Uutiset Demokratia

Kenian korkein oikeus vahvisti vaalituloksen – väkivalta huolettaa

Kenian presidenttinä jatkaa Uhuru Kenyatta. Amnesty on huolissaan vaaliväkivallasta, jossa on syksyn aikana kuollut kymmeniä ihmisiä.
Kenian lippuja
Kenian johto ei mennyt uusiksi presidentinvaalien uusintakierroksellakaan. (Kuva: Rick Bajornas / UN Photo)

Kenian korkein oikeus on vahvistanut maan kiisteltyjen presidentinvaalien uusintakierroksen tulokset. Maan presidenttinä jatkaa Uhuru Kenyatta, joka voitti lokakuun 26. päivänä järjestetyt uusintavaalit 98 prosentin äänisaaliilla.

Opposition kannattajat protestoivat tulosta vastaan jo etukäteen, ja tuomion julistamisen jälkeen maanantaina väkivalta alkoi opposition kannatusalueilla Nairobin slummeissa sekä Länsi-Kenian Migorissa ja Kisumussa, kertoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International. Sen alustavien tietojen mukaan neljä ihmistä on kuollut kahakoissa.

Kenian presidentinvaalien ensimmäinen kierros järjestettiin elokuun alussa, mutta korkein oikeus hylkäsi tuloksen vaaleihin liittyvien vilppiepäilyjen vuoksi. Kyseessä oli ensimmäinen kerta Afrikassa, kun oikeuslaitos mitätöi vaalituloksen. Opposition suosituin kandidaatti Raila Odinga kuitenkin kieltäytyi osallistumasta uusintakierrokselle, sillä hänen mukaansa ongelmat, kuten vaalikomitean kokoonpano, olivat yhä samoja.

Uusintavaalien tuloksesta jätettiin kaksi valitusta, joiden mukaan tulos pitäisi mitätöidä muun muassa siitä syystä, että kaikissa vaalipiireissä ei saatu järjestettyä uusintaäänestystä. Kaikki kuusi tuomaria kuitenkin hylkäsivät vetoomukset eilen, kertoo uutistoimisto Reuters.

Väkivalta vaalien aikana ja niiden jälkeen on aiheuttanut huolta, sillä Kenian vuoden 2007 presidentinvaalien jälkeen väkivallassa kuoli yli 1 200 ihmistä.

Amnestyn mukaan elo- ja lokakuun vaaliväkivallassa on kuollut kymmeniä ihmisiä, joista ainakin 33 poliisin ampumina. Esimerkiksi perjantaina ainakin viisi ihmistä kuoli, kun poliisi tulitti opposition kannattajista koostuvaa väkijoukkoa.

”Nyt kun Kenyatta on julistettu voittajaksi, hänen painopisteenään pitäisi olla väkivallan hillitseminen ja sen varmistamisen, että kaikkia kenialaisia suojellaan ja näiden oikeuksia kunnioitetaan. Poliisilla on velvollisuus pitää yllä järjestystä, mutta mielenosoittajien pitää saada ilmaista itseään ilman pelkoa ammutuksi tai poliisin vahingoittamaksi tulemisesta”, toteaa Justus Nyang’aya, Amnestyn Kenian maajohtaja tiedotteessa.

Järjestö kertoo kuulleensa myös silminnäkijää, joka oli nähnyt nuorisojoukon käyvän läpi etnisten kikujujen koteja ja ryöstelevän niitä Kisumussa. Kikujut ovat perinteisesti Kenyattan kannattajia.

Demokratia politiikkademokratia Kenia Amnesty International

Lue myös

Vaalimainos Kambodžassa

Kambodža ottaa askeleita kohti diktatuuria

Kambodža on ottanut viime aikoina pääministeri Hun Senin johdolla huomattavia askelia kohti totalitaarista järjestelmää, ja heinäkuun lopussa järjestettävät vaalit saattavat olla kambodžalaisen demokratian joutsenlaulu. Länsimaisten mediatalojen otsikoissa maa loistaa kuitenkin usein poissaolollaan.
Päiväntasaajan Guinean presidentin  Teodoro Obiang Ngueman kuva rakennuksen seinässä Malabossa

Afrikan pisimpään hallinnut johtaja lupaa armahtaa poliittiset vangit

Päiväntasaajan Guinean presidentti Teodoro Obiang Nguema on hallinnut maata kovin ottein lähes 40 vuotta mutta on nyt luvannut armahtaa poliittiset vangit ”kansallisen vuoropuhelun” onnistumiseksi. Samanlaisia lupauksia on tehty ennenkin, muistuttaa ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.
Naisia äänestyskortteineen

Äänestäminen elvyttää demokratiaa

Demokratian laatua kuvaavat indeksit ovat viime vuosina laskeneet ja äänestysaktiivisuus vähentynyt. YK:n kehitysohjelman asiantuntijan Patrick Keuleersin mukaan tilanne muutetaan laskemalla äänioikeusikää, asettamalla ihminen takaisin poliittisen keskustelun keskiöön ja edistämällä äänestämistä kansalaisvelvollisuutena.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Naisia torilla pakolaisleirillä

Budjettiesitys 2019: Kansa pitää kehitysyhteistyötä tärkeänä, valtio esittää vain pientä korotusta

Talousarvioesitys lupaa kehitysyhteistyöhön hiukkasen lisää rahaa, mutta Suomi jää edelleen kauas omista sitoumuksistaan. Kansalaisjärjestöjen heikko rahoitus kurittaa kaikkein köyhimpiä, tyttöjä ja tasa-arvotyötä.
Ihmisiä Pride-kulkueessa

Seta: Muunsukupuolisten hoidon rajoittaminen lisää itsetuhoisuuden määrää – "HUS:n ja TAYS:n linjaukset päinvastaisia kuin alan kansanvälinen kehitys"

Uudessa kansainvälisessä tautiluokitusjärjestelmässä ei enää erotella hoidettavia transsukupuolisiin ja muunsukupuolisiin. Seta vaatii Suomea toimimaan samoin ja takaamaan sukupuolenkorjaushoidot myös muille kuin itsensä naiseksi tai mieheksi kokeville.
Mielenosoittajia

Ortega ajaa Nicaraguaa umpikujaan, yli 23 000 paennut Costa Ricaan – ”Vaikea poistaa syöpäläistä, jonka lonkerot ulottuvat joka kolkkaan”

Nicaraguan tilannetta pidempään seuranneille huhtikuussa alkanut mielenosoitusaalto ei tullut yllätyksenä. Jatko on Ortegan käsissä: suostuuko hän luopumaan vallasta ja järjestämään uudet vaalit?
Värikkäitä ilmapalloja

Costa Rica hyväksymässä samaa sukupuolta olevien avioliiton

Costa Rican korkein oikeus on linjannut syrjiväksi lain, jonka kieltää samaa sukupuolta olevia solmimasta avioliiton. Laki lakkaa olemasta voimassa, vaikka sen muuttamisesta ei päästäisi sopuun parlamentissa.
Varoituskyltti jossa lukee "Heat kills"

YK: Viilennys myös köyhien oikeus – tulisi toteuttaa ilman ilmastohaittoja

Kun ilmasto lämpenee, tarvitaan lisää jäähdytystä, mikä kuluttaa energiaa, mikä taas lämmittä ilmastoa. Tällä hetkellä kymmenesosa ilmaston lämpenemisestä johtuu jäähdytyksestä, ja osuus on nopeassa kasvussa.