Uutiset Ympäristöpolitiikka

Kenian muovipussikielto voimaan – luvassa jopa vankeusrangaistuksia

Muovipussit ovat häviämässä Kenian katukuvasta, sillä pusseja ei saa enää käyttää. Syynä kieltoon huoli ympäristöstä, mutta kaikki eivät sitä kannata.
Muovipusseja puuhun kiinnitettynä
Muovipusseista syntyvä jäte on maailmanlaajuinen ongelma. (Kuva: Victor Andronache / European Parliament / CC BY-NC-ND 2.0)

Keniassa on astunut voimaan yksi maailman tiukimmista muovipussit kieltävistä laeista. Muovipusseja valmistavat, myyvät, maahantuovat tai edes käyttävät voivat saada jopa neljän vuoden vankeusrangaistuksen tai yli 30 000 euron sakot.

Laki säädettiin viime keväänä, ja kielto tuli voimaan maanantaina.

YK:n ympäristöohjelman Unepin mukaan Kenian supermarketit jakavat joka vuosi 100 miljoonaa muovipussia. Muovi päätyy usein meriin ja vahingoittaa eläinten ruuansulatusta.

Nairobin teurastamoilta on löytynyt jopa lehmiä, joilla on 20 muovipussia mahassaan, kertoi Unepin Kenian asiantuntija Habib El-Habr uutistoimisto Reutersille.

Muovipussikieltoa sorvattiin Keniassa vuosien ajan. Vastustajien mukaan se vie tuhansia työpaikkoja, sillä Kenia on ollut tärkeä muovipussien viejämaa. Kieltoa vastaan vedottiinkin korkeinta oikeutta myöden.

Käytännössä kielto kohdistuu aluksi nimenomaan valmistajiin ja myyjiin, ei niinkään tavallisiin ihmisiin, lupasi maan ympäristöministeri Reutersin mukaan. 

Kenia ei ole ensimmäinen muovipussien käyttöä rajoittava maa, vaan monissa maissa on jo olemassa erilaisia muovipussien käyttörajoituksia. Myös YK on viime vuosina huolestunut muoviroskasta, sillä sitä päätyy meriin jopa kahdeksan miljoonaa tonnia vuodessa. Se aloitti helmikuussa kampanjan merten muoviroskaa vastaan tunnuksella #CleanSeas.

Ympäristöpolitiikka politiikkalakioikeus ja rikosympäristömeret Kenia

Lue myös

Aurinkovoimalla toimivia katulamppuja Kiinassa

Viime vuosi oli aurinkoenergian voittokulkua – Kiina etunenässä

Kehittyvät maat investoivat viime vuonna yhä enemmän uusiutuvaan energiaan. Kehittyneissä maissa kehitys taas oli päinvastaista, kertoo YK:n tuore raportti.
Punainen kukka

Tuomioistuin: Terve ympäristö on perusoikeus

Amerikkojen ihmisoikeustuomioistuin on tehnyt merkittävän linjauksen, jonka mukaan oikeus terveeseen ympäristöön on perusoikeus. Sillä voi olla merkittäviä vaikutuksia esimerkiksi ilmastonmuutoksen vastaisen taistelun kannalta.
Brasilian alkuperäisasukkaita osoittamassa Rio de Janeirossa mieltään ja vaatimassa maidensa palauttamista laittomien valtaajien käsistä.

Alkuperäiskansat suojelevat metsää, mutta Brasiliassa se on yhä vaikeampaa

Brasilian alkuperäiskansoille varatut maat ovat Amazonin sademetsän suojelluimpia alueita, mutta viimeisen vuoden aikana metsätuho on kiihtynyt.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Punaisen Ristin avustustyöntekijä pukee ebolasuojavarusteita toiselle henkilölle Kongon demokraattisessa tasavallassa

Kuumeen mittausta ja käsienpesua – Kongossa torjuttiin ebolakatastrofi yksinkertaisin keinoin

Kongossa pelättiin alkukesästä yhtä tuhoisaa ebolaepidemiaa kuin Länsi-Afrikassa muutama vuosi sitten, mutta se onnistuttiin torjumaan. Avustustyöntekijä Leena Railimo-Saareksen mukaan yksi syy on se, että aiemmista epidemioista on otettu oppia. Silti ebola pysyy luonnossa aina, ja paras tapa torjua sitä on vahva terveysjärjestelmä.
YK:n siirtolaisuussopimuksen neuvottelijoita kädet ylhäällä

Ensimmäinen globaali siirtolaisuussopimus hyväksyttiin ilman Yhdysvaltoja

YK:n jäsenmaat ovat hyväksyneet ensimmäistä kertaa siirtolaisuuden hallintaan pyrkivän sopimuksen. Sopimus on kuitenkin ei-sitova, Yhdysvallat jättäytyi pois prosessista jo aiemmin ja nyt Unkari harkitsee, ettei se hyväksykään sopimusta.
YK:n turvallisuusneuvoston osallistujia

Pitkään odotettu päätös: YK:n turvallisuusneuvosto asetti Etelä-Sudanin asevientikieltoon

YK yrittää painostaa Etelä-Sudanin sotivia osapuolia rauhaan. Maan YK-edustajan mukaan asevientikielto on kuitenkin ”isku vasten kasvoja”.
St. Lucian saarivaltio, vuorimaisema

Karibianmeren saarilla yhdenkin ihmisen valinnoilla voi olla vaikutusta ilmastonmuutokseen

Monilla Karibianmeren saarilla on jo koettu, mitä ilmastonmuutos tarkoittaa käytännössä. Pieni väkimäärä voi kuitenkin olla mahdollisuus ilmastonmuutoksen torjunnan kannalta.