Uutiset

"Kiina on lähellä murtumispistettä"

Tunnettu bloggari toivoo syvällistä mullistusta ja pelkää, ettei sitä tule.
(Kuva: Karl Randay / cc 2.0)

Kiinan kansan äänellä puhuvat nyt muutkin kuin maan kommunistipuolue. Ääni voimistuu internetissä, vaikka moni vasta "päästelee höyryjä", joilta sensuuri on sulkenut muut kanavat, Wang Xiaofeng arvioi.

Kiinan tunnetuimpiin bloggareihin kuuluva Wang, 44, edustaa nettikirjoittelun älymystöä. Kun yhdysvaltalainen Time-lehti vuonna 2006 valitsi internetyhteisön vuoden henkilöksi, sen kasvoiksi lehden kanteen pääsi Wang.

Hän elää kuitenkin kaksoiselämää. Bloggaamisen ohella Wang työskentelee toimittajana Kiinan arvostetuimpiin kuuluvassa viikkolehdessä.

Onni hukassa

"Bloggarina tunnen itseni paljon vapaammaksi, ja lukijoitakin on enemmän. Perinteiseen mediaan kohdistuu niin paljon rajoituksia, että joskus en tunnista juttuani lehdestä. Kiinassa netti on ainoa tila, jossa voi olla suora ja oma itsensä", Wang kertoo.

Wangin mukaan ulkomaalaisten on mahdoton ymmärtää Kiinaa, joka elää nyt sekä parhaita että pahimpia aikojaan.

"Kiinaa pidetään rikkaana ja mahtavana. Minä näen maan, joka on lähellä murtumispistettä. Siitä voi seurata vain suuri kriisi ja sitten uusi alku."

Wang kiistää tuntevansa yhtään onnellista kiinalaista.

"Edes rikkaat eivät ole onnellisia, koska heidän rahansa eivät ole turvassa ja heidän lapsiaan uhkaavat vaarat niin maidossa kuin tieliikenteessäkin."

Kiinalaiset ovat kuitenkin maailman parhaita kansalaisia, "he eivät koskaan kapinoi", Wang jatkaa.

Kaikesta tulee riita

Wang ei usko internetin mahdollisuuksiin mullistaa Kiinaa.

"Kiinalainen kulttuuri pitää itseään vahvana, koska se on vuosien mittaan onnistunut sulauttamaan ulkoa tulleita vaikutteita itseensä niin, että ne palvelevat sen omia tarpeita ja torjuvat muutosta."

Bloggauskin palvelee Wangin mukaan Kiinassa kahta tarkoitusta: ihmiset voivat ilmaista itseään ja taistella keskenään.

"Jokainen keskustelunaihe synnyttää kaksi vastakkaista leiriä. Miten se voisi johtaa muutokseen?"

Wangin mielestä kiinalaiset hyväksyvät vain mustan ja valkoisen, mutta eivät näe kolmatta vaihtoehtoa.

"Jokaisessa kiinalaisessa asuu Qin Shihuang (Kiinan ensimmäinen keisari ja kuuluisa tyranni). Se ajaa läpi omaa näkemystään ja vierastaa suvaitsevaisuutta."

Wangia pelottaa ajatella Kiinan tulevaisuutta. Hän toivoo talouden romahtavan ryminällä, joka ravistelee yhteiskuntaa ytimiä myöten.

"Ilman sokkia emme muutu koskaan."

Vihollisia joka puolella

Wang kuitenkin epäilee, että rysähdyksen sijasta Kiina luovii läpi vaikeuksien.

"Kiina on maatalousyhteiskunta ja sidoksissa maahan. Sillä on pakkomielle ruoasta ja valtava kyky selviytyä ja toipua. Muutos voisi tulla vain talouskriisin kautta. Poliittinen muutos vaatisi uuden Mihail Gorbatshovin."

Wangin mukaan Kiina näkee ulkopuolellaan pelkkiä vihollisia.

"Jos vihollisia ei olisi, Kiinasta tulisi kansan vihollinen. Kiinalaisia on niin helppo huijata."

Wangin mielestä kiinalaisten todellinen vihollinen on henkisyyden puute.

"Me emme usko mihinkään. Jos kulttuurivallankumous tuhosi kulttuurimme pinnan, uudistukset ja avautuminen tuhosivat sen juuret", hän sanoo.

Kiinan kehitys media Kiina

Lue myös

Intia ja Kiina tiivistävät yhteistyötä erimielisyyksistä huolimatta

Kiinalla on käyttämätöntä tuotantokapasiteettia ja pääomaa, joille nuorta väkeä ja intoa pursuava Intia voi nousta merkittäväksi sijoituskohteeksi.

Näkökulma: Kiina ja pehmeän vallan etsintä

Kiina haluaa näyttää viehätysvoimaansa ulkomalle. Keinona ovat PR-kampanjat ja kansainvälinen mediatoiminta, kirjoittaa Eero Suoranta.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Ylös nostetussa kädessä oleva kyltti, jossa lukee Black Lives Matter.

Kukaan ei tiedä, miten paljon viharikoksia Suomessa tapahtuu, sillä aina niitä eivät tunnista edes uhrit itse – Uusi sähköinen työkalu kerää tietoa

Vain pieni osa viharikoksista ilmoitetaan poliisille, ja siksi niistä tiedetään vain vähän. Anti-Racist Forum -järjestössä kehitetään nyt matalan kynnyksen raportointityökalua osana oikeusministeriön hanketta. ”Jotkut kokevat häirintää päivittäin. Silloin voi käydä niin, että siihen tottuu”, kertoo koordinaattori Akunna Onwen.
Seinämaalaus sotilaista tähtäämässä naista Betlehemissä.

Sopimus kuin sopimus, palestiinalaiset häviävät aina

Israel ja Arabiemiirikunnat ilmoittivat eilen solmivansa diplomaattisuhteet. Osana sopimusta Israel hylkäsi ainakin toistaiseksi suunnitelmansa liittää osia miehitetystä Länsirannasta itseensä. Palestiinalaisilla näyttää kuitenkin olevan enää vain hävittävää, kirjoittaa Teija Laakso.
Suomen lippu lipputangossa.

Valtiovarainministeriön budjettiesitys: Kehitysyhteistyöhön ensi vuonna lisää rahaa

Koronapandemian aiheuttamista talousongelmista huolimatta Suomen kehitysyhteistyövaroihin esitetään lisäystä ensi vuonna. ”Kehitysyhteistyön riittävä rahoittaminen on paitsi maailman köyhimpien ihmisten, myös suomalaisten etu”, kiittelee Fingon kehityspolitiikan asiantuntija Niina Tenhio.
Rivi lapsia pesemässä käsiään hanojen alla.

Raportti: 43 prosenttia maailman kouluista on ilman käsienpesumahdollisuutta

Kouluja avataan koronasulun jälkeen, mutta etenkin vähiten kehittyneissä maissa viruksen leviämistä on vaikea estää, koska käsienpesumahdollisuutta ei ole.
Laiva satamassa.

Järjestöjen uusi meripelastusalus aloittaa Välimerellä – ”Tavallisten ihmisten yhteinen vastalause EU:n rasistiselle politiikalle”

Välimeri on ollut koronaviruksen ja viranomaisten toimien takia aikoina tyhjä pelastusaluksista. Nyt Lääkärit ilman rajoja ja Sea-Watch ovat laskemassa liikkeelle uuden aluksen.