Kidutusvälineiden kauppa käy yhä EU:ssa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kidutusvälineiden kauppa käy yhä EU:ssa

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan EU-asetuksissa on kiristyksistä huolimatta porsaanreikiä.

EU:ssa toimii yhä yrityksiä, joiden markkinoimia ja myymiä tuotteita voi käyttää myös kidutukseen, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International. Syynä on vuodelta 2006 peräisin oleva EU-asetus, jonka porsaanreiät mahdollistavat kidutusvälinekaupan.

Asetus kieltää kidutus- ja teloitusvälineiden kaupan sekä valvoo välineitä, joita voidaan käyttää kidutukseen tai muuhun epäinhimilliseen kohteluun. Kiellettyjen välineiden listaa on asetuksen voimaantulonkin jälkeen tiukennettu, ja europarlamentin on  määrä aloittaa tänään keskustelut komission ehdottamista mahdollisista uusista tiukennuksista.

Pitkään aiheesta lobanneen Amnestyn ja tutkimuskeskus Omegan tuoreen raportin mukaan tiukennusten jälkeenkin asetukseen jäisi aukkoja.

EU-yritykset voisivat esimerkiksi toimia välittäjinä kiellettyjen välineiden kaupoissa, kunhan kaupat tehtäisiin EU:n ulkopuolella, markkinoida kiellettyjä välineitä ja tuoda markkinoille uusia teknologioita ja välineitä, joita voidaan käyttää esimerkiksi kidutukseen.

Esimerkiksi Iso-Britanniassa toimiva yritys on raportin mukaan myynyt Malediivien poliisille mellakkavarustusta, joka sisälsi muun muassa kyynelkaasukranaatteja ja kumiluoteja. Maan poliisi on käynyt kovin ottein mielenosoittajien kimppuun. Koska kaupan välitti yrityksen ulkomainen tytäryhtiö, vientilupaa ei tarvittu Britannian viranomaisilta.

Raportissa mainitaan myös suomalainen AT-Marine Oy. Se on raportin mukaan markkinoinut yhdysvaltalaisen Raytheonin lämpöasetta, joilla voidaan aiheuttaa kipua kuumentamalla ihoa. At-Marinen mukaan tuotetta ei ole kuitenkaan enää markkinoitu vuosiin vähäisen kiinnostuksen vuoksi ja sen mainos oli jäänyt yrityksen verkkosivuille vahingossa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia