Uutiset Kestävän kehityksen tavoitteet

Kestävän kehityksen tavoitteiden seuranta uhkaa jäädä taka-alalle

Tavoitteiden toteutumisesta raportoiminen saattaa pysyä valtioille vapaaehtoisena, mikä järjestöjen mukaan on huolestuttavaa.
YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon YK-vapaaehtoisten kanssa. (Kuva: Dean Calma / IAEA Imagebank / CC BY-NC-ND 2.0

Sadat kansalaisjärjestöt ovat huolissaan uusien kestävän kehityksen tavoitteiden seurannasta YK:ssa. Tavoitteiden seurantavelvoitteita ei ole vielä saatu sovittua, ja järjestöjen mukaan koko seurantajärjestelmän uskottavuus on auki.

YK-maiden viime syksynä hyväksymien 17:n kestävän kehityksen tavoitteen seurannasta keskustellaan parhaillaan niin sanotussa korkean tason poliittisessa foorumissa, joka julkisti viime viikolla uuden päätöslauselman (pdf) aiheesta. Päätöslauselmassa ei oteta lainkaan kantaa siihen, kuinka usein valtioiden tulisi raportoida tavoitteiden toimeenpanosta. Raportointi aiotaan pitää myös vapaaehtoisena, mitä järjestöt pitävät ongelmallisena. Vain tavoitetta 17, joka käsittelee kehitysrahoituksen lisäämistä, aiotaan seurata joka vuosi.

Aiemmissa keskusteluissa valtioita on kannustettu raportoimaan tavoitteiden toimeenpanosta kaksi kertaa niiden voimassaolon, eli 15 vuoden aikana, mutta uudessa päätöslauselmassa sitä ei enää mainita huolimatta siitä, että muun muassa Etelä-Korea ja EU-maat sitä ehdottivat. Järjestöjen mukaan agendasta pitäisi joka tapauksessa raportoida vähintään kerran viidessä vuodessa, sillä kaksi kertaa on niiden mukaan liian vähän.

Esimerkiksi Suomi on raportoimassa tavoitteiden toteuttamisesta ensimmäistä kertaa jo tämän vuoden heinäkuussa. Koska kyse on käytännössä vasta suunnitelmien raportoimisesta, kahden raportointikerran järjestelmässä Suomi raportoisi toteuttamisesta tosiasiallisesti vain kerran, toteaa Suomen kehitysyhteistyöjärjestöjen EU-yhdistys Kehys tiedotteessaan.

Kehys on suomalaisen Kepan ohella allekirjoittanut yli 370 järjestön kanssa kirjeen, jossa vaaditaan tavoitteiden avointa, saavutettavaa ja läpinäkyvää seurantaa.

YK:n jäsenmaat hyväksyivät kestävän kehityksen tavoitteet, eli niin sanotun Agenda 2030:n, YK:n yleiskokouksessa viime syyskuussa. 17 tavoitetta korvaavat YK:n vanhat vuosituhattavoitteet, ja ne on tarkoitus saavuttaa vuoteen 2030 mennessä. Tärkein tavoite on äärimmäisen köyhyyden poistaminen.

Kestävän kehityksen tavoitteet kehityskestävän kehityksen tavoitteetpolitiikkaYK Kehys ryKepa

Lue myös

Nainen esittelee kangasta

Keniassa esiteltiin kestävän kehityksen innovaatioita – Tuhoisasta vesihyasintista tuli hyötykasvi

Nigerialaisen Achenyo Idachaba-Obaron perustama sosiaalinen yritys on kouluttanut jo 350 naista valmistamaan käsitöitä vesihyasintista punotusta narusta. Se on yksi Nairobin kestävän kehityksen messuilla esitellyistä innovaatioista.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Ahmed Hadji sohvalla Kirkon Ulkomaanavun tiloissa

Ugandalainen Ahmed Hadji selvisi hengissä terrori-iskusta ja ryhtyi ehkäisemään radikalisoitumista – ”Monella ei ole uskonnosta riittävästi tietoa”

Ääriliike al-Shabaab houkuttelee nuoria Ugandassa, jossa on maailman nuorimpiin kuuluva väestö ja vain vähän työpaikkoja. Nuorisojärjestöä johtavan Ahmed Hadjin mukaan nuoret tarvitsevat töitä ja tarkoituksen elämälleen. Valtio näkee nuoret kuitenkin uhkana.
Muovipressuilla peitetty asumus ja pyykkejä kuivumassa

Väkivalta kärjistyy Burkina Fasossa, yli 200 000 paennut kodeistaan – YK: Humanitaarinen hätätila

Viime vuonna Malissa alkaneet levottomuudet ovat levinneet Burkina Fasoon ja maata uhkaa nyt paha ruokapula, YK:n elintarvikejärjestö FAO varoittaa.
Mies puhaltaa savua suustaan

Sota huumeita vastaan ei ole toiminut – Puoli miljoonaa ihmistä kuolee vuosittain käytön vuoksi

YK:n tuoreen tilaston mukaan 35 miljoonaa ihmistä maailmassa kärsii huumeriippuvuudesta. Kuolleisuuslukuja kasvattavat pätevän hoidon ja hoitopaikkojen puute.
Lasta rokotetaan

Raportti: Joka kymmenes lapsi jää ilman rokotteita – Rokotuskattavuuden kasvu pysähtynyt 2010-luvulla

Maailmassa 20 miljoonaa lasta, valtaosa kaikkein köyhimpiä, jää ilman rokotteiden antamaa suojaa, käy ilmi WHO:n ja Unicefin tuoreesta raportista. Samaan aikaan länsimaissa kasvava rokotevastaisuus on nostanut tuhkarokkotartuntojen määrän ennätyslukemiin Euroopassa.