Uutiset Verkko- ja viestintäteknologia

Kenialainen verkkopalvelu raportoi ihmisoikeusloukkauksista ympäri maailman

Ushahidi-verkkopalvelu informoi alun perin vaaliväkivallasta, mutta nyt sitä käytetään muun muassa Suomessa kertomaan rasistisista välikohtauksista.
(Kuva: Erik (HASH) Hersman / CC BY 2.0)

Kenian vuoden 2007 jälkeisessä vaaliväkivallassa kuoli yli 1 500 ihmistä, mutta sen seurauksena syntyi uusi innovaatio – verkkopalvelu Ushahidi, jonka avulla raportoidaan nykyisin ihmisoikeusloukkauksista Suomea myöten.

Sana ushahidi merkitsee swahiliksi todistajaa tai todistusta. Palvelu syntyi vuosien 2007–2008 vaaliväkivaltaisuuksien aikaa, kun bloggaaja, aktivisti ja juristi Ory Okolloh ehdotti väkivaltaisuuksia koskevien raporttien kokoamista kartalle. Muutamassa päivässä paikalliset ohjelmoijat perustivat Ushahidin, johon kuka tahansa saattoi lähettää raportteja väkivaltaisuuksista sähköpostin ja tekstiviestien avulla. Raportit näkyivät sijaintinsa perusteella Google Maps -kartalla.

Kaikki vuoden 2007 jälkeisen vaaliväkivallan syytetyt on sittemmin vapautettu Kansainvälisen rikostuomioistuimen syytteistä, mutta Ushahidi saavutti tavoitteensa, sanoo yhtiön operatiivinen johtaja Nathaniel Manning.

"Ushahidi pyrkii olemaan poliittisesti puolueeton. Alkuperäisen Ushahidi-alustan tavoite oli auttaa ihmisiä pysymään turvassa väkivallan aikana levittämällä tietoa tapahtumista ja antamalla nopeita varoituksia väkivallasta. Tämän tavoitteen työkalu saavutti. Tuhansia raportteja ja varoituksia väkivallasta lähetettiin vaaliväkivallan aikana", hän kertoo.

Vaalimellakoiden jälkeen Ushahidi julkaistiin avoimen lähdekoodin projektina, jonka kuka tahansa voi ladata ja asentaa omalle palvelimelleen. Siihen on lisätty esimerkiksi Twitter-viestien automaattinen haku kartalle ja karttapalvelu Foursquaren tyyliset kirjautumiset eri sijainteihin.

Ushahidin ympärille syntyi myös ohjelmistoyhtiö, jolla on useita erilaisia tuotteita. Se on luonut esimerkiksi Crowdmap-palvelun, jonka avulla joukkoistettua karttatietoa voi kerätä ilmaiseksi ilman omaa palvelinta, SMSsync-ohjelman, jolla tekstiviestit voi välittää verkkoon Android-puhelimen avulla, sekä reaaliaikaista kriisidataa välittävän CrisisNET-palvelun.

Vaikka Ushahidin alkuperäinen tarkoitus oli raportoida nopeasti kehittyvistä humanitaarisista kriiseistä reaaliajassa, on sille löytynyt hyvin erilaisia käyttötarkoituksia. Eräs mielikuvituksellisemmista Ushahidi-sivuista sisältää raportteja ufohavainnoista eri puolilla maailmaa. Suomessa Ushahidia on käytetty ainakin rasististen välikohtausten raportointiin.

"Mielenkiintoisia käyttötapoja on monia. Olemme erityisen ylpeitä niistä Ushahidin käyttötavoista, joissa ihmisille yritetään antaa ääni ja tuoda näkyviin ihmisoikeusloukkauksia. Esimerkiksi seksuaalista häirintää kartoittava harassmap.org ja Syyrian tilannetta seuraava syriatracker.crowdmap.com ovat tällaisia sivustoja. Olemme myös erittäin vakuuttuneita Nepalin maanjäristyksien vuoksi luodusta quakemap.org-projektista", Manning kertoo.

Kenia tietotekniikan keskukseksi?

Keniasta on tulossa yksi Afrikan keskeisimmistä tietoteknologian keskuksista. Afrikkalaista tietotekniikkaa kartoittavan CodeAfrican mukaan 11,3 prosenttia Afrikan GitHubin käytöstä tulee Keniasta. GitHub on suosittu avoimen lähdekoodin ohjelmoijien käyttämä palvelu, joka mahdollistaa ohjelmoimisen ja koodin jakamisen yhteistyössä. Kenian edellä ovat Etelä-Afrikka ja Egypti.

Kenia on muutenkin tekninen edelläkävijä esimerkiksi mobiilimaksujen suhteen. M-Pesa-palvelulla rahaa voi lähettää kännykällä. Palvelu on ollut toiminnassa jo vuodesta 2007, eli mobiilimaksujen suhteen Kenia on ollut paljon edellä teollisuusmaita. Kännykkäpuhelimet ovat levinneet maassa tietokoneita nopeammin.

Ushahidin luojat ovat kehittäneet myös muita paikallisiin olosuhteisiin sopivia ratkaisuja. Eräs näistä on BRCK, joka on matalan infrastruktuurin maihin suunniteltu langaton reititin. Siihen voidaan lisätä CrisisStack-palvelin, johon on asennettu valmiiksi Ushahidin ja Sahanan kaltaisia kriisiolosuhteita varten luotuja avoimen lähdekoodin ohjelmistoja.

"Ushahidin työryhmä kehitti BRCK:n, koska olemme teknologiayhtiö, joka on osa globaalia teknologiateollisuutta, mutta työskentelemme Nairobin kaltaisissa paikoissa, joissa internet ei aina toimi, mikä tekee ajoittain työstämme turhauttavaa. Nairobissa käytetyt laitteet ja reitittimet olivat samoja kuin Yhdysvalloissa käytetyt, mutta Yhdysvalloissa on paljon kehittyneempi infrastruktuuri. Päätimme luoda Afrikan infrastruktuuriin sopivan verkkotyökalun. Keniassa meillä oli parempi käsitys ongelmasta, joten pystyimme luomaan olosuhteisiin sopivamman ratkaisun", kuvailee Manning.

Verkko- ja viestintäteknologia informaatioteknologiainternetviestintä Kenia

Lue myös

Silvana Bahia, taustalla puita ja rakennuksia

Mikä muuttuu, jos teknologiaa kehittävät myös ei-valkoihoiset? Brasilialainen Silvana Bahia ajaa tasa-arvoa it-alalle

Teknologiaa on helppo pitää arvovapaana, mutta esimerkiksi kasvojentunnistusteknologia ei aina tunnista mustien kasvonpiirteitä. Suomessa vieraileva brasilialainen aktivisti Silvana Bahia haluaa teknologia-alalle enemmän etnistä monimuotoisuutta.
Väkijoukko

Internetin vapaus kutistuu Kaakkois-Aasiassa

Kaakkois-Aasian maiden demokratia on näyttänyt viime vuosina vahvistuvan, mutta nyt otteet ovat koventuneet ja netin sensurointi kasvaa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen ja mies käsissään iso tekstiilityö ja takanaan maalauksia

Kholod Hawashin päälle heitettiin happoa, Saddam Jumailya kohti ammuttiin – Suomalainen residenssiohjelma auttaa vainottuja taiteilijoita

Suomessa toimii residenssiohjelma, joka auttaa taiteilijoita pääsemään turvaan vallanpitäjien ja ääriryhmien vainoa. Tarve on kova, sillä etenkään vaarassa oleville kuvataiteilijoille ei ole maailmalla tarjolla tukea.
Koululaisia pulpettien ääressä

Maailmanpankki haluaa eroon ”oppimisköyhyydestä” – Yli puolet kehittyvien maiden koululaisista ei osaa lukea kunnolla

Maailmanpankin mukaan opetusjärjestelmiä on uudistettava merkittävästi, jotta oppimisen laatu paranisi. Ongelma ei ratkea nopeasti, mutta muun muassa Kenian, Egyptin ja Vietnamin esimerkit ovat myönteisiä.
Nepalin pääkaupungin Kathmandun rakennuksia

Nepalilaisia vierastyöläisiä koettelee itsemurhaepidemia – Odotusten ja todellisuuden välinen kuilu saa monet turvautumaan epätoivoiseen ratkaisuun

Moni korkeasti koulutettu nepalilainen lähtee töihin Etelä-Koreaan. Tutkimuksen mukaan muun muassa kovat paineet ja ulospääsymahdollisuuksien puuttuminen johtavat jopa itsemurhiin. Nepalin valtiolla taas ei ole juuri halua puuttua asiaan.
Punapaitainen nainen

Cinemaissí-elokuvafestareilla nostetaan tänä vuonna esiin hiljaisen enemmistön ja marginaaliin jäävien ääniä

Tällä viikolla järjestettävällä Latinalaisen Amerikan elokuvafestivaalilla nähdään muun muassa alkuperäiskansojen ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia käsitteleviä elokuvia. Festivaaleilla vierailee brasilialaisohjaaja Tai Linhares.

Tuoreimmat

Maailmanpankki haluaa eroon ”oppimisköyhyydestä” – Yli puolet kehittyvien maiden koululaisista ei osaa lukea kunnolla
Nepalilaisia vierastyöläisiä koettelee itsemurhaepidemia – Odotusten ja todellisuuden välinen kuilu saa monet turvautumaan epätoivoiseen ratkaisuun
Cinemaissí-elokuvafestareilla nostetaan tänä vuonna esiin hiljaisen enemmistön ja marginaaliin jäävien ääniä
Kholod Hawashin päälle heitettiin happoa, Saddam Jumailya kohti ammuttiin – Suomalainen residenssiohjelma auttaa vainottuja taiteilijoita
Väkivalta vaikeuttaa avustustyötä Koillis-Syyriassa – Kirkon Ulkomaanapu aloitti hätäapukeräyksen siviilien tukemiseksi
Ihmiskauppiaat rekrytoivat kenialaisnaisia Saudi-Arabiaan – Mary Njambi pääsi kotiin vain itsemurhalla uhkailemalla
Afrikan sarvessa on satanut vähiten lähes 40 vuoteen – 13 miljoonan ihmisen ruuansaanti uhattuna
Ilmastonmuutos on Afrikan kaivosteollisuudelle mahdollisuus ja uhka – Osa mineraaleista jätettävä louhimatta
Nobelin rauhanpalkinto Etiopian pääministeri Abiy Ahmedille - "Toivottavasti rohkaisee jatkamaan toimia demokratian vahvistamiseksi"
Tutkimus: Afrikan maiden homofobinen lainsäädäntö vaikeuttaa hivin hoitoa – Jopa kolme neljästä homomiehestä ei saa lääkitystä