Uutiset Siirtolaisuus ja pakolaisuus

Kenian korkein oikeus esti Dadaabin pakolaisleirin sulkemisen

Leiri oli määrä sulkea toukokuussa, mutta tuomari totesi sisäministerin toimineen yli valtuuksiensa.
(Kuva: European Union/ECHO/Anouk Delafortrie / CC BY-ND 2.0)

Kenian korkein oikeus on kumonnut maan hallituksen suunnitelmat sulkea massiivinen Dadaabin pakolaisleiri toukokuussa.

Muun muassa kenialaisen Daily Nation -lehden mukaan tuomari John Mativo linjasi tänään, että sisäministeri Joseph Nkaissery ja hänen kollegansa toimivat yli valtuuksiensa ilmoittaessaan leirin sulkemisesta.

Oikeus julisti myös pakolaisten palauttamisen takaisin Somaliaan perustuslain vastaiseksi ja kuvasi toimenpidettä syrjiväksi.

Kenian sisäministeriö ilmoitti viime toukokuussa Dadaabin pakolaisleirin sulkemisesta. Syynä oli sen mukaan pakolaisten taloudelle, ympäristölle ja turvallisuudelle asettama taakka.

Leirillä elää ainakin neljännesmiljoona somalipakolaista, joita Kenia pitää turvallisuusuhkana, koska Somalian islamistiryhmä al-Shabaab on tehnyt maahan terrori-iskuja. Marraskuussa leirin sulkemista lykättiin puolella vuodella, mutta maa on jo ehtinyt aloittaa pakolaisten palauttamisen sodan runtelemaan Somaliaan.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on tuomarin päätökseen tyytyväinen.

"Tämä on historiallinen päivä yli neljännesmiljoonalle pakolaiselle, jotka olivat vaarassa joutua pakkopalautetuksi Somaliaan, jossa he olisivat olleet vakavassa ihmisoikeusloukkausten riskissä. Tämä linjaus vahvistaa Kenian perustuslailliset ja kansainväliset velvoitteet suojella ihmisiä, jotka etsivät turvaa vainolta ja haitoilta", sanoo järjestön Itä-Afrikan aluejohtaja  Muthoni Wanyeki.

Siirtolaisuus ja pakolaisuus ihmisoikeudetpakolaisetlaki Kenia Amnesty International

Lue myös

Senegalilainen räppäri Matar Khoudia Ndiaye studiossa mikrofonien takana

Yhteisöradio varoittaa siirtolaisuuden vaaroista Senegalissa – ”Menestyminen on yhä mahdollista, vaikka pysyy kotona”

Dakarilaisen Radio Oxy Jeunes'n ohjelmassa Eurooppaan siirtolaiseksi mielineet kertovat kokemuksistaan samaa suunnitteleville. Viestillä halutaan tavoittaa myös lastensa matkoja rahoittavat vanhemmat.
Alakouluikäisiä syyrialaislapsia luokassa

UNHCR: Neljä miljoonaa pakolaislasta ei käy koulua

Miljoonat pakolaislapset eivät pääse kouluun. Määrä on noussut puolella miljoonalla vain yhden vuoden aikana, selviää YK:n pakolaisjärjestön raportista.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Unikkoja ja aurinkoenergiapaneeleja

Vaikuttavuussijoittajat haluavat parantaa maailmaa – mutta miten ja kenen ehdoilla?

Sijoitusmaailman radikaaliksi extreme-lajiksi kutsuttu vaikuttavuussijoittaminen kasvaa vauhdilla ja ylittää jo perinteisen valtioiden antaman kehitysavun. Kysymys kuuluu: voiko sijoittamalla vähentää globaalia epätasa-arvoa?
Ihmisiä torilla Ugandan Kampalassa

Uusi tapa luoda työpaikkoja kehitysmaihin: Ulkoministeriö lainaa 16 miljoonaa euroa Kirkon Ulkomaanavun sijoitusyhtiölle

Kirkon Ulkomaanapu ryhtyy rahoittamaan pienyrityksiä hauraissa kehitysmaissa perustamansa yhtiön kautta. Yksityisen sektorin kautta tehtävä kehitysyhteistyö on myös tulevaisuuden trendi, uskoo järjestön toiminnanjohtaja Jouni Hemberg.
Tietokoneen näppäimistö

Vuoden kotoutumisteko -tunnustus maahanmuuttajia ja työnantajia yhdistävälle sovellukselle

Suomen Pakolaisapu halusi tänä vuonna antaa tunnustusta etenkin teknologisille innovaatioille, jotka edistävät kotoutumista.
Eduskuntatalo

Tuore selvitys mittaa rikkaiden maiden politiikan vaikutusta köyhimpiin – Suomi auttaisi enemmän paremmalla siirtolaispolitiikalla

Tuoreen selvityksen mukaan Ruotsi on maailman paras kehitysmaiden tukija. Suomea kehutaan tuoreessa selvityksessä muun muassa turvallisuuspolitiikasta, mutta siirtolaispolitiikassa Suomi ei pärjää erityisen hyvin.