Kestävän kehityksen tavoitteet täyttävät vuoden | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kestävän kehityksen tavoitteet täyttävät vuoden

Suomessa tavoitteita juhlitaan perjantaiaamuna Helsingin rautatieasemalla.

YK:n parhaillaan meneillään olevassa yleiskokouksessa juhlitaan tällä viikolla vuoden täyttäviä kestävän kehityksen tavoitteita. Vuosipäivän alla on vaadittu tavoitteiden toteuttamiseksi muun muassa lisää rahoitusta.

YK:n 193 jäsenmaata hyväksyivät tavoitteet viime vuonna yleiskokouksen yhteydessä. Agenda 2030:ksi kutsuttu tavoitepaketti sisältää 17 tavoitetta, jotka on tarkoitus saavuttaa vuoteen 2030 mennessä. Tärkein tavoite on äärimmäisen köyhyyden poistaminen; lisäksi pakettiin kuuluu esimerkiksi terveyteen, koulutukseen, rauhaan, tasa-arvoon ja ympäristöön liittyviä tavoitteita.

Toistaiseksi tavoitteissa eteneminen on ollut hidasta. Kokouksen yleiskeskusteluosuuden avannut YK:n yleiskokouksen puheenjohtaja Peter Thomson muistutti tiistaina, että vaikka agenda on löytänyt tiensä monien maiden kehityssuunnitelmiin, ollaan yhä kaukana siitä, mistä pitäisi. Hän viittasi muun muassa Syyrian tilanteeseen sekä kasvihuonekaasupäästöjen lisääntymiseen.

"Kaiken kaikkiaan on selvää, ettei agenda tuota vielä niitä tuloksia, joita maailma niin epätoivoisesti tarvitsee. On yksinkertaisesti vain yksi vastaus. Meidän on suoriuduttava paremmin nopeuttaaksemme tavoitteiden toteuttamista", hän sanoi.

Tavoitteiden saavuttamista on jo seurattu useissa eri tutkimuksissa. Tällä viikolla lääketieteen lehti The Lancetissa julkaistussa, terveystavoitteita käsittelevässä tutkimuksessa kerrottiin, ettei yksikään maa ole saavuttanut kaikkia terveystavoitteita. Vuoden 2000 jälkeen äitiys- ja lapsikuolleisuus on kuitenkin vähentynyt. Hivin ja hepatiitin poistossa on sen sijaan saavutettu vain maltillista edistystä. Syyskuun alussa julkaistussa YK-raportissa puolestaan havaittiin, että maailma on jo nyt vuosia myöhässä koulutustavoitteissa, joissa tähdätään universaaliin koulutukseen.

Tavoitteiden saavuttamiseksi onkin saatava lisää rahoitusta, vaati Thomson puheenvuorossaan. Samaa ovat vaatineet myös esimerkiksi tunnettu ekonomisti ja YK:n pääsihteerin Ban Ki-moonin neuvonantaja Jeffrey Sachs sekä avustusjärjestö Oxfam.

"Jotkut ovat jo valmiita määrittelemään avun menneisyyden jäänteeksi, mutta se on korvaamaton resurssi köyhille maille, jotka eivät voi kerätä riittävästi varoja kotimaisesti eivätkä saa riittävästi yksityisiä sijoituksia. Julkinen rahoitus auttaa näitä maita johtamaan omaa kehityspolkuaan ja omaksumaan muita kehitysrahoituksen muotoja", sanoo Oxfamin johtaja Winnie Byanyima järjestön kannanotossa.

Suomessa kestävän kehityksen tavoitteita juhlitaan huomenaamulla Helsingin Asema-aukiolla, jossa Kehys ry, Suomen YK-liitto, YK:n kehitysohjelman UNDP:n Suomen toimisto ja paikalliset YK-yhdistykset jalkautuvat aamuruuhkaan jakamaan Maailman parhaita uutisia.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia