Kenia epää kondomit nuorilta hiv-epidemiasta huolimatta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kenia epää kondomit nuorilta hiv-epidemiasta huolimatta

Viranomaiset ovat piilottaneet päänsä hiekkaan toivoen, että ongelma katoaa, sanoo aktivisti.

(IPS) -- Monissa Afrikan maissa taistelu aidsia vastaan on hävitty nuorten osalta. Näihin maihin kuuluu Kenia, joka kielsi kondomien käytön alle 18-vuotiailta.

Nairobin valtavassa Kiberan slummissa asuva Juma, 16, tuli raskaaksi ja sai ensimmäisellä neuvolakäynnillään tietää olevansa hiv-positiivinen. "Menin sokkiin enkä käynyt enää neuvolassa. Siksi vauvani kuoli ja olin vuoteenomana kaksi kuukautta synnytyksen jälkeen", hän kertoo.

Juman tapaus heijastaa tilannetta, jossa nuoriso on unohdettu aidsin vastaisessa taistelussa. YK:n lastenrahaston Unicefin tilaston mukaan maailmassa on kaksi miljoonaa 10–19-vuotiasta hi-viruksen kantajaa. Moni on saanut tartunnan äidiltään eikä tiedä siitä.

Puolet maailman 15–19-vuotiaista hivin kantajista asuu kuudessa maassa, jotka ovat Kenian ohella Tansania, Etelä-Afrikka, Nigeria, Mosambik sekä Intia.

Lakiesitys tyrmättiin

Viranomaiset näyttävät piilottaneen päänsä hiekkaan toivoen, että ongelma katoaa, sanoo nairobilainen aidsaktivisti Julius Mwangi.

Kenian 15–19-vuotiaista arviolta vain joka neljäs tietää hiv-tilanteensa. Mwangin mukaan osasyynä on vuonna 2014 säädetty laki lisääntymisterveydestä. Alkuperäinen lakiesitys olisi turvannut alle 18-vuotialle kondomien ja muun ehkäisyn saannin, mutta se tyrmättiin.

Lakia ajanut senaatin jäsen Judith Sijeny sanoo, että vastustajien mielestä laki olisi rohkaissut nuorten moraalitonta käytöstä.

Sijenyn mukaan laki olisi vain antanut mahdollisuuden turvalliseen seksiin. "Tilastot kertovat selvästi, että teinit – myös hiv-positiiviset – ovat seksuaalisesti aktiivisia."

Virallisen tilaston mukaan joka viides 15–24-vuotias kenialainen on harrastanut seksiä alle 16-vuotiaana. Laki kuitenkin hyväksyttiin muodossa, joka kieltää kondomit ja e-pillerit alle 18-vuotiailta.

Zimbabwe jakaa kondomeja nuorille

(IPS – Jeffrey Moyo) -- Zimbabwe yllätti viime vuonna omatkin kansalaisensa aloittamalla yhdessä YK:n väestörahaston Unfpan kanssa kampanjan, jossa jaetaan pienikokoisia kondomeja 15 vuotta täyttäneille teineille. Maan lain mukaan seksi on sallittu vasta 16-vuotiaille.

Nuoret kiittävät kondomikampanjaa, mutta monissa vanhemmissa se herättää paheksuntaa.

Opposition kansanedustaja ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Ruth Labode puolustaa kampanjaa.

"Onko aikuisten ja teinien seksissä eroa? Jos nuoret ovat seksuaalisesti aktiivisia, kondomin käyttö on välttämätöntä."

Unfpan mukaan Zimbabwen nuorten seksuaalista aktiivisuutta ei voi epäillä, koska joka neljäs 15–19-vuotias tyttö on naimisissa.

Etelä-Afrikka sääti vuonna 2007 lapsia koskevan lain, joka oikeuttaa 12-vuotiaat ja sitä vanhemmat käyttämän lisääntymisterveyden palveluja ja kondomeja. Myös Botswana ja Malawi ovat aloittaneet kampanjan nuorten kondominkäytön lisäämiseksi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia