Uutiset

Keinottelulla aavikoitumista vastaan Nigerissä

Ajatusta maakeinottelusta ei tule helposti yhdistäneeksi valtioon, joka on pääosin autiomaata. Länsiafrikkalaisessa Nigerissä keinottelusta on kuitenkin jopa hyötyä aavikoitumisen torjunnassa.

Ajatusta maakeinottelusta ei tule helposti yhdistäneeksi valtioon, joka on pääosin autiomaata. Länsiafrikkalaisessa Nigerissä keinottelusta kuitenkin on jopa apua aavikoitumisen torjunnassa.

Sijoittajat ostavat eroosion pilaaman maan, elvyttävät sen ja myyvät hyvällä voitolla. Maapalan hinta voi kolminkertaistua parissa vuodessa, syksyllä julkaistu Sahel Studies -raportti kertoo.

Arvostelijoiden mielestä toiminta riistää köyhiä, jotka joutuvat myymään kelvottoman maansa pilkkahintaan. Raportti muistuttaa kuitenkin, että maiden kunnostus luo työpaikkoja maailman köyhimpään valtioon.

Niger on hännänhuippuna YK:n inhimillisen kehityksen raportissa. Maan 14-miljoonaisesta väestöstä 61 prosenttia elää alle dollarilla (0,76 eurolla) päivässä. Maan kunnostuksessa voi nyt ansaita 1,5-2,28 euroa päivässä, ja työtä on tarjolla ympäri vuoden.

Samalla on avautunut uusia markkinoita työkalujen kauppiaille. Vilkastunut toiminta on myös innostanut kylien naisia kehittämään maatalouden rinnalle uusia elinkeinoja, kuten polttopuun ja valmiiden aterioiden myyntiä, raportti kertoo.

”Taistelu aavikoitumista vastaan on mahdollista, ja siksi Nigeriin on syntynyt markkinat huonokuntoiselle maalle”, YK arvioi omassa Länsi-Afrikkaa koskevassa raportissaan.

YK:n mukaan Nigerissä on vuosien mittaan pelastettu aavikoitumisen kynsistä jo kolme miljoonaa hehtaaria yksinkertaisilla menetelmillä, kuten puita istuttamalla.

Ympäristöasioista ja aavikoitumisen torjunnasta Nigerissä vastaava ministeri Abdou Labo kertoo, että syksyllä 2005 aloitettiin 1,7 miljoonan euron hanke, jolla aiotaan elvyttää 8 000 hehtaaria, tuhat jokaisella hallinnollisella alueella.

Maantieteilijä Yamba Boubacar Niameyn yliopistosta varoittelee riemuitsemasta liikaa. ”Menestyksen ohella on muistettava, että eräillä alueilla hankkeet ovat epäonnistuneet ja eroosio on palannut.”

Aavikoitumista aiheuttavat ihmisen toiminta ja ilmastolliset vaihtelut. Korkea syntyvyys pahentaa ongelmaa Nigerissä, josta kaksi kolmasosaa sijoittuu Saharaan.

ympäristö NigerPohjois-Afrikka

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Poika istuu kynä ja lehtiö kädessä pieni taskuradio korvallaan.

Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin

Noin 1,6 miljardia opiskelijaa ja koululaista joutui keväällä jäämään pois koulusta koronaviruksen takia. Esimerkiksi Kenia ja Uganda käärivät hihansa digi- ja etäopetuksen lisäämiseksi, mutta nyt pelkona on eriarvoisuuden kasvu. ”Jo valmiiksi jäljessä olevat jäävät vielä enemmän jälkeen”, sanoo Fingon asiantuntija Peter Njuguna.
Puolilähikuva naisesta

Keniassa naispoliitikko joutuu sietämään julkisia nöyryytyksiä ja väkivallalla uhkailua – Korona hidastaa tasa-arvokehitystä entisestään

Keniassa naisia suljetaan ulos poliittisesta päätöksenteosta pitämällä kokouksia öisin ja päättämällä asioista ”poikien klubeissa”, sanoo Nairobin maakuntakokouksen entinen edustaja Asha Abdi. Koronan vuoksi politiikan tasa-arvoon tähtäävät aloitteet ovat jääneet taka-alalle.
Syyrian lippu kahden muun lipun välissä.

Luoteis-Syyriassa vahvistettu ensimmäinen koronavirustapaus – ”Koronavirus tulee leviämään pakolaisleireillä kulovalkean tavoin”

Luoteis-Syyriassa elää noin 4,2 miljoonaa ihmistä, joista monet pakolaisia. Jos virus leviää, esimerkiksi vanhuksilla ja kroonisia tauteja sairastavilla on vain pienet mahdollisuudet selvitä, varoittaa terveysjärjestö UOSSM.
Nainen puolilähikuvassa piikkilangalla varustetun betoniaidan edessä.

Siviilikriisinhallinta tukee konfliktista toipuvia maita vankemman tulevaisuuden rakentamisessa

Sisäministeriön alaisuudessa toimiva Kriisinhallintakeskus lähettää asiantuntijoita siviilikriisinhallintatehtäviin maailmalle. Koulutusasiantuntija Sari Rautarinta on ollut komennuksella Sudanissa, Afganistanissa ja Ukrainassa. Työ on pitkäjänteistä, ja sen merkitys on nähtävissä vasta vuosien kuluttua, hän sanoo.
Nainen puolilähikuvassa mainoksen edessä.

”Rahoituslaitokset eivät ottaneet minua vakavasti” – Naisyrittäjien arki on hankalaa, ja koronavirus vaikeuttaa sitä entisestään

Keniassa naisyrittäjät kärsivät luotonsaantivaikeuksista ja vähättelystä. Irene Omari omistaa yhden Kisumun suurimmista brändäysyhtiöistä. Koronan vuoksi bisneksellä menee nyt huonommin kuin koskaan. Vaikeuksia on kuitenkin ollut jo aiemmin. ”Naisen on hyvin vaikea vetää yritystä. Aluksi en edes saanut luottoa”, hän kertoo.

Tuoreimmat

Keniassa naispoliitikko joutuu sietämään julkisia nöyryytyksiä ja väkivallalla uhkailua – Korona hidastaa tasa-arvokehitystä entisestään
Luoteis-Syyriassa vahvistettu ensimmäinen koronavirustapaus – ”Koronavirus tulee leviämään pakolaisleireillä kulovalkean tavoin”
”Rahoituslaitokset eivät ottaneet minua vakavasti” – Naisyrittäjien arki on hankalaa, ja koronavirus vaikeuttaa sitä entisestään
Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin
Köyhyys ei ole vähentynyt niin paljon kuin väitetään, ja keinot sen kitkemiseksi ovat vääriä, sanoo YK-asiantuntija – ”Vaarallisen omahyväistä”
Nestlé lopettaa Reilun kaupan KitKat-suklaan valmistuksen – Häviäjinä 27 000 köyhää pienviljelijää, sanoo järjestö
Raportti: Koronapandemian kaltaiset taudit yleistyvät, jos luonnon riistoon ei puututa
Intialaisnaiset keksivät keinon vähentää muovia – Maatuva terveysside vähentää jätekuormaa ja tarjoaa elinkeinon
Kansalaisjärjestöt vaativat humanitaarista aseidenriisuntaa – ”Pandemiaa ei ratkaista asevarustelulla”
Kulutuksen kiihtyminen on nostanut e-jätemäärät ennätystasolle – Eurooppalaiset tuottavat e-jätettä henkeä kohti eniten