Kevyellä muokkauksella suurempia satoja Tansaniassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kevyellä muokkauksella suurempia satoja Tansaniassa

Ympäristöä säästävät viljelymenetelmät suojaavat eroosiolta ja helpottavat työntekoa, kun ei tarvitse juuri huhkia auran tai kuokan varressa, kirjoittaa Orton Kiishweko.

(IPS) -- Pienviljelijä Peter Mcharo hymyilee maissipellollaan Morogorossa Itä-Tansaniassa. Maaperässä riittää ravinteita, ja pelto versoo vihreitä, terveitä maissintaimia.

"Ennen käytin paljon rahaa lannoitteisiin ja aikaa raskaaseen muokkaukseen. Nyt en lannoita enkä kynnä, mutta silti satoni ovat kasvaneet", hän sanoo.

Ympäristöä säästävistä viljelymenetelmistä eli niin sanotusta CA-viljelystä (Conservative Agriculture) toivotaan pelastajaa eroosion kanssa kamppaileville pienviljelijöille. YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO on tukenut CA-viljelyä Tansaniassa vuodesta 1998.

Menetelmässä maata muokataan mahdollisimman vähän ja pyritään pitämään pellon pinta kaiken aikaa suojassa auringolta ja tuulelta – joko kasvavan viljan tai mätänevien korsien ja lehtien peitossa. Kemiallisten tuhontorjunta-aineiden sijasta suositaan biologista torjuntaa.

"Suorakylvö tai kevytmuokkaus suojaa tehokkaasti eroosiolta ja auttaa pitämään ravinteet pellossa. Lisäksi viljelykasveja kierrätetään niin että vuoroin pelto kasvaa viljaa, vuoroin palkokasveja", maatalousinsinööri Mark Lyimo maatalousministeriöstä kertoo.

"Maajussien vakuuttelu on kuitenkin vaikeaa, sillä heille on vuosikausia opetettu, että on tärkeää kyntää ja pitää pelto täysin vapaana heinistä."

CA-viljely puree ruokapulaan

Monilla Tansanian alueilla kärsitään akuutista ruokapulasta, ja huhtikuun lopulla Tansanian maatalousministeri Christopher Chiza kehotti maanviljelijöitä siirtymään CA-viljelyyn.

"CA-viljely suojelee maaperää kuivuudelta, koska menetelmä vähentää veden tarvetta 30 prosentilla", maataloustieteilijä Damian Gabagambi Tansanian Sokoinen maatalousyliopistosta sanoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia