Kenian korkein oikeus esti Dadaabin pakolaisleirin sulkemisen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kenian korkein oikeus esti Dadaabin pakolaisleirin sulkemisen

Leiri oli määrä sulkea toukokuussa, mutta tuomari totesi sisäministerin toimineen yli valtuuksiensa.

Kenian korkein oikeus on kumonnut maan hallituksen suunnitelmat sulkea massiivinen Dadaabin pakolaisleiri toukokuussa.

Muun muassa kenialaisen Daily Nation -lehden mukaan tuomari John Mativo linjasi tänään, että sisäministeri Joseph Nkaissery ja hänen kollegansa toimivat yli valtuuksiensa ilmoittaessaan leirin sulkemisesta.

Oikeus julisti myös pakolaisten palauttamisen takaisin Somaliaan perustuslain vastaiseksi ja kuvasi toimenpidettä syrjiväksi.

Kenian sisäministeriö ilmoitti viime toukokuussa Dadaabin pakolaisleirin sulkemisesta. Syynä oli sen mukaan pakolaisten taloudelle, ympäristölle ja turvallisuudelle asettama taakka.

Leirillä elää ainakin neljännesmiljoona somalipakolaista, joita Kenia pitää turvallisuusuhkana, koska Somalian islamistiryhmä al-Shabaab on tehnyt maahan terrori-iskuja. Marraskuussa leirin sulkemista lykättiin puolella vuodella, mutta maa on jo ehtinyt aloittaa pakolaisten palauttamisen sodan runtelemaan Somaliaan.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on tuomarin päätökseen tyytyväinen.

"Tämä on historiallinen päivä yli neljännesmiljoonalle pakolaiselle, jotka olivat vaarassa joutua pakkopalautetuksi Somaliaan, jossa he olisivat olleet vakavassa ihmisoikeusloukkausten riskissä. Tämä linjaus vahvistaa Kenian perustuslailliset ja kansainväliset velvoitteet suojella ihmisiä, jotka etsivät turvaa vainolta ja haitoilta", sanoo järjestön Itä-Afrikan aluejohtaja  Muthoni Wanyeki.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia