Kenia kieltää muovipussit | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kenia kieltää muovipussit

Pelkästään maan ruokakaupoissa jaetaan vuosittain 100 miljoonaa muovipussia, joista aiheutuu suurta tuhoa ympäristölle ja terveydelle.

Kenialaisten katukauppiaiden on markettien tavoin turvauduttava pian muuhun pakkausmateriaaliin kuin muovipussiin tai -kassiin. (Kuva: Miriam Gathigah / IPS)

(IPS) -- Kenia päätti maaliskuussa kieltää muovipussien käytön, valmistuksen ja maahantuonnin. Päätös tulee voimaan puolen vuoden kuluttua. Kymmenen maata eri puolilta maailmaa on aiemmin kieltänyt tai rajoittanut muovin käyttöä.

Keniassa on noin 47 miljoonaa asukasta. YK:n mukaan pelkästään maan ruokakaupoissa jaetaan vuosittain 100 miljoonaa muovipussia, joista aiheutuu suurta tuhoa ympäristölle ja terveydelle.

Muovi tappaa lintuja, kaloja ja muita eläimiä, jotka luulevat sitä ruuaksi. Lisäksi luontoon päätyvä muovijäte tärvelee viljelymaita sekä matkailukohteita ja tarjoaa sikiämispaikkoja tauteja levittäville hyttysille.

Kenian pääkaupungissa Nairobissa päämajaansa pitävä YK:n ympäristöjärjestö Unep arvioi, että muovipussit ovat suurin haaste kenialaisten kaupunkien jätehuollolle. Ongelmat kärjistyvät köyhimmillä alueilla, missä sekä jäte- että terveydenhuolto on hyvin rajallista.

YK aloitti helmikuussa kampanjan merten muoviroskaa vastaan tunnuksella #CleanSeas. Sen mukaan meriin päätyy joka vuosi kahdeksan miljoonaa tonnia muovia ja sitä on vuonna 2050 enemmän kuin kaloja, ellei asiaan puututa pikaisesti.

Lisää uusi kommentti