Uutiset Verkko- ja viestintäteknologia

Kenialainen verkkopalvelu raportoi ihmisoikeusloukkauksista ympäri maailman

Ushahidi-verkkopalvelu informoi alun perin vaaliväkivallasta, mutta nyt sitä käytetään muun muassa Suomessa kertomaan rasistisista välikohtauksista.
(Kuva: Erik (HASH) Hersman / CC BY 2.0)

Kenian vuoden 2007 jälkeisessä vaaliväkivallassa kuoli yli 1 500 ihmistä, mutta sen seurauksena syntyi uusi innovaatio – verkkopalvelu Ushahidi, jonka avulla raportoidaan nykyisin ihmisoikeusloukkauksista Suomea myöten.

Sana ushahidi merkitsee swahiliksi todistajaa tai todistusta. Palvelu syntyi vuosien 2007–2008 vaaliväkivaltaisuuksien aikaa, kun bloggaaja, aktivisti ja juristi Ory Okolloh ehdotti väkivaltaisuuksia koskevien raporttien kokoamista kartalle. Muutamassa päivässä paikalliset ohjelmoijat perustivat Ushahidin, johon kuka tahansa saattoi lähettää raportteja väkivaltaisuuksista sähköpostin ja tekstiviestien avulla. Raportit näkyivät sijaintinsa perusteella Google Maps -kartalla.

Kaikki vuoden 2007 jälkeisen vaaliväkivallan syytetyt on sittemmin vapautettu Kansainvälisen rikostuomioistuimen syytteistä, mutta Ushahidi saavutti tavoitteensa, sanoo yhtiön operatiivinen johtaja Nathaniel Manning.

"Ushahidi pyrkii olemaan poliittisesti puolueeton. Alkuperäisen Ushahidi-alustan tavoite oli auttaa ihmisiä pysymään turvassa väkivallan aikana levittämällä tietoa tapahtumista ja antamalla nopeita varoituksia väkivallasta. Tämän tavoitteen työkalu saavutti. Tuhansia raportteja ja varoituksia väkivallasta lähetettiin vaaliväkivallan aikana", hän kertoo.

Vaalimellakoiden jälkeen Ushahidi julkaistiin avoimen lähdekoodin projektina, jonka kuka tahansa voi ladata ja asentaa omalle palvelimelleen. Siihen on lisätty esimerkiksi Twitter-viestien automaattinen haku kartalle ja karttapalvelu Foursquaren tyyliset kirjautumiset eri sijainteihin.

Ushahidin ympärille syntyi myös ohjelmistoyhtiö, jolla on useita erilaisia tuotteita. Se on luonut esimerkiksi Crowdmap-palvelun, jonka avulla joukkoistettua karttatietoa voi kerätä ilmaiseksi ilman omaa palvelinta, SMSsync-ohjelman, jolla tekstiviestit voi välittää verkkoon Android-puhelimen avulla, sekä reaaliaikaista kriisidataa välittävän CrisisNET-palvelun.

Vaikka Ushahidin alkuperäinen tarkoitus oli raportoida nopeasti kehittyvistä humanitaarisista kriiseistä reaaliajassa, on sille löytynyt hyvin erilaisia käyttötarkoituksia. Eräs mielikuvituksellisemmista Ushahidi-sivuista sisältää raportteja ufohavainnoista eri puolilla maailmaa. Suomessa Ushahidia on käytetty ainakin rasististen välikohtausten raportointiin.

"Mielenkiintoisia käyttötapoja on monia. Olemme erityisen ylpeitä niistä Ushahidin käyttötavoista, joissa ihmisille yritetään antaa ääni ja tuoda näkyviin ihmisoikeusloukkauksia. Esimerkiksi seksuaalista häirintää kartoittava harassmap.org ja Syyrian tilannetta seuraava syriatracker.crowdmap.com ovat tällaisia sivustoja. Olemme myös erittäin vakuuttuneita Nepalin maanjäristyksien vuoksi luodusta quakemap.org-projektista", Manning kertoo.

Kenia tietotekniikan keskukseksi?

Keniasta on tulossa yksi Afrikan keskeisimmistä tietoteknologian keskuksista. Afrikkalaista tietotekniikkaa kartoittavan CodeAfrican mukaan 11,3 prosenttia Afrikan GitHubin käytöstä tulee Keniasta. GitHub on suosittu avoimen lähdekoodin ohjelmoijien käyttämä palvelu, joka mahdollistaa ohjelmoimisen ja koodin jakamisen yhteistyössä. Kenian edellä ovat Etelä-Afrikka ja Egypti.

Kenia on muutenkin tekninen edelläkävijä esimerkiksi mobiilimaksujen suhteen. M-Pesa-palvelulla rahaa voi lähettää kännykällä. Palvelu on ollut toiminnassa jo vuodesta 2007, eli mobiilimaksujen suhteen Kenia on ollut paljon edellä teollisuusmaita. Kännykkäpuhelimet ovat levinneet maassa tietokoneita nopeammin.

Ushahidin luojat ovat kehittäneet myös muita paikallisiin olosuhteisiin sopivia ratkaisuja. Eräs näistä on BRCK, joka on matalan infrastruktuurin maihin suunniteltu langaton reititin. Siihen voidaan lisätä CrisisStack-palvelin, johon on asennettu valmiiksi Ushahidin ja Sahanan kaltaisia kriisiolosuhteita varten luotuja avoimen lähdekoodin ohjelmistoja.

"Ushahidin työryhmä kehitti BRCK:n, koska olemme teknologiayhtiö, joka on osa globaalia teknologiateollisuutta, mutta työskentelemme Nairobin kaltaisissa paikoissa, joissa internet ei aina toimi, mikä tekee ajoittain työstämme turhauttavaa. Nairobissa käytetyt laitteet ja reitittimet olivat samoja kuin Yhdysvalloissa käytetyt, mutta Yhdysvalloissa on paljon kehittyneempi infrastruktuuri. Päätimme luoda Afrikan infrastruktuuriin sopivan verkkotyökalun. Keniassa meillä oli parempi käsitys ongelmasta, joten pystyimme luomaan olosuhteisiin sopivamman ratkaisun", kuvailee Manning.

Verkko- ja viestintäteknologia informaatioteknologiainternetviestintä Kenia

Lue myös

Sormi painamassa tietokoneen näppäimistöä

Amnesty: Facebookin ja Googlen toiminta uhkaa ihmisoikeuksia – “Tämä ei ole se internet, johon ihmiset alussa sitoutuivat”

Facebookin ja Googlen tapa kerätä ja käsitellä miljardien ihmisten henkilötietoja loukkaa oikeutta yksityisyyteen sekä mielipiteen-, ajatuksen- ja ilmaisunvapauteen ja edistää syrjintää, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International uudessa raportissaan.
Silvana Bahia, taustalla puita ja rakennuksia

Mikä muuttuu, jos teknologiaa kehittävät myös ei-valkoihoiset? Brasilialainen Silvana Bahia ajaa tasa-arvoa it-alalle

Teknologiaa on helppo pitää arvovapaana, mutta esimerkiksi kasvojentunnistusteknologia ei aina tunnista mustien kasvonpiirteitä. Suomessa vieraileva brasilialainen aktivisti Silvana Bahia haluaa teknologia-alalle enemmän etnistä monimuotoisuutta.
Väkijoukko

Internetin vapaus kutistuu Kaakkois-Aasiassa

Kaakkois-Aasian maiden demokratia on näyttänyt viime vuosina vahvistuvan, mutta nyt otteet ovat koventuneet ja netin sensurointi kasvaa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

mies puolilähikuvassa puutarhakeinussa.

Eläkkeelle jäävä avustustyön veteraani Kalle Löövi on huolissaan avun politisoitumisesta – ”Retoriikka on menossa todella huonoon suuntaan”

Lähes 50 vuotta erilaisissa Punaisen Ristin tehtävissä toiminut kansainvälisen avun johtaja Kalle Löövi on nähnyt humanitaarisen avun sektorin ammattimaistumisen ja tehostumisen. Hänen mukaansa juuri nyt on tehtävä työtä sen eteen, että apu säilyy yhä puolueettomana eikä sitä hyödynnetä propagandavälineenä.
Erivärisiä lippuja narulla, taustalla vuoret.

Entisten maaorjien asema on Nepalissa yhä surkea – Suomen Lähetysseura aloittaa uuden hankkeen vapautettujen orjien ihmisoikeuksien puolustamiseksi

Nepalin haliyat vapautettiin maaorjuudesta vuonna 2008, mutta monet eivät vieläkään tunne oikeuksiaan. Uusi EU:n rahoittama hanke kerää tietoa tilanteesta mobiilisovelluksen avulla.
Auto kuraisella maantiellä ja ihmisiä.

Saharan eteläpuolisessa Afrikassa on valtava maatalouspotentiaali, mutta jopa 40 prosenttia ruuasta ei koskaan pääse markkinoille

Muun muassa huonot tiet vaikeuttavat paikallisten maanviljelijöiden liiketoimintaa ja luovat kysyntää halvalle tuontiruualle Afrikassa. Yksi ratkaisu voisi olla investointi kaupunkimaatalouteen, sanoo tutkija Daniele Fattibene.
YK:n humanitaarisen avun koordinaattori Mark Lowcock

Jemen taas lähellä nälänhätää, varoittaa YK – ”Valitettavasti ne, jotka voisivat auttaa, pääosin valitsevat olla tekemättä niin”

Monet avunantajamaat eivät ole toteuttaneet lupauksiaan toimittaa Jemeniin lisää apua, ja samaan aikaan konfliktin osapuolet eivät päästä apua perille. Noin yhdeksän miljoonan ihmisen apua on jo jouduttu leikkaamaan.
Keltainen mielenosoituskyltti, jossa lukee I welcome refugees, il faut protéger les réfugiées

Järjestöt vaativat Suomea ottamaan lisää vastuuta Morian turvapaikanhakijoista

Suomi on ilmoittanut ottavansa vastaan tulipalon tuhoamasta Kreikan Moriasta 11 ilman huoltajaa olevaa alaikäistä turvapaikanhakijaa, mutta määrä sisältyy jo keväällä tehtyyn päätökseen. Nyt tarvitaan lisää tekoja, vaaditaan järjestöjen kannanotossa.