Keniassa suitsitaan maidon hävikkiä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Keniassa suitsitaan maidon hävikkiä

Satoja litroja maitoa jouduttiin ennen kaatamaan päivittäin maahan, mutta nyt sitä kuskataan moottoripyörillä.

(IPS) -- Satoja litroja maitoa jouduttiin ennen kaatamaan päivittäin maahan Kenian Ng'aruassa, koska sitä ei saatu kuljetettua meijeriin. Nyt osuuskunnan maitoa kuskataan moottoripyörillä kylmävarastoon ja sieltä edelleen meijeriin.

"Talonpojat tekivät ennenkin kovasti työtä mutta elivät silti köyhyydessä, koska ei ollut keinoja säilyttää ja kuljettaa maitoa", Ng'aruan maidontuottajien osuuskuntaa johtava Daniel Mithamo, 28, kertoo.

Tilanne muuttui 2014, kun Laikipian piirikunnan hallinto hankki viidelle tuottajaosuuskunnalle maidon jäähdytyslaitteet. Kreikasta ostettu 10 000 litran kylmäsäiliö sijoitettiin Ng'aruassa Kinamban kaupunkiin.

Ng'aruan osuuskunta on sen jälkeen työllistänyt yli sata nuorta, joista 32 kuljettaa maitoa moottoripyörällä tiloilta kylmäsäilöön. Boda-boda-nimellä tunnettujen mopotaksien kyydissä kulkee 350–700 litraa maitoa päivässä. Sadekaudella kuljetus takkuaa yhä teiden huonon kunnon vuoksi.

Presidentin meijeriin

"Meillä on nyt säännölliset tulot, joiden ansiosta voimme ruokkia ja kouluttaa lapsemme ja sijoittaa tulevaisuuteen", boda-boda-ryhmän puheenjohtaja Meshack Njuguna sanoo.

Osuuskunnan maidon ostaa Brooksiden meijeriyhtiö, jonka Kenian presidenttinä vuodesta 2013 toiminut Uhuru Kenyatta perusti vuonna 1993. Myös naapurimaissa toimivalla yhtiöllä on 45 prosentin osuus Kenian maidonjalostuksessa.

"Maidon laatu tarkastetaan ennen laittamista kylmäsäilöön, josta meijerin säiliöautot hakevat sen päivittäin", Brooksiden teknikko David Kungu selittää.

Osuuskunta tuottaa päivässä 9 000 litraa maitoa, josta Brookside saa sopimuksen mukaan 7 000–8 400 litraa. Meijeri maksaa osuuskunnalle noin 33 eurosenttiä maitolitralta. Kaupassa litrahinta on euron luokkaa.

Uusia aluevaltauksia

Ng'aruan osuuskunta perustettiin 2011, ja kahden vuoden kuluttua siinä oli 500 jäsentä. Kylmävaraston tulo nosti jäsenmäärän 2 800:aan ja vuosituoton noin 850 000 euroon.

Osuuskunnan voitot on toistaiseksi käytetty toiminnan laajentamiseen, mutta osakkaiden etuihin kuuluvat oikeus saada korotonta luottoa tulevaa tuotantoa vastaan ja koulutus teknisissä sekä hallintoasioissa.

Tänä vuonna osuuskunta ryhtyy valmistamaan ja myymään jugurttia lähiseudun ja naapuripiirikuntien kaupoille. Lisäksi suunnitellaan maksullisen keinosiemennyspalvelun tarjoamista jäsenille.

"Parannamme maaseudun tieverkostoa, jotta viljelijät saavat tuotteensa markkinoille kaikilla säillä", lupaa Laikipian piirikunnan tieasioista vastaava insinööri Peter Macharia. Laikipiassa on puolisen miljoonaa asukasta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia