Keuhkokuumeeseen kuolee lapsi joka 39. sekunti – Jopa joka kolmas jää ilman tärkeää hoitoa, varoittavat järjestöt | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Keuhkokuumeeseen kuolee lapsi joka 39. sekunti – Jopa joka kolmas jää ilman tärkeää hoitoa, varoittavat järjestöt

Barcelonassa on parhaillaan käynnissä ensimmäinen suuri kansainvälinen keuhkokuumekonferenssi. Sen alla julkaistun tutkimuksen mukaan taudin vastaista työtä tehostamalla voitaisiin estää lähes yhdeksän miljoonan lapsen kuoleminen keuhkokuumeeseen tai muihin lastentauteihin.

Kaksi naista vastakkain pöydän ääressä

Tervestyöntekijä Haimanot Hailu merkitsi ylös keuhkokuumetestituloksia Etiopiassa vuonna 2012. Kuva: Getachew / UNICEF Ethiopia / CC BY-NC-ND 2.0.

Yksinkertaiset hoitotoimet voisivat estää miljoonien lasten kuoleman keuhkokuumeeseen ja samalla myös moniin muihin yleisiin lastentauteihin, muistuttavat terveys- ja lapsijärjestöt.

Yhdeksän järjestöä isännöi parhaillaan Barcelonassa käynnissä olevaa kansainvälistä keuhkokuumekonferenssia.

Konferenssin alla julkaistiin Johns Hopkins -yliopiston ja Pelastakaa Lasten mallinnus, jonka mukaan keuhkokuumeen vastaista työtä tehostamalla voitaisiin välttää 3,2 miljoonan alle 5-vuotiaan lapsen kuolema. Lisäksi heijastevaikutukset estäisivät 5,7 miljoonan lapsen kuoleman muihin keskeisiin lastentauteihin.

”Pelastettavien ihmishenkien lukumäärä on mahdollisesti paljon suurempi, koska mallinnuksessa ei oteta huomioon sellaisia tekijöitä kuten lääkkeellisen hapen saatavuus tai toimia ilman saastumisen vähentämiseksi, joka on merkittävä keuhkokuumeen riskitekijä”, sanoo konferenssijärjestäjiin kuuluvan Pelastakaa Lapset -järjestön Suomen osaston ohjelmajohtaja Anne Haaranen tiedotteessa.

Keuhkokuume on vakava tulehdustauti, jonka aiheuttaja on bakteeri, virus tai sieni. Se on merkittävin yksittäinen lapsen kuolemaan johtava tauti. Viime vuonna 800 000 lasta menehtyi keuhkokuumeeseen, yksi joka 39. sekunti.

Keskeisiä keinoja taudin ehkäisemiseksi ovat ravitsemuksen ja rokotuskattavuuden parantaminen, antibioottihoidon lisääminen ja rintaruokinnan edistäminen. Samalla ehkäistäisiin myös esimerkiksi ripuli- ja verenmyrkytyskuolemia.

Tällä hetkellä kymmenet miljoonat lapset ovat kuitenkin rokottamatta ja joka kolmas lapsi, jolla on oreita, jää ilman välttämätöntä hoitoa.

Jos nykyinen suuntaus jatkuu, tutkimuksen mukaan keuhkokuumeeseen voi kuolla 6,3 miljoonaa alle viisivuotiasta lasta vuosina 2020–2030. Eniten tapauksia tulee olemaan Nigeriassa, Intiassa, Kongon demokraattisessa tasavallassa ja Etiopiassa.

Barcelonassa järjestettävä yhdeksän järjestön isännöimä konferenssi on lajissaan ensimmäinen. Sen tarkoituksena on muun muassa vahvistaa maiden kansallisia strategioita taudin lyömiseksi.

Lisää uusi kommentti