Uutiset Hiv/aids

Kenia epää kondomit nuorilta hiv-epidemiasta huolimatta

Viranomaiset ovat piilottaneet päänsä hiekkaan toivoen, että ongelma katoaa, sanoo aktivisti.
(Kuva: Jason Vance / CC BY-ND 2.0)

(IPS) -- Monissa Afrikan maissa taistelu aidsia vastaan on hävitty nuorten osalta. Näihin maihin kuuluu Kenia, joka kielsi kondomien käytön alle 18-vuotiailta.

Nairobin valtavassa Kiberan slummissa asuva Juma, 16, tuli raskaaksi ja sai ensimmäisellä neuvolakäynnillään tietää olevansa hiv-positiivinen. "Menin sokkiin enkä käynyt enää neuvolassa. Siksi vauvani kuoli ja olin vuoteenomana kaksi kuukautta synnytyksen jälkeen", hän kertoo.

Juman tapaus heijastaa tilannetta, jossa nuoriso on unohdettu aidsin vastaisessa taistelussa. YK:n lastenrahaston Unicefin tilaston mukaan maailmassa on kaksi miljoonaa 10–19-vuotiasta hi-viruksen kantajaa. Moni on saanut tartunnan äidiltään eikä tiedä siitä.

Puolet maailman 15–19-vuotiaista hivin kantajista asuu kuudessa maassa, jotka ovat Kenian ohella Tansania, Etelä-Afrikka, Nigeria, Mosambik sekä Intia.

Lakiesitys tyrmättiin

Viranomaiset näyttävät piilottaneen päänsä hiekkaan toivoen, että ongelma katoaa, sanoo nairobilainen aidsaktivisti Julius Mwangi.

Kenian 15–19-vuotiaista arviolta vain joka neljäs tietää hiv-tilanteensa. Mwangin mukaan osasyynä on vuonna 2014 säädetty laki lisääntymisterveydestä. Alkuperäinen lakiesitys olisi turvannut alle 18-vuotialle kondomien ja muun ehkäisyn saannin, mutta se tyrmättiin.

Lakia ajanut senaatin jäsen Judith Sijeny sanoo, että vastustajien mielestä laki olisi rohkaissut nuorten moraalitonta käytöstä.

Sijenyn mukaan laki olisi vain antanut mahdollisuuden turvalliseen seksiin. "Tilastot kertovat selvästi, että teinit – myös hiv-positiiviset – ovat seksuaalisesti aktiivisia."

Virallisen tilaston mukaan joka viides 15–24-vuotias kenialainen on harrastanut seksiä alle 16-vuotiaana. Laki kuitenkin hyväksyttiin muodossa, joka kieltää kondomit ja e-pillerit alle 18-vuotiailta.

Zimbabwe jakaa kondomeja nuorille

(IPS – Jeffrey Moyo) -- Zimbabwe yllätti viime vuonna omatkin kansalaisensa aloittamalla yhdessä YK:n väestörahaston Unfpan kanssa kampanjan, jossa jaetaan pienikokoisia kondomeja 15 vuotta täyttäneille teineille. Maan lain mukaan seksi on sallittu vasta 16-vuotiaille.

Nuoret kiittävät kondomikampanjaa, mutta monissa vanhemmissa se herättää paheksuntaa.

Opposition kansanedustaja ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Ruth Labode puolustaa kampanjaa.

"Onko aikuisten ja teinien seksissä eroa? Jos nuoret ovat seksuaalisesti aktiivisia, kondomin käyttö on välttämätöntä."

Unfpan mukaan Zimbabwen nuorten seksuaalista aktiivisuutta ei voi epäillä, koska joka neljäs 15–19-vuotias tyttö on naimisissa.

Etelä-Afrikka sääti vuonna 2007 lapsia koskevan lain, joka oikeuttaa 12-vuotiaat ja sitä vanhemmat käyttämän lisääntymisterveyden palveluja ja kondomeja. Myös Botswana ja Malawi ovat aloittaneet kampanjan nuorten kondominkäytön lisäämiseksi.

Hiv/aids seksuaalisuusnuorisohiv/aids KeniaZimbabwe Suomen IPS

Lue myös

Käsi pitelee hiv-testipakkausta

Tutkimus: Afrikan maiden homofobinen lainsäädäntö vaikeuttaa hivin hoitoa – Jopa kolme neljästä homomiehestä ei saa lääkitystä

Suurin osa Afrikan maista kriminalisoi samaa sukupuolta olevien suhteet. Uuden tutkimuksen mukaan tiukalla lainsäädännöllä ja homomiesten vähäisellä hiv-testauksella on yhteys. Seurauksena on turhia kuolemia.
Mielenosoittajia Brasilian lippujen kera

Konservatiivisemmaksi muuttuva politiikka uhkaa hiv-työtä Brasiliassa – Haavoittuvimpia seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt

Brasiliaa on usein pidetty hivin vastaisen työn pioneerina, mutta nyt yhä konservatiivisemmaksi muuttuva politiikka uhkaa vaarantaa pitkäjänteisen työn tulokset. Stigmatisoituvassa ilmapiirissä nuorten miesten tartuntojen määrä on pahimmillaan jopa kolminkertaistunut, kertoo seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen parissa työskentelevä Heidi Nummi.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nuori mies istuu sohvalla, taustalla punainen seinä

Yksin tulleiden alaikäisten perheenyhdistämisestä on tehty Suomessa poikkeuksellisen vaikeaa – ”Kotoutuisin sata kertaa paremmin, jos he olisivat täällä”

Perheenyhdistäminen on Suomessa esimerkiksi Ruotsiin ja Norjaan verrattuna niin vaikeaa, ettei moni edes yritä. Esimerkiksi afganistanilaisia hakijoita rajoittaa sääntö, jonka mukaan heidän pitää jättää hakemuksensa Intiassa. Opiskelijat Shayegh Adeli ja Ali Nazari uskovat, että he menestyisivät paremmin, jos perhe olisi tukemassa.
Istuvia ja seisovia mielenosoittajia Zimbabwessa

Zimbabwe syyttää talouskriisistään pakotteita, mutta todellinen syy on korruptio, sanovat asiantuntijat

Vain Venezuelassa on pahempi inflaatio kuin Zimbabwessa. Maan viranomaiset syyttävä taloustilanteesta kansainvälisiä talouspakotteita. Monien asiantuntijoiden mukaan tärkein syy on kuitenkin kaikkialla rehottava korruptio ja huono hallinto.
Tyttöjä urheiluasuissa

Maailman yleisin ihmisoikeussopimus täyttää 30 vuotta – Järjestöt vaativat lisäponnisteluja lasten oikeuksien toteuttamiseksi

Lapsen oikeuksien sopimuksen olemassaolon aikana esimerkiksi alle 5-vuotiaiden kuolleisuus on vähentynyt 60 prosenttia. Samaan aikaan kehitys monilla alueilla on hidastunut, varoittavat lapsijärjestöt.
Myanmarin rohingya-naisia Cox's Bazarin pakolaisleirillä

Myös kansainvälinen rikostuomioistuin ryhtyy tutkimaan Myanmarin rohingyoihin kohdistuneita julmuuksia

Myanmar ei ole kansainvälisen rikostuomioistuimen jäsen, mutta tuomioistuin päätti tutkia niitä rikoksia, jotka ovat tapahtuneet Myanmarin ja Bangladeshin rajalla. Aiemmin tällä viikolla Gambia vei Myanmarin YK:n alaisen kansainvälisen tuomioistuimen eteen kansanmurhan vastaisen sopimuksen rikkomisesta.