Khat-huume uhkaa viedä Jemenin tuhoon | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Khat-huume uhkaa viedä Jemenin tuhoon

Huumekasvi verottaa vesivaroja, pahentaa köyhyyttä ja tärvelee käyttäjän terveyden, kirjoittaa Cam McGrath.

(IPS) -- Khat-lehtien pureskelu on yleistynyt köyhässä Jemenissä niin, että kasvin viljely uhkaa kuivattaa maan niukat vesivarat. Jemenin lain sallimasta miedosta huumeesta koituu kosolti muitakin haittoja.

"Pääkaupungin pohjavesi alenee kuusi metriä vuodessa. Sanaa voi olla vuonna 2025 maailman ensimmäinen vedetön pääkaupunki", varoittaa Jemenin vesi- ja ympäristöministeri Noori Gamal.

Arabian niemimaan eteläkärjessä sijaitseva Jemen saa sadetta vain 20 senttiä vuodessa.

Maailman terveysjärjestö WHO arvioi, että 26 miljoonan asukkaan Jemenissä aikuisista miehistä 90 prosenttia pureskelee khatia 3-4 tuntia päivässä. Myös enemmistö naisista käyttää huumetta säännöllisesti, ja alle 12-vuotiastakin jopa viidennes.

15 miljoonaa euroa päivässä

Jemeniläiset kuluttavat khatiin jopa 15 miljoonaa euroa päivässä, ja sen vuoksi menetetään miljoonia työtunteja. "Päivärytmi pyörii khatin ympärillä. Kahdelta iltapäivällä kukaan ei ole enää töissä, koska kaikki lähtevät aikaisin ostamaan huumetta", kertoo nahkakauppias Ali Ayoub.

Monen köyhän jemeniläiset tavoin Ayoub käyttää enemmän rahaa khatiin kuin perheensä ruokaan. Hänen mukaansa huume piristää mieltä ja auttaa pakenemaan köyhyyttä, työttömyyttä ja poliittisia ongelmia.

"Khatin sanotaan olevan Jemenin ongelmien syy, mutta se on pikemminkin niiden seuraus", Ayoub tuumii.

Ruoka kallistuu

Khat on vallannut vehnä- ja maissipellot. Vuonna 1997 huumetta viljeltiin 80 000 hehtaarilla, mutta 2012 ala oli kolminkertaistunut. Samalla ruuan hinta on noussut.

"Vielä 1980-luvulla 90 prosenttia ruuasta kasvatettiin kotimaassa, mutta nyt sama osuus joudutaan tuomaan ulkomailta", Gamal sanoo.

Hänen mukaansa khat vaatii 50 prosenttia enemmän vettä kuin ruokakasvit. Khat imi viime vuonna kolmanneksen kaikesta Jemenissä käytetystä pohjavedestä.

Maapallon asukkailla on käytettävissään keskimäärin 7 500 kuutiota vettä vuodessa, mutta jemeniläisten osuus on vain 125 kuutiota. Se uhkaa pudota 55 kuutioon vuonna 2030.

Jos vettä on alle tuhat kuutiota asukasta kohti, maa kärsii vesipulasta. Minimitarve asukasta kohti on sata kuutiota vuodessa.

Syövät yleistyvät

Jemenin terveysministeriön mukaan khat-viljelmien tuholaismyrkyt ovat vastuussa 70 prosentista uusista syöpätapauksista. Suu- ja kurkkusyövät ovat maassa paljon keskimääräistä yleisempiä.

Khatia vastaan taistelevan Eradah-järjestön Nasser al-Shamaa vertaa pahetta tupakointiin: tapaa on vaikea kitkeä niin kauan kuin se on sosiaalisesti hyväksytty.

Asiaa mutkistaa se, että moni vallanpitäjä on mukana huumeen tuotannossa ja kaupassa.

"Käsitykset muuttuvat hitaasti, mutta meillä ei ole aikaa odottaa, koska khat tuhoaa tulevaisuutemme", al-Shamaa varoittaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia