Uutiset Ruokaturva

Kenian maaseudulla torjutaan ruokaa pilaavaa homemyrkkyä

Maissin huonot varastointimenetelmät johtavat helposti syöpää aiheuttavan aflatoksiinin syntyyn. Nyt vaaran voi havaita pikatestillä.
Lehmä
Jos kotieläimet syövät aflatoksiinin saastuttamaa maissia, myrkkyä kertyy myös niiden lihaan ja maitoon. (Kuva: Miriam Gathigah / IPS)

Kenialaiset viljelijät menettävät huomattavan osan maissistaan huonon varastoinnin vuoksi. Kosteudessa muhivat homesienet tuottavat syöpää aiheuttavaa aflatoksiinia. Se pystytään nyt havaitsemaan pikatestillä, mutta tieto vaarasta kulkee verkkaan.

Kenian vakavin aflatoksiinimyrkytys todettiin vuonna 2004. Tapauksia kirjattiin heinäkuuhun mennessä 317, joista 39 prosenttia menehtyi. Vuonna 2014 jouduttiin hävittämään 155 tonnia maissia myrkyn vuoksi.

Suuren hautavajoaman alueella maissia kasvattava John Cheruiyot kertoo, että homeongelma pahenee, koska jotkut viljelijät lisäävät maissinjyvien sekaan vettä. Se nostaa viljan painoa ennen punnitusta ja myyntiä.

YK:n ruokajärjestö FAO varoittaa, että riski aflatoksiinin muodostumiselle kasvaa, jos viljan kosteus on yli 13 prosenttia.

Jopa puolet sadosta tuhoutuu

Aflatoksiini voi syövän ohella aiheuttaa ihmisille immuunipuolustuksen heikkenemistä, kasvun hidastumista, maksavaurioita ja jopa äkkikuoleman, kenialaisen Egertonin maatalousyliopiston biokemisti Collins Omondi sanoo.

Hänen mukaansa homesieni ja aflatoksiini runsastuvat usein maatiloilla hyönteisten tekemien tuhojen sekä kehnojen sadonkorjuu- ja varastointimenetelmien seurauksena.

Kolmen ensimmäinen varastointikuukauden aikana tiloilla menetetään 10–20 prosenttia viljasta ja puolessa vuodessa voi tuhoutua puolet sadosta, Omondi selittää.

Hän suosittelee viljelijöille uutta ja halpaa pikatestiä, jossa koeliuskan värimuunnos kertoo 15 minuutissa, onko maississa aflatoksiinia.

Pulaa maatalousneuvojista

FAO järjesti hiljan paikallisten viranomaisten kanssa aflatoksiiniin liittyvää koulutusta Kenian vilja-aitaksi kutsutulla alueella Nandin, Uasin Gishun ja Trans Nzoian piirikunnissa.

Tiedon levittämistä hidastaa kuitenkin maatalousneuvojien vähyys. FAOn suosituksen mukaan neuvojia pitäisi olla yksi 400:aa viljelijää kohti, mutta Keniassa heitä on korkeintaan yksi 1 500:aa kohti.

Viranomaiset arvioivat, että Kenian maissisadosta noin 70 prosenttia tulee pientiloilta ja kaupataan epävirallisesti kylätasolla. Noin 90 prosenttia tiloista viljelee maissia.

Eläintautien tutkija Johanna Lindahl muistuttaa, että aflatoksiinia kulkeutuu saastuneesta rehumaissista myös maitoon ja lihaan.

”Kenia kuuluu aflatoksiinin ongelmamaihin varsinkin maissinsa osalta. Viljelijöitä, viljan myyjiä ja suurta yleisöä pitää valistaa myrkyn vaaroista, jotta pikatestin käyttö yleistyy”, ruotsalainen Lindahl sanoo.

Ruokaturva maatalousruoka Kenia Suomen IPS

Lue myös

Kuivunut ruohonkorsi kuivassa maassa

Yli yhdeksän miljoonaa ihmistä kärsii ruokapulasta eteläisessä Afrikassa – Punainen Risti aloittaa käteisavustusten jaon Zimbabwessa

YK ennustaa, että ruoka-avun tarpeessa olevien määrä kasvaa yhä eteläisessä Afrikassa lähikuukausina. Suomen Punainen Risti aikoo jakaa EU:n tuella käteisapua Zimbabwessa, jossa luonnonolojen lisäksi myös talouskriisi heikentää ruokaturvaa.
Kolme naista pienen pöydän ääressä

Somaliaa uhkaa taas nälänhätä huonon sadon vuoksi – Seitsemän sadekautta on epäonnistunut lyhyen ajan sisällä

YK:n mukaan Somalian tämän vuoden viljasato on huonoin sitten vuoden 2011, jolloin maa ajautui nälänhätään. Sen jälkeenkin maassa on kärsitty jatkuvasti kuivuudesta, eivätkä perheet yksinkertaisesti ole ehtineet toipua katastrofeista.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen ja mies käsissään iso tekstiilityö ja takanaan maalauksia

Kholod Hawashin päälle heitettiin happoa, Saddam Jumailya kohti ammuttiin – Suomalainen residenssiohjelma auttaa vainottuja taiteilijoita

Suomessa toimii residenssiohjelma, joka auttaa taiteilijoita pääsemään turvaan vallanpitäjien ja ääriryhmien vainoa. Tarve on kova, sillä etenkään vaarassa oleville kuvataiteilijoille ei ole maailmalla tarjolla tukea.
Koululaisia pulpettien ääressä

Maailmanpankki haluaa eroon ”oppimisköyhyydestä” – Yli puolet kehittyvien maiden koululaisista ei osaa lukea kunnolla

Maailmanpankin mukaan opetusjärjestelmiä on uudistettava merkittävästi, jotta oppimisen laatu paranisi. Ongelma ei ratkea nopeasti, mutta muun muassa Kenian, Egyptin ja Vietnamin esimerkit ovat myönteisiä.
Nepalin pääkaupungin Kathmandun rakennuksia

Nepalilaisia vierastyöläisiä koettelee itsemurhaepidemia – Odotusten ja todellisuuden välinen kuilu saa monet turvautumaan epätoivoiseen ratkaisuun

Moni korkeasti koulutettu nepalilainen lähtee töihin Etelä-Koreaan. Tutkimuksen mukaan muun muassa kovat paineet ja ulospääsymahdollisuuksien puuttuminen johtavat jopa itsemurhiin. Nepalin valtiolla taas ei ole juuri halua puuttua asiaan.
Punapaitainen nainen

Cinemaissí-elokuvafestareilla nostetaan tänä vuonna esiin hiljaisen enemmistön ja marginaaliin jäävien ääniä

Tällä viikolla järjestettävällä Latinalaisen Amerikan elokuvafestivaalilla nähdään muun muassa alkuperäiskansojen ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia käsitteleviä elokuvia. Festivaaleilla vierailee brasilialaisohjaaja Tai Linhares.

Tuoreimmat

Maailmanpankki haluaa eroon ”oppimisköyhyydestä” – Yli puolet kehittyvien maiden koululaisista ei osaa lukea kunnolla
Nepalilaisia vierastyöläisiä koettelee itsemurhaepidemia – Odotusten ja todellisuuden välinen kuilu saa monet turvautumaan epätoivoiseen ratkaisuun
Cinemaissí-elokuvafestareilla nostetaan tänä vuonna esiin hiljaisen enemmistön ja marginaaliin jäävien ääniä
Kholod Hawashin päälle heitettiin happoa, Saddam Jumailya kohti ammuttiin – Suomalainen residenssiohjelma auttaa vainottuja taiteilijoita
Väkivalta vaikeuttaa avustustyötä Koillis-Syyriassa – Kirkon Ulkomaanapu aloitti hätäapukeräyksen siviilien tukemiseksi
Ihmiskauppiaat rekrytoivat kenialaisnaisia Saudi-Arabiaan – Mary Njambi pääsi kotiin vain itsemurhalla uhkailemalla
Afrikan sarvessa on satanut vähiten lähes 40 vuoteen – 13 miljoonan ihmisen ruuansaanti uhattuna
Ilmastonmuutos on Afrikan kaivosteollisuudelle mahdollisuus ja uhka – Osa mineraaleista jätettävä louhimatta
Nobelin rauhanpalkinto Etiopian pääministeri Abiy Ahmedille - "Toivottavasti rohkaisee jatkamaan toimia demokratian vahvistamiseksi"
Tutkimus: Afrikan maiden homofobinen lainsäädäntö vaikeuttaa hivin hoitoa – Jopa kolme neljästä homomiehestä ei saa lääkitystä