Uutiset

Kenia kielsi tyttöjen silpomisen

Tyttöjen ja naisien sukuelimiä ei saa enää silpoa eikä silpomattomia naisia saa enää nimitellä, säätää Kenian laki.
(Kuva: BlatantWorld.com / cc 2.0)

Kenia on kieltänyt lailla tyttöjen ja naisten sukuelinten silpomisen, kertoo Suomen World Vision.

Laki kieltää niin silpomisen, ulkomaille silvottavaksi viemisen kuin jopa silpomattomien naisten halventavan nimittelyn.

Toistakymmentä vuotta silpomisen vastaista työtä tehnyt World Vision on tyytyväinen päätökseen.

"Selkeä laki on hyvä tuki silpomisen vastaiselle työllemme. Muutos asenteissa näkyy jo, sillä olemme saaneet entistä enemmän virkamiehiä mukaamme kyliin puhumaan silpomisen vaaroista sekä siitä seuraavista ankarista rangaistuksista", sanoo järjestön erityisasiantuntija Ulla Tervo.

World Visionin mukaan silpomisperinne saadaan kitkettyä vain muuttamalla syvään juurtuneita asenteita ja tukemalla tyttöjen koulunkäyntiä, jonka silpominen usein lopettaa. Myös miesten ja poikien on hyväksyttävä silpomattomat naiset.

Nykyarvioiden mukaan noin 20–30 prosenttia kenialaisnaisista ja -tytöistä joutuu kokemaan silpomisen.

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan maailmanlaajuisesti 100–140 miljoonaa naista ja tyttöä on kokenut sukuelinten silpomisen. Toimenpide on yleisin Afrikan länsi-, itä- ja koillisosissa sekä joissakin Aasian ja Lähi-idän maissa. Se aiheuttaa vakavia kipuja, verenvuotoa, infektioita ja esimerkiksi hedelmättömyyttä.

ihmisoikeudetgenderlaki Kenia

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Naisia torilla pakolaisleirillä

Budjettiesitys 2019: Kansa pitää kehitysyhteistyötä tärkeänä, valtio esittää vain pientä korotusta

Talousarvioesitys lupaa kehitysyhteistyöhön hiukkasen lisää rahaa, mutta Suomi jää edelleen kauas omista sitoumuksistaan. Kansalaisjärjestöjen heikko rahoitus kurittaa kaikkein köyhimpiä, tyttöjä ja tasa-arvotyötä.
Ihmisiä Pride-kulkueessa

Seta: Muunsukupuolisten hoidon rajoittaminen lisää itsetuhoisuuden määrää – "HUS:n ja TAYS:n linjaukset päinvastaisia kuin alan kansanvälinen kehitys"

Uudessa kansainvälisessä tautiluokitusjärjestelmässä ei enää erotella hoidettavia transsukupuolisiin ja muunsukupuolisiin. Seta vaatii Suomea toimimaan samoin ja takaamaan sukupuolenkorjaushoidot myös muille kuin itsensä naiseksi tai mieheksi kokeville.
Mielenosoittajia

Ortega ajaa Nicaraguaa umpikujaan, yli 23 000 paennut Costa Ricaan – ”Vaikea poistaa syöpäläistä, jonka lonkerot ulottuvat joka kolkkaan”

Nicaraguan tilannetta pidempään seuranneille huhtikuussa alkanut mielenosoitusaalto ei tullut yllätyksenä. Jatko on Ortegan käsissä: suostuuko hän luopumaan vallasta ja järjestämään uudet vaalit?
Värikkäitä ilmapalloja

Costa Rica hyväksymässä samaa sukupuolta olevien avioliiton

Costa Rican korkein oikeus on linjannut syrjiväksi lain, jonka kieltää samaa sukupuolta olevia solmimasta avioliiton. Laki lakkaa olemasta voimassa, vaikka sen muuttamisesta ei päästäisi sopuun parlamentissa.
Varoituskyltti jossa lukee "Heat kills"

YK: Viilennys myös köyhien oikeus – tulisi toteuttaa ilman ilmastohaittoja

Kun ilmasto lämpenee, tarvitaan lisää jäähdytystä, mikä kuluttaa energiaa, mikä taas lämmittä ilmastoa. Tällä hetkellä kymmenesosa ilmaston lämpenemisestä johtuu jäähdytyksestä, ja osuus on nopeassa kasvussa.