Uutiset

Kiinan aktiivisuus lisääntyy Karibialla ja Etelä-Amerikassa

Latinalainen Amerikka ja Karibian alue ovat
myös alkaneet kiinnostaa Kiinaa, jonka toimintaa Afrikassa on viime
aikoina arvosteltu.
Latinalainen Amerikka ja Karibian alue ovat myös alkaneet kiinnostaa Kiinaa, jonka toimintaa Afrikassa on viime aikoina arvosteltu.

Etelä-Amerikan talousmahti, Brasilia, solmi hiljan Kiinan kanssa joukon taloussopimuksia, joihin kuului 7,5 miljardin euron laina maan valtiolliselle energiayhtiölle ille.

Kuuba on viime kuukausina tehnyt Kiinan kanssa 600 miljoonan euron edestä sopimuksia muun muassa nikkelin- sekä öljyn- ja kaasuntuotannon lisäämiseksi.

Tarkkailijoiden mukaan Kiina tutkaili takavuosina Etelä-Amerikan bisnesmahdollisuuksia matalalla profiililla ja teki hyvän tahdon eleitä – esimerkiksi urheilustadionin rakentaminen - taivutellakseen hallituksia katkaisemaan suhteensa Taiwaniin.

Tänä vuonna korkean tason kiinalaispoliitikkoja on vieraillut jo Meksikossa, Perussa, Venezuelassa, Trinidadissa ja Jamaikassa.

Kiina on valmis sijoittamaan alueelle 38 miljardia euroa lähivuosina, Karibian Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja David Jessop sanoo.

Viime vuosina Kiina on sijoittanut varoja lainattaviksi alueen valtioille sekä Barbadoksessa sijaitsevaan Karibian kehityspankkiin että Amerikan kehityspankkiin.

Myös Kiinan kauppa alueen maiden kanssa on kasvanut nopeasti. Brasilian mukaan Kiina on ohittanut Yhdysvallat sen tärkeimpänä kauppakumppanina.

Yhdysvaltain ulkoministeri Hillary Clinton on luonnehtinut Kiinan häärintää maansa perinteisellä takapihalla "varsin häiritseväksi".

talouskauppa KiinaLatinalainen Amerikka ja Karibia

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suldaan Said Ahmed istuu kahvilan pöydän ääressä

”Kun onnistuu, on suomalainen, jos epäonnistuu, nähdään maahanmuuttajana” – Miltä suomalainen media näyttää maahanmuuttajan silmin?

Suomalaisista perheistä tai elämäntavasta kertovissa jutuissa haastateltavat ovat lähes aina valkoisia, helsinkiläinen Suldaan Said Ahmed sanoo. Medialla on valtaa sen määrittelyssä, ketkä ovat ”meikäläisiä” ja ketkä jätetään ulkopuolelle.
Hiroshiman atomipommista selvinnyt rakennuksen raunio ja muistomerkki

Hiroshima, Suomi ja ydinaseriisunta

Suomen käyttäytyminen ydinaseriisuntakysymyksissä on ollut lähes identtistä ydinasevaltioiden ja Nato-maiden kanssa. Viimeisenä naulana aktiivisen ydinaseriisunnan edistämispolitiikan arkkuun on ollut Suomen kieltäytyminen allekirjoittamasta ydinaseet kieltävää sopimusta, kritisoi Rauhanpuolustajien toiminnanjohtaja Teemu Matinpuro.
Joukko ihmisiä kävelee käytävällä

Jemenin hätäapuohjelmia uhkaa sulkeminen, sillä avunantajat eivät ole täyttäneet lupauksiaan – ”Kun rahaa ei tule, ihmiset kuolevat”

Avunantajamaat lupasivat Jemenille helmikuussa 2,6 miljardia dollaria apua. YK:n mukaan alle puolet tästä summasta on maksettu mikä tarkoittaa, että lähikuukausina joudutaan sulkemaan valtava määrä avustusohjelmia.
Pakolaisleirin rakennuksia

Etnisiä puhdistuksia kaksi vuotta sitten paenneita rohingyoja saatetaan alkaa palauttaa Bangladeshista Myanmariin

Järjestöt ovat huolissaan Myanmarin ja Bangladeshin hallituksen suunnitelmasta ryhtyä palauttamaan Bangladeshiin paenneita rohingyavähemmistön edustajia Myanmariin. Olosuhteet eivät ole kunnossa, sillä maa ei vieläkään ole lopettanut rohingyojen vainoamista, sanoo Human Rights Watch.

Luetuimmat

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Iran langetti naisaktivisteille vuosikymmenien vankeustuomion huntupakon rikkomisesta
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset