä talouspakotteita. Monien asiantuntijoiden mukaan tärkein syy on kuitenkin kaikkialla rehottava korruptio ja huono hallinto.
Tyttöjä urheiluasuissa

Maailman yleisin ihmisoikeussopimus täyttää 30 vuotta – Järjestöt vaativat lisäponnisteluja lasten oikeuksien toteuttamiseksi

Lapsen oikeuksien sopimuksen olemassaolon aikana esimerkiksi alle 5-vuotiaiden kuolleisuus on vähentynyt 60 prosenttia. Samaan aikaan kehitys monilla alueilla on hidastunut, varoittavat lapsijärjestöt.
Myanmarin rohingya-naisia Cox's Bazarin pakolaisleirillä

Myös kansainvälinen rikostuomioistuin ryhtyy tutkimaan Myanmarin rohingyoihin kohdistuneita julmuuksia

Myanmar ei ole kansainvälisen rikostuomioistuimen jäsen, mutta tuomioistuin päätti tutkia niitä rikoksia, jotka ovat tapahtuneet Myanmarin ja Bangladeshin rajalla. Aiemmin tällä viikolla Gambia vei Myanmarin YK:n alaisen kansainvälisen tuomioistuimen eteen kansanmurhan vastaisen sopimuksen rikkomisesta.