Keltakuume aiotaan juuria Afrikasta massiivisella rokotusohjelmalla | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Keltakuume aiotaan juuria Afrikasta massiivisella rokotusohjelmalla

Lähes miljardi ihmistä saa keltakuumerokotuksen YK:n tukemassa rokotuskampanjassa.

Keltakuumepotilas hyttysverkon alla Sudanissa, omainen vieressä

Yassim Adam (oik.) sai hoitoa keltakuumeessa Sudanin Darfurissa vuonna 2012. Vasemmalla isä Adam Abdalah. Kuva: Albert González Farran / UNAMID / CC BY-NC-ND 2.0.

YK on aloittanut kumppaneineen Afrikassa massiivisen rokotusohjelman, jonka tarkoituksena on rokottaa lähes miljardi ihmistä keltakuumetta vastaan 27 maassa.

Tavoitteena on, että taudista päästään eroon vuoteen 2026 mennessä. Toimenpiteisiin kuuluu myös tapauksiin puuttuminen nopeasti sekä taudin leviämisen estäminen kansainvälisesti.

”Lähes puolet rokotettavista tulee olemaan alle 15-vuotiaita. Kampanja on kriittinen heidän henkensä pelastamisen kannalta”, sanoo YK:n lastenjärjestön Unicefin terveyspäällikkö Stefan Peterson tiedotteessa.

Kampanjan taustalla on taudin elpyminen viime vuosina. Esimerkiksi vuonna 2016 Angolassa ja Kongon demokraattisessa tasavallassa jouduttiin toteuttamaan hätärokotuskampanja taudin leviämisen estämiseksi. Yli 400 ihmistä kuoli tautiin.

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan uusi rokotuskampanja voi menestyä. Sen osoittaa Länsi-Afrikan esimerkki, jossa epidemioita ei ole ollut sen jälkeen, kun se saatiin hallintaan massa- ja rutiinirokotuksin.

Keltakuume on hyttysten levittämä virustauti. Sen oireisiin kuuluu kuumetta, päänsärkyä, keltaisuutta, lihaskipua, pahoinvointia, oksentelua ja väsymystä. Pieni osa viruksen saavista saa vakavampia oireita, ja noin puolet näistä kuolee.

Tautia esiintyy kotoperäisenä Afrikan trooppisilla alueilla sekä Keski- ja Etelä-Amerikassa. Epidemiat leviävät, kun tauti leviää tiheästi asutuilla alueilla, joilla on paljon hyttysiä. Suojan saa yhdellä rokotteella.

Lisää uusi kommentti