Kenia lykkää somalialaispakolaisten leirin sulkemista | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kenia lykkää somalialaispakolaisten leirin sulkemista

Kansainvälistä kritiikkiä saanut Kenia lupaa, ettei se suljekaan vielä satojen tuhansien ihmisten asuttamaa Dadaabia.

Kenian hallitus on ilmoittanut, ettei se suljekaan tässä kuussa massiivista Dadaabin pakolaisleiriä. Leiri oli tarkoitus sulkea turvallisuussyistä, mutta eilen maan sisäministeri Joseph Ole Nkaissery kertoi, että sulkemista on lykätty ensi vuoden toukokuulle.

Uutiskanava Al-Jazeeran mukaan syynä lykkäykseen YK:n pakolaiskomissaarin pyyntö.

Kenia on halunnut sulkea Dadaabin, koska sen mukaan leiriä hyödyntävät somalialaiset islamistimilitantit. Kenia liittyi Somalian kapinallisryhmä Al-Shabaabin vastaiseen taisteluun vuonna 2011, ja sen jälkeen maassa on tehty useita terrori-iskuja.

Sulkemispäätös on herättänyt kansainvälistä kritiikkiä, sillä tällä hetkellä noin 283 000 pakolaisen asuttamalla leirillä asuu pääosin sisällissotaan paenneita somalialaisia, joiden on käytännössä mahdotonta palata turvallisesti sodan yhä repimään Somaliaan.

Toukokuussa tehdyn sulkemispäätöksen jälkeen tuhannet somalialaiset ovat jo lähteneet takaisin kotimaahansa. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin tällä viikolla ilmestyneen raportin mukaan monet on käytännössä painostettu palaamaan. Suurin osa Amnestyn haastattelemista pakolaisista kertoi, että he harkitsevat paluuta Somaliaan vain Kenian viranomaisten uhkailujen vuoksi.

Amnesty kritisoi myös YK:n pakolaisjärjestöä UNHCR:ää, joka pyörittää vapaaehtoisen paluun ohjelmaa Dadaabissa. Järjestön mukaan YK ja muut järjestöt ovat kertoneet pakolaisille puutteellisesti Somalian vaikeasta turvallisuustilanteesta.

Sisäministeri Nkaisseryn mukaan paluuohjelmaa on edelleen tarkoitus jatkaa sulkupäätöksen lykkääntymisestä huolimatta. Hänen mukaansa palautukset tehdään "inhimillisellä, turvallisella ja arvokkaalla tavalla".

Amnestyn mukaan leirin sulkemisen lykkääntyminen ei ratkaisekaan ongelmaa.

"Olemme tyytyväisiä ministerin lupaukseen, jonka mukaan palautukset tehdään inhimillisellä ja arvokkaalla tavalla, mutta ilmoitus ei tarkoita muutosta politiikassa. Tuhannet pakolaiset ovat vaarassa joutua palautetuiksi pakolla sodan repimään maahan, jossa he voivat kuolla tai vammautua konfliktissa", sanoo Muthoni Wanyeki, Amnestyn Itä-Afrikan alueellinen johtaja.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia