Uutiset

Keinottelulla aavikoitumista vastaan Nigerissä

Ajatusta maakeinottelusta ei tule helposti yhdistäneeksi valtioon, joka on pääosin autiomaata. Länsiafrikkalaisessa Nigerissä keinottelusta on kuitenkin jopa hyötyä aavikoitumisen torjunnassa.

Ajatusta maakeinottelusta ei tule helposti yhdistäneeksi valtioon, joka on pääosin autiomaata. Länsiafrikkalaisessa Nigerissä keinottelusta kuitenkin on jopa apua aavikoitumisen torjunnassa.

Sijoittajat ostavat eroosion pilaaman maan, elvyttävät sen ja myyvät hyvällä voitolla. Maapalan hinta voi kolminkertaistua parissa vuodessa, syksyllä julkaistu Sahel Studies -raportti kertoo.

Arvostelijoiden mielestä toiminta riistää köyhiä, jotka joutuvat myymään kelvottoman maansa pilkkahintaan. Raportti muistuttaa kuitenkin, että maiden kunnostus luo työpaikkoja maailman köyhimpään valtioon.

Niger on hännänhuippuna YK:n inhimillisen kehityksen raportissa. Maan 14-miljoonaisesta väestöstä 61 prosenttia elää alle dollarilla (0,76 eurolla) päivässä. Maan kunnostuksessa voi nyt ansaita 1,5-2,28 euroa päivässä, ja työtä on tarjolla ympäri vuoden.

Samalla on avautunut uusia markkinoita työkalujen kauppiaille. Vilkastunut toiminta on myös innostanut kylien naisia kehittämään maatalouden rinnalle uusia elinkeinoja, kuten polttopuun ja valmiiden aterioiden myyntiä, raportti kertoo.

”Taistelu aavikoitumista vastaan on mahdollista, ja siksi Nigeriin on syntynyt markkinat huonokuntoiselle maalle”, YK arvioi omassa Länsi-Afrikkaa koskevassa raportissaan.

YK:n mukaan Nigerissä on vuosien mittaan pelastettu aavikoitumisen kynsistä jo kolme miljoonaa hehtaaria yksinkertaisilla menetelmillä, kuten puita istuttamalla.

Ympäristöasioista ja aavikoitumisen torjunnasta Nigerissä vastaava ministeri Abdou Labo kertoo, että syksyllä 2005 aloitettiin 1,7 miljoonan euron hanke, jolla aiotaan elvyttää 8 000 hehtaaria, tuhat jokaisella hallinnollisella alueella.

Maantieteilijä Yamba Boubacar Niameyn yliopistosta varoittelee riemuitsemasta liikaa. ”Menestyksen ohella on muistettava, että eräillä alueilla hankkeet ovat epäonnistuneet ja eroosio on palannut.”

Aavikoitumista aiheuttavat ihmisen toiminta ja ilmastolliset vaihtelut. Korkea syntyvyys pahentaa ongelmaa Nigerissä, josta kaksi kolmasosaa sijoittuu Saharaan.

ympäristö NigerPohjois-Afrikka

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mielenosoittajien kyltti

Metoo ja Oxfam-kohu saivat myös suomalaiset kehitysyhteistyöjärjestöt heräämään – Seksuaalista häirintää ja ahdistelua halutaan nyt torjua ponnekkaammin

Suomalaisten järjestöjen tukemissa kehitysyhteistyöhankkeissa on tullut esiin ainakin yksittäisiä hyväksikäyttötapauksia. Nyt monissa järjestöissä rakennetaan uusia ohjenuoria väärinkäytösten ehkäisemiseksi.
Turkin lippu, taustalla Bosporinsalmi

Hallitus myönsi asevientiluvan Turkkiin – Rauhanjärjestöt: Ei linjassa hallitusohjelman kanssa

Suomalainen Robonic Ltd sai luvan viedä Turkkiin miehittämättömien ilma-alusten laukaisualustoja. Päätös ”ampuu jalkaan niin Suomen kuin EU:nkin ihmisoikeuspolitiikkaa”, sanoo Suomen Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius.
Lapsia kyltit kädessä

Ilmastolakkoviikko alkaa – Miljoonia odotetaan protestoimaan ympäri maailman

Ensi viikolla järjestetään YK:n ilmastohuippukokous. Kansalaiset ovat lähdössä kaduille vaatimaan tehokkaampia ilmastotoimia arviolta 160 maassa. Suomessa protestoidaan etenkin ensi viikolla.
Kätilö tutkii raskaana olevaa naista

Äitiys- ja lapsikuolleisuuden väheneminen on ollut ”huikaiseva menestys”, sanoo WHO – Silti joka 11:s sekunti joko äiti tai lapsi kuolee

YK-järjestöjen tuoreiden tilastojen mukaan äitiys- ja lapsikuolleisuus ovat vähentyneet 2000-luvulla merkittävästi. Silti vuoden 2030 tavoitteet voivat jäädä saavuttamatta.

Luetuimmat

Kidutus on yhä yleisempää Venäjällä – Juristi Irina Birjukova paljastaa viranomaisten väärinkäytöksiä ja on paennut sen vuoksi tappouhkauksia
”Talouskasvun luominen vain lisäämällä kulutusta ei ole enää toteuttamiskelpoinen vaihtoehto” – Tutkijaryhmä vaatii nopeita keinoja kestävän kehityksen edistämiseksi
Hallitus myönsi asevientiluvan Turkkiin – Rauhanjärjestöt: Ei linjassa hallitusohjelman kanssa
Yksityistä sektoria korostava kehityspolitiikka jatkuu myös tällä hallituskaudella – Kehitysministeri Ville Skinnari haluaa suomalaisyritykset Afrikan markkinoille
Amnestyn tärkein ihmisoikeuspalkinto ilmastoaktivisti Greta Thunbergille ja koululaisten ilmastoliikkeelle – ”Kaikkien on osallistuttava ilmastolakkoon”
Järjestö: Vaatealan omat vastuullisuusjärjestelmät tuottavat miljardeja dollareita mutta eivät suojele työntekijöitä
Kehittyvät maat siirtyvät vauhdilla uusiutuvaan energiaan – Intia näyttää esimerkkiä
Somaliaa uhkaa taas nälänhätä huonon sadon vuoksi – Seitsemän sadekautta on epäonnistunut lyhyen ajan sisällä
Metoo ja Oxfam-kohu saivat myös suomalaiset kehitysyhteistyöjärjestöt heräämään – Seksuaalista häirintää ja ahdistelua halutaan nyt torjua ponnekkaammin
Asiantuntijaryhmä: Jemenissä selviä merkkejä sotarikoksista – Myös länsimaiden asekauppa voi rikkoa kansainvälistä oikeutta