Uutiset Terveys

Keltakuume aiotaan juuria Afrikasta massiivisella rokotusohjelmalla

Lähes miljardi ihmistä saa keltakuumerokotuksen YK:n tukemassa rokotuskampanjassa.
Keltakuumepotilas hyttysverkon alla Sudanissa, omainen vieressä
Yassim Adam (oik.) sai hoitoa keltakuumeessa Sudanin Darfurissa vuonna 2012. Vasemmalla isä Adam Abdalah. (Kuva: Albert González Farran / UNAMID / CC BY-NC-ND 2.0)

YK on aloittanut kumppaneineen Afrikassa massiivisen rokotusohjelman, jonka tarkoituksena on rokottaa lähes miljardi ihmistä keltakuumetta vastaan 27 maassa.

Tavoitteena on, että taudista päästään eroon vuoteen 2026 mennessä. Toimenpiteisiin kuuluu myös tapauksiin puuttuminen nopeasti sekä taudin leviämisen estäminen kansainvälisesti.

”Lähes puolet rokotettavista tulee olemaan alle 15-vuotiaita. Kampanja on kriittinen heidän henkensä pelastamisen kannalta”, sanoo YK:n lastenjärjestön Unicefin terveyspäällikkö Stefan Peterson tiedotteessa.

Kampanjan taustalla on taudin elpyminen viime vuosina. Esimerkiksi vuonna 2016 Angolassa ja Kongon demokraattisessa tasavallassa jouduttiin toteuttamaan hätärokotuskampanja taudin leviämisen estämiseksi. Yli 400 ihmistä kuoli tautiin.

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan uusi rokotuskampanja voi menestyä. Sen osoittaa Länsi-Afrikan esimerkki, jossa epidemioita ei ole ollut sen jälkeen, kun se saatiin hallintaan massa- ja rutiinirokotuksin.

Keltakuume on hyttysten levittämä virustauti. Sen oireisiin kuuluu kuumetta, päänsärkyä, keltaisuutta, lihaskipua, pahoinvointia, oksentelua ja väsymystä. Pieni osa viruksen saavista saa vakavampia oireita, ja noin puolet näistä kuolee.

Tautia esiintyy kotoperäisenä Afrikan trooppisilla alueilla sekä Keski- ja Etelä-Amerikassa. Epidemiat leviävät, kun tauti leviää tiheästi asutuilla alueilla, joilla on paljon hyttysiä. Suojan saa yhdellä rokotteella.

Terveys terveyssairaus/lääkintä Afrikka

Lue myös

Lapsen suuhun laitetaan poliorokotetta Etelä-Sudanissa

Ennätysmäärä lapsia rokotettiin vuonna 2017

Rokotteen saavien lasten määrä on kasvanut miljoonilla 2010-luvulla, mutta nykyistä parempi rokotekattavuus voisi yhä pelastaa vuosittain 1,5 miljoonaa ihmishenkeä.
Munuaismalja leikkaussalissa

Laiton elinkauppa kiihtyy - ”Rikkailla on mahdollisuus ostaa elimiä, ja köyhät päätyvät myymään niitä”

Laiton elinkauppa on viime vuosina lisääntynyt esimerkiksi Intiassa, Pakistanissa, Egyptissä ja Meksikossa. Maailman terveysjärjestön asiantuntijan mukaan prosessi muuttuu yhä julkeammaksi.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suomalainen sairaanhoitaja Hanna Majanen Bangladeshissa, lisäksi kuvassa nainen hengityssuojan kanssa

Suomalaisia kaivataan nyt auttajiksi maailman kriisialueille – Lääkärit ilman rajoja perusti toimiston Suomeen

Maailman kriisien kärjistyminen on saanut kansainvälisen Lääkärit ilman rajoja -järjestön perustamaan toimiston myös Suomeen. Sairaanhoitaja Hanna Majanen on työskennellyt järjestön riveissä yli kymmenen vuotta ja suosittelee työtä etenkin stressiä pelkäämättömille.
Aasialainen mies lajittelee muovijätettä

Muovigaten jälkipyykki: mitä muovin dumppaaminen kehitysmaihin kertoo taloudellisesta oikeudenmukaisuudesta?

Rikkaat valtiot viettävät kulutusjuhlaa ja sotkut kuljetetaan köyhempien siivottavaksi, kirjoittaa globaaleja jätevirtoja tutkinut Niko Humalisto.
Gorilla Virungan kansallispuistossa Kongossa

Kongo harkitsee öljyn etsinnän sallimista maailman tärkeimpiin kuuluvissa luonnonpuistoissa

Virungan ja Salongan luonnonpuistot ovat Unescon maailmanperintökohteita, joissa elää useita harvinaisia lajeja. Ympäristö- ja ihmisoikeusaktivistit ovat kauhuissaan Kongon hallituksen suunnitelmista, jotka saattavat sallia öljyn etsinnän puistoissa.
Lapsen suuhun laitetaan poliorokotetta Etelä-Sudanissa

Ennätysmäärä lapsia rokotettiin vuonna 2017

Rokotteen saavien lasten määrä on kasvanut miljoonilla 2010-luvulla, mutta nykyistä parempi rokotekattavuus voisi yhä pelastaa vuosittain 1,5 miljoonaa ihmishenkeä.