Uutiset

Keniassa naispoliitikko joutuu sietämään julkisia nöyryytyksiä ja väkivallalla uhkailua – Korona hidastaa tasa-arvokehitystä entisestään

Keniassa naisia suljetaan ulos poliittisesta päätöksenteosta pitämällä kokouksia öisin ja päättämällä asioista ”poikien klubeissa”, sanoo Nairobin maakuntakokouksen entinen edustaja Asha Abdi. Koronan vuoksi politiikan tasa-arvoon tähtäävät aloitteet ovat jääneet taka-alalle.
Puolilähikuva naisesta
Nairobin maakuntakokouksen entisen edustajan Asha Abdin mukaan Kenian naispoliitikkojen määrä on kasvanut tuskallisen hitaasti. (Kuva: Miriam Gathigah / IPS)

Kun Alice Wahome vuonna 2013 kamppaili parlamenttipaikasta Kenian Murang’an maakunnan Kandaran vaalipiirissä, kukaan nainen ei vielä ollut tullut valituksi parlamenttiin Kandarasta.

”Kampanja oli hyvin brutaali. Minua häirittiin, solvattiin sanallisesti ja uhattiin väkivallalla”, Wahome kertoo.

Äänestyspäivän aamuna Kandaran äänestäjät löysivät oviensa edestä kondomipaketteja, joissa oli Wahomen nimi sekä hänen kirjoittamakseen väitetty perhesuunnitteluun kannustava viesti.

”Se oli osa törkykampanjaa, jolla pyrittiin osoittamaan, etten ole kelvollinen päättäjäksi. Poliitikothan antavat pikkulahjoja äänestäjilleen, ruokaa ja sen sellaista. Olisi poliittinen itsemurha jakaa kondomeja konservatiivisille maalaisille”, Wahome sanoo.

Alice Wahome oli kuitenkin vuosia toiminut yhteisössään, edistänyt terveydenhoitoa, koulutusta ja naisten voimaannuttamista. Niinpä hänestä tuli ensimmäinen Kandarasta valittu naisedustaja. Nykyään hän istuu parlamentissa toista kauttaan tultuaan valituksi kansalliskokoukseen uudestaan vuonna 2017.

Politiikan näyttämö vihamielinen naisille

Kenialaisen naispoliitikon täytyy sietää propagandaa, väkivallalla ja etenkin seksuaalisella väkivallalla uhkailua, julkisia nöyryytyksiä ja julmia sosiaalisen median törkykampanjoita.

Tämän häirinnän päälle tulevat vielä normaalit poliittisen kampanjoinnin hankaluudet, kuten rahoituksen rajallisuus ja puolueen sisäinen valtataistelu. Poliittisten puolueiden tasollakin järjestelmä suosii miehiä, jotka rahoittavat puolueita.

”Politiikan näyttämö on hyvin vihamielinen naisia kohtaan”, kansalaisjärjestö Centre for Rights, Education and Awarenessin (CREAW) toimitusjohtaja Wangechi Wachira sanoo.

Wangechi on ollut eturintamassa vaatimassa hallitusta noudattamaan Kenian perustuslakia, jonka mukaan korkeintaan kaksi kolmasosaa vaaleissa valituista tai julkiseen virkaan nimitetyistä henkilöistä saa olla samaa sukupuolta.

Kehitys kohti tasa-arvoa hidasta

Tätä perustuslain lisäystä ei kuitenkaan ole pantu toimeen. Kun asiasta vuonna 2019 piti äänestää, parlamentissa ei ollut läsnä edes perustuslain muuttamiseen tarvittavaa kahta kolmasosaa edustajista.

”Kansalliskokous on pettänyt Kenian naiset. Olemme haastaneet sen oikeuteen, mutta patriarkaalisen järjestelmän vastustus on liian voimakasta”, Wangechi toteaa.

Silti vuoden 2017 vaaleissa oli enemmän naisehdokkaita kuin edellisissä, ja vaaleissa asemiinsa valittuja naisia on hallinnon eri tasoilla enemmän kuin koskaan. Vaalien tuloksena Kenia sai kolme ensimmäistä naispuolista kuvernööriä ja samoin kolme ensimmäistä naissenaattoria. Kansalliskokouksessa ja senaatissa on nyt naisia 23 prosenttia.

Nairobin maakuntakokouksen entinen edustaja Asha Abdi sanoo kuitenkin, että edistys on ollut tuskallisen hidasta.

”Poliittiset kampanjat ja niihin kuuluva intensiivinen lobbaus ovat vaikeita naisille. On paljon kokouksia öisin ja naiset poissulkevia tapaamisia ’poikien klubeissa’. Kun nainen kilpailee miesten kanssa, kaikki miehet liittoutuvat häntä vastaan, sillä pidetään suurena häpeänä hävitä naiselle”, Asha Abdi sanoo.

Pandemian aikana päättäjiä ei vaadita vastuuseen

Ihmisoikeuskampanjoijien mukaan vaatimus saada kansalliskokous vastuuseen oli saamassa tuulta alleen, mutta sitten tuli koronapandemia. Sukupuolten tasa-arvo jäi taka-alalle.

”Covid-19 ei ole hidastanut maan poliittista toimeliaisuutta. Itse asiassa maan johtajat käyttäytyvät kuin vaalit olisivat huomenna eikä vasta vuonna 2022. Meillä tapahtuu merkittäviä poliittisten liittoutumien muutoksia, eikä kukaan puhu naisten puolesta”, nairobilainen poliittinen aktivisti Grace Gakii kertoo.

”Tavalliset kenialaiset ovat kiinnostuneempia pysymään turvassa virukselta ja ruokkimaan perheensä. Niinpä saatamme pandemian aikana joutua ottamaan taka-askelia, sillä nyt ei ole ketään vaatimassa poliittisia puolueita ja vallanpitäjiä vastuuseen”, Gakii harmittelee.

sukupuolten tasa-arvopolitiikkademokratialaki Kenia

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kasvonsa peittänyt mies ohittaa poliisin kadulla ja kantaa kahta autonrengasta.

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa

Irakia kaksi vuotta sitten ravistellut protestiliike sai osan vaatimuksistaan läpi. Vaaleja aikaistettiin ja vaalilakia on uudistettu. Tutkija Mariette Hägglund ja kansanedustaja Hussein al-Taee eivät kuitenkaan usko vaalien tuovan suuria muutoksia.
Aikuisen käsi pitelee stetoskooppia pienen lapsen rintakehällä.

Koronapandemia on lisännyt tuberkuloosikuolemia – tautiin sairastuu vuosittain jopa 10 miljoonaa ihmistä

Kun terveydenhuollon voimavarat on keskitetty koronapandemian hoitoon, moni tuberkuloosiin sairastunut ihminen on jäänyt vaille diagnoosia ja hoitoa.
Kolme nuorta miestä istuu maassa ja leikkaa kaakaopuun hedelmiä.

Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa

Sertifiointijärjestelmistä huolimatta alle 18-vuotiaiden osuus kaakaotilojen työläisistä on kasvanut. Norsunluurannikon kaakaoviljelijät aliarvioivat käyttämänsä lapsityövoiman määrää sertifikaatin menettämisen pelossa.
YK:n erityisedustaja Victoria Gamba lehdistötilaisuudessa

YK: Jemenin sodassa kuollut tai haavoittunut kahden vuoden aikana yli 2 600 lasta

Lapsiin on kohdistunut Jemenin sodassa yli 8 500 vakavaa rikkomusta. YK:n erityisedustaja vaatii konfliktin osapuolia suojelemaan lapsia.
Suuri kivirakennus, jonka yllä pilviä.

Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Tšadissa on odotettu vakaampia aikoja yli kuusi vuosikymmentä – Presidentin yllättävä kuolema luo sekä mahdollisuuksia että uhkakuvia

Tšadin presidentti kuoli viime keväänä yllättäen taistelukentällä. Maan jatkuva epävakauden kierre voi periaatteessa nyt katketa, mutta asiantuntijoiden mukaan seuraukset voivat olla arvaamattomat.