Uutiset Hiv/aids

Kenia epää kondomit nuorilta hiv-epidemiasta huolimatta

Viranomaiset ovat piilottaneet päänsä hiekkaan toivoen, että ongelma katoaa, sanoo aktivisti.
(Kuva: Jason Vance / CC BY-ND 2.0)

(IPS) -- Monissa Afrikan maissa taistelu aidsia vastaan on hävitty nuorten osalta. Näihin maihin kuuluu Kenia, joka kielsi kondomien käytön alle 18-vuotiailta.

Nairobin valtavassa Kiberan slummissa asuva Juma, 16, tuli raskaaksi ja sai ensimmäisellä neuvolakäynnillään tietää olevansa hiv-positiivinen. "Menin sokkiin enkä käynyt enää neuvolassa. Siksi vauvani kuoli ja olin vuoteenomana kaksi kuukautta synnytyksen jälkeen", hän kertoo.

Juman tapaus heijastaa tilannetta, jossa nuoriso on unohdettu aidsin vastaisessa taistelussa. YK:n lastenrahaston Unicefin tilaston mukaan maailmassa on kaksi miljoonaa 10–19-vuotiasta hi-viruksen kantajaa. Moni on saanut tartunnan äidiltään eikä tiedä siitä.

Puolet maailman 15–19-vuotiaista hivin kantajista asuu kuudessa maassa, jotka ovat Kenian ohella Tansania, Etelä-Afrikka, Nigeria, Mosambik sekä Intia.

Lakiesitys tyrmättiin

Viranomaiset näyttävät piilottaneen päänsä hiekkaan toivoen, että ongelma katoaa, sanoo nairobilainen aidsaktivisti Julius Mwangi.

Kenian 15–19-vuotiaista arviolta vain joka neljäs tietää hiv-tilanteensa. Mwangin mukaan osasyynä on vuonna 2014 säädetty laki lisääntymisterveydestä. Alkuperäinen lakiesitys olisi turvannut alle 18-vuotialle kondomien ja muun ehkäisyn saannin, mutta se tyrmättiin.

Lakia ajanut senaatin jäsen Judith Sijeny sanoo, että vastustajien mielestä laki olisi rohkaissut nuorten moraalitonta käytöstä.

Sijenyn mukaan laki olisi vain antanut mahdollisuuden turvalliseen seksiin. "Tilastot kertovat selvästi, että teinit – myös hiv-positiiviset – ovat seksuaalisesti aktiivisia."

Virallisen tilaston mukaan joka viides 15–24-vuotias kenialainen on harrastanut seksiä alle 16-vuotiaana. Laki kuitenkin hyväksyttiin muodossa, joka kieltää kondomit ja e-pillerit alle 18-vuotiailta.

Zimbabwe jakaa kondomeja nuorille

(IPS – Jeffrey Moyo) -- Zimbabwe yllätti viime vuonna omatkin kansalaisensa aloittamalla yhdessä YK:n väestörahaston Unfpan kanssa kampanjan, jossa jaetaan pienikokoisia kondomeja 15 vuotta täyttäneille teineille. Maan lain mukaan seksi on sallittu vasta 16-vuotiaille.

Nuoret kiittävät kondomikampanjaa, mutta monissa vanhemmissa se herättää paheksuntaa.

Opposition kansanedustaja ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Ruth Labode puolustaa kampanjaa.

"Onko aikuisten ja teinien seksissä eroa? Jos nuoret ovat seksuaalisesti aktiivisia, kondomin käyttö on välttämätöntä."

Unfpan mukaan Zimbabwen nuorten seksuaalista aktiivisuutta ei voi epäillä, koska joka neljäs 15–19-vuotias tyttö on naimisissa.

Etelä-Afrikka sääti vuonna 2007 lapsia koskevan lain, joka oikeuttaa 12-vuotiaat ja sitä vanhemmat käyttämän lisääntymisterveyden palveluja ja kondomeja. Myös Botswana ja Malawi ovat aloittaneet kampanjan nuorten kondominkäytön lisäämiseksi.

Hiv/aids seksuaalisuusnuorisohiv/aids KeniaZimbabwe Suomen IPS

Lue myös

Mielenosoittajia Brasilian lippujen kera

Konservatiivisemmaksi muuttuva politiikka uhkaa hiv-työtä Brasiliassa – Haavoittuvimpia seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt

Brasiliaa on usein pidetty hivin vastaisen työn pioneerina, mutta nyt yhä konservatiivisemmaksi muuttuva politiikka uhkaa vaarantaa pitkäjänteisen työn tulokset. Stigmatisoituvassa ilmapiirissä nuorten miesten tartuntojen määrä on pahimmillaan jopa kolminkertaistunut, kertoo seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen parissa työskentelevä Heidi Nummi.
Nainen, mies ja pieni lapsi

Hyvät saavutukset aidsin vastaisessa työssä Afrikassa kannustavat jatkamaan taistelua virusta vastaan

Eteläisessä Afrikassa syntyi viime vuonna 57 000 hiv-positiivista vauvaa, kun vuosituhannen alussa määrä oli kolminkertainen. Sen sijaan Länsi- ja Keski-Afrikassa tilanne uhkaa karata hallinnasta jollei toimiin tartuta heti, kirjoittaa Unicefin aidstyöstä vastaava Chewe Luo.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suldaan Said Ahmed istuu kahvilan pöydän ääressä

”Kun onnistuu, on suomalainen, jos epäonnistuu, nähdään maahanmuuttajana” – Miltä suomalainen media näyttää maahanmuuttajan silmin?

Suomalaisista perheistä tai elämäntavasta kertovissa jutuissa haastateltavat ovat lähes aina valkoisia, helsinkiläinen Suldaan Said Ahmed sanoo. Medialla on valtaa sen määrittelyssä, ketkä ovat ”meikäläisiä” ja ketkä jätetään ulkopuolelle.
Hiroshiman atomipommista selvinnyt rakennuksen raunio ja muistomerkki

Hiroshima, Suomi ja ydinaseriisunta

Suomen käyttäytyminen ydinaseriisuntakysymyksissä on ollut lähes identtistä ydinasevaltioiden ja Nato-maiden kanssa. Viimeisenä naulana aktiivisen ydinaseriisunnan edistämispolitiikan arkkuun on ollut Suomen kieltäytyminen allekirjoittamasta ydinaseet kieltävää sopimusta, kritisoi Rauhanpuolustajien toiminnanjohtaja Teemu Matinpuro.
Joukko ihmisiä kävelee käytävällä

Jemenin hätäapuohjelmia uhkaa sulkeminen, sillä avunantajat eivät ole täyttäneet lupauksiaan – ”Kun rahaa ei tule, ihmiset kuolevat”

Avunantajamaat lupasivat Jemenille helmikuussa 2,6 miljardia dollaria apua. YK:n mukaan alle puolet tästä summasta on maksettu mikä tarkoittaa, että lähikuukausina joudutaan sulkemaan valtava määrä avustusohjelmia.
Pakolaisleirin rakennuksia

Etnisiä puhdistuksia kaksi vuotta sitten paenneita rohingyoja saatetaan alkaa palauttaa Bangladeshista Myanmariin

Järjestöt ovat huolissaan Myanmarin ja Bangladeshin hallituksen suunnitelmasta ryhtyä palauttamaan Bangladeshiin paenneita rohingyavähemmistön edustajia Myanmariin. Olosuhteet eivät ole kunnossa, sillä maa ei vieläkään ole lopettanut rohingyojen vainoamista, sanoo Human Rights Watch.

Luetuimmat

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Iran langetti naisaktivisteille vuosikymmenien vankeustuomion huntupakon rikkomisesta
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset