Uutiset Verkko- ja viestintäteknologia

Kenialainen verkkopalvelu raportoi ihmisoikeusloukkauksista ympäri maailman

Ushahidi-verkkopalvelu informoi alun perin vaaliväkivallasta, mutta nyt sitä käytetään muun muassa Suomessa kertomaan rasistisista välikohtauksista.
(Kuva: Erik (HASH) Hersman / CC BY 2.0)

Kenian vuoden 2007 jälkeisessä vaaliväkivallassa kuoli yli 1 500 ihmistä, mutta sen seurauksena syntyi uusi innovaatio – verkkopalvelu Ushahidi, jonka avulla raportoidaan nykyisin ihmisoikeusloukkauksista Suomea myöten.

Sana ushahidi merkitsee swahiliksi todistajaa tai todistusta. Palvelu syntyi vuosien 2007–2008 vaaliväkivaltaisuuksien aikaa, kun bloggaaja, aktivisti ja juristi Ory Okolloh ehdotti väkivaltaisuuksia koskevien raporttien kokoamista kartalle. Muutamassa päivässä paikalliset ohjelmoijat perustivat Ushahidin, johon kuka tahansa saattoi lähettää raportteja väkivaltaisuuksista sähköpostin ja tekstiviestien avulla. Raportit näkyivät sijaintinsa perusteella Google Maps -kartalla.

Kaikki vuoden 2007 jälkeisen vaaliväkivallan syytetyt on sittemmin vapautettu Kansainvälisen rikostuomioistuimen syytteistä, mutta Ushahidi saavutti tavoitteensa, sanoo yhtiön operatiivinen johtaja Nathaniel Manning.

"Ushahidi pyrkii olemaan poliittisesti puolueeton. Alkuperäisen Ushahidi-alustan tavoite oli auttaa ihmisiä pysymään turvassa väkivallan aikana levittämällä tietoa tapahtumista ja antamalla nopeita varoituksia väkivallasta. Tämän tavoitteen työkalu saavutti. Tuhansia raportteja ja varoituksia väkivallasta lähetettiin vaaliväkivallan aikana", hän kertoo.

Vaalimellakoiden jälkeen Ushahidi julkaistiin avoimen lähdekoodin projektina, jonka kuka tahansa voi ladata ja asentaa omalle palvelimelleen. Siihen on lisätty esimerkiksi Twitter-viestien automaattinen haku kartalle ja karttapalvelu Foursquaren tyyliset kirjautumiset eri sijainteihin.

Ushahidin ympärille syntyi myös ohjelmistoyhtiö, jolla on useita erilaisia tuotteita. Se on luonut esimerkiksi Crowdmap-palvelun, jonka avulla joukkoistettua karttatietoa voi kerätä ilmaiseksi ilman omaa palvelinta, SMSsync-ohjelman, jolla tekstiviestit voi välittää verkkoon Android-puhelimen avulla, sekä reaaliaikaista kriisidataa välittävän CrisisNET-palvelun.

Vaikka Ushahidin alkuperäinen tarkoitus oli raportoida nopeasti kehittyvistä humanitaarisista kriiseistä reaaliajassa, on sille löytynyt hyvin erilaisia käyttötarkoituksia. Eräs mielikuvituksellisemmista Ushahidi-sivuista sisältää raportteja ufohavainnoista eri puolilla maailmaa. Suomessa Ushahidia on käytetty ainakin rasististen välikohtausten raportointiin.

"Mielenkiintoisia käyttötapoja on monia. Olemme erityisen ylpeitä niistä Ushahidin käyttötavoista, joissa ihmisille yritetään antaa ääni ja tuoda näkyviin ihmisoikeusloukkauksia. Esimerkiksi seksuaalista häirintää kartoittava harassmap.org ja Syyrian tilannetta seuraava syriatracker.crowdmap.com ovat tällaisia sivustoja. Olemme myös erittäin vakuuttuneita Nepalin maanjäristyksien vuoksi luodusta quakemap.org-projektista", Manning kertoo.

Kenia tietotekniikan keskukseksi?

Keniasta on tulossa yksi Afrikan keskeisimmistä tietoteknologian keskuksista. Afrikkalaista tietotekniikkaa kartoittavan CodeAfrican mukaan 11,3 prosenttia Afrikan GitHubin käytöstä tulee Keniasta. GitHub on suosittu avoimen lähdekoodin ohjelmoijien käyttämä palvelu, joka mahdollistaa ohjelmoimisen ja koodin jakamisen yhteistyössä. Kenian edellä ovat Etelä-Afrikka ja Egypti.

Kenia on muutenkin tekninen edelläkävijä esimerkiksi mobiilimaksujen suhteen. M-Pesa-palvelulla rahaa voi lähettää kännykällä. Palvelu on ollut toiminnassa jo vuodesta 2007, eli mobiilimaksujen suhteen Kenia on ollut paljon edellä teollisuusmaita. Kännykkäpuhelimet ovat levinneet maassa tietokoneita nopeammin.

Ushahidin luojat ovat kehittäneet myös muita paikallisiin olosuhteisiin sopivia ratkaisuja. Eräs näistä on BRCK, joka on matalan infrastruktuurin maihin suunniteltu langaton reititin. Siihen voidaan lisätä CrisisStack-palvelin, johon on asennettu valmiiksi Ushahidin ja Sahanan kaltaisia kriisiolosuhteita varten luotuja avoimen lähdekoodin ohjelmistoja.

"Ushahidin työryhmä kehitti BRCK:n, koska olemme teknologiayhtiö, joka on osa globaalia teknologiateollisuutta, mutta työskentelemme Nairobin kaltaisissa paikoissa, joissa internet ei aina toimi, mikä tekee ajoittain työstämme turhauttavaa. Nairobissa käytetyt laitteet ja reitittimet olivat samoja kuin Yhdysvalloissa käytetyt, mutta Yhdysvalloissa on paljon kehittyneempi infrastruktuuri. Päätimme luoda Afrikan infrastruktuuriin sopivan verkkotyökalun. Keniassa meillä oli parempi käsitys ongelmasta, joten pystyimme luomaan olosuhteisiin sopivamman ratkaisun", kuvailee Manning.

Verkko- ja viestintäteknologia informaatioteknologiainternetviestintä Kenia

Lue myös

Silvana Bahia, taustalla puita ja rakennuksia

Mikä muuttuu, jos teknologiaa kehittävät myös ei-valkoihoiset? Brasilialainen Silvana Bahia ajaa tasa-arvoa it-alalle

Teknologiaa on helppo pitää arvovapaana, mutta esimerkiksi kasvojentunnistusteknologia ei aina tunnista mustien kasvonpiirteitä. Suomessa vieraileva brasilialainen aktivisti Silvana Bahia haluaa teknologia-alalle enemmän etnistä monimuotoisuutta.
Väkijoukko

Internetin vapaus kutistuu Kaakkois-Aasiassa

Kaakkois-Aasian maiden demokratia on näyttänyt viime vuosina vahvistuvan, mutta nyt otteet ovat koventuneet ja netin sensurointi kasvaa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suldaan Said Ahmed istuu kahvilan pöydän ääressä

”Kun onnistuu, on suomalainen, jos epäonnistuu, nähdään maahanmuuttajana” – Miltä suomalainen media näyttää maahanmuuttajan silmin?

Suomalaisista perheistä tai elämäntavasta kertovissa jutuissa haastateltavat ovat lähes aina valkoisia, helsinkiläinen Suldaan Said Ahmed sanoo. Medialla on valtaa sen määrittelyssä, ketkä ovat ”meikäläisiä” ja ketkä jätetään ulkopuolelle.
Hiroshiman atomipommista selvinnyt rakennuksen raunio ja muistomerkki

Hiroshima, Suomi ja ydinaseriisunta

Suomen käyttäytyminen ydinaseriisuntakysymyksissä on ollut lähes identtistä ydinasevaltioiden ja Nato-maiden kanssa. Viimeisenä naulana aktiivisen ydinaseriisunnan edistämispolitiikan arkkuun on ollut Suomen kieltäytyminen allekirjoittamasta ydinaseet kieltävää sopimusta, kritisoi Rauhanpuolustajien toiminnanjohtaja Teemu Matinpuro.
Joukko ihmisiä kävelee käytävällä

Jemenin hätäapuohjelmia uhkaa sulkeminen, sillä avunantajat eivät ole täyttäneet lupauksiaan – ”Kun rahaa ei tule, ihmiset kuolevat”

Avunantajamaat lupasivat Jemenille helmikuussa 2,6 miljardia dollaria apua. YK:n mukaan alle puolet tästä summasta on maksettu mikä tarkoittaa, että lähikuukausina joudutaan sulkemaan valtava määrä avustusohjelmia.
Pakolaisleirin rakennuksia

Etnisiä puhdistuksia kaksi vuotta sitten paenneita rohingyoja saatetaan alkaa palauttaa Bangladeshista Myanmariin

Järjestöt ovat huolissaan Myanmarin ja Bangladeshin hallituksen suunnitelmasta ryhtyä palauttamaan Bangladeshiin paenneita rohingyavähemmistön edustajia Myanmariin. Olosuhteet eivät ole kunnossa, sillä maa ei vieläkään ole lopettanut rohingyojen vainoamista, sanoo Human Rights Watch.

Luetuimmat

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Iran langetti naisaktivisteille vuosikymmenien vankeustuomion huntupakon rikkomisesta
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset