Uutiset

Keinottelulla aavikoitumista vastaan Nigerissä

Ajatusta maakeinottelusta ei tule helposti yhdistäneeksi valtioon, joka on pääosin autiomaata. Länsiafrikkalaisessa Nigerissä keinottelusta on kuitenkin jopa hyötyä aavikoitumisen torjunnassa.

Ajatusta maakeinottelusta ei tule helposti yhdistäneeksi valtioon, joka on pääosin autiomaata. Länsiafrikkalaisessa Nigerissä keinottelusta kuitenkin on jopa apua aavikoitumisen torjunnassa.

Sijoittajat ostavat eroosion pilaaman maan, elvyttävät sen ja myyvät hyvällä voitolla. Maapalan hinta voi kolminkertaistua parissa vuodessa, syksyllä julkaistu Sahel Studies -raportti kertoo.

Arvostelijoiden mielestä toiminta riistää köyhiä, jotka joutuvat myymään kelvottoman maansa pilkkahintaan. Raportti muistuttaa kuitenkin, että maiden kunnostus luo työpaikkoja maailman köyhimpään valtioon.

Niger on hännänhuippuna YK:n inhimillisen kehityksen raportissa. Maan 14-miljoonaisesta väestöstä 61 prosenttia elää alle dollarilla (0,76 eurolla) päivässä. Maan kunnostuksessa voi nyt ansaita 1,5-2,28 euroa päivässä, ja työtä on tarjolla ympäri vuoden.

Samalla on avautunut uusia markkinoita työkalujen kauppiaille. Vilkastunut toiminta on myös innostanut kylien naisia kehittämään maatalouden rinnalle uusia elinkeinoja, kuten polttopuun ja valmiiden aterioiden myyntiä, raportti kertoo.

”Taistelu aavikoitumista vastaan on mahdollista, ja siksi Nigeriin on syntynyt markkinat huonokuntoiselle maalle”, YK arvioi omassa Länsi-Afrikkaa koskevassa raportissaan.

YK:n mukaan Nigerissä on vuosien mittaan pelastettu aavikoitumisen kynsistä jo kolme miljoonaa hehtaaria yksinkertaisilla menetelmillä, kuten puita istuttamalla.

Ympäristöasioista ja aavikoitumisen torjunnasta Nigerissä vastaava ministeri Abdou Labo kertoo, että syksyllä 2005 aloitettiin 1,7 miljoonan euron hanke, jolla aiotaan elvyttää 8 000 hehtaaria, tuhat jokaisella hallinnollisella alueella.

Maantieteilijä Yamba Boubacar Niameyn yliopistosta varoittelee riemuitsemasta liikaa. ”Menestyksen ohella on muistettava, että eräillä alueilla hankkeet ovat epäonnistuneet ja eroosio on palannut.”

Aavikoitumista aiheuttavat ihmisen toiminta ja ilmastolliset vaihtelut. Korkea syntyvyys pahentaa ongelmaa Nigerissä, josta kaksi kolmasosaa sijoittuu Saharaan.

ympäristö NigerPohjois-Afrikka

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies ja nainen puolilähikuvassa

”Robotti ei ole fiksumpi kuin kastemato” – Googlelta irtisanoutunut ohjelmistoinsinööri Laura Nolan seuraa huolestuneena tappajarobottiteknologian kehitystä

Laura Nolan irtisanoutui Googlelta kuultuaan yhtiön olevan mukana Yhdysvaltain puolustusministeriön projektissa. Hänen sekä yritysten asekehitystä tutkineen Frank Slijperin mukaan armeijat kääntyvät nyt teknologiafirmojen puoleen kehittääkseen nopeammin robottiaseita, jotka tekisivät päätöksen ihmisten tappamisesta itsenäisesti.
Nuoria miehiä rivissä kädet puuskassa

Raportti: Terrorismin vastaiset toimet kurittavat lapsia

Terrorismin vastaisessa taistelussa ei riittävästi huomioida lapsia eikä ymmärretä, mitä haittaa heille aiheutetaan. Terroristijärjestöyhteyksistä epäiltyjä lapsia tulisi kohdella terrorismin uhreina, ei rikoskumppaneina, sanoo kansalaisjärjestö Watchlist on Children and Armed Conflict.
Nuoria naisia lentopalloverkko taustallaan

Afrikan nuorissa ainekset menestystarinaan

Suomi laatii tänä vuonna oman Afrikka-strategian. Nuoret kannattaa nostaa Suomen ja Afrikan välisen kumppanuuden ja yhteistyön keskiöön, sillä heissä on valtavasti potentiaalia muun muassa rauhan rakentajina ja konfliktien ennaltaehkäisijöinä, kirjoittaa Kirkon Ulkomaanavun vaikuttamistyön päällikkö Katri Suomi.
Kalastaja katselee järvelle järven rannalla

Maatalous ja pajuviljelmät uhkaavat Kashmirin Wular-järveä ja yli 30 000 perheen elantoa

Kashmirissa sijaitsevan Wularin alkuperäinen koko oli yli 200 neliökilometriä. Nyt se on alle puolet siitä. ”Meidän täytyy kirjaimellisesti kiskoa veneitämme, koska vettä on niin vähän”, kertoo paikallinen asukas Mohammad Subhan Dar.
Käsi kirjoittamassa suurelle paperille

Ennakkoluulot ja rooliodotukset vaikeuttavat maahanmuuttajanaisten työllistymistä – Uusi bisnesverkosto kannustaa työelämään ja yrittäjäksi

Viime syksynä perustettu Finnish Somali Women in Business -verkosto kehittää etenkin suomensomalialaisten naisten yrittäjyys- ja työelämätaitoja. ”Liian usein yrittäjyyden esteenä on epävarmuus omasta osaamisesta”, sanoo projektityöntekijä Amina Mohamed.

Luetuimmat

YK julkaisi pitkän odotuksen jälkeen listan Israelin laittomissa siirtokunnissa toimivista yrityksistä – 112 yrityksen joukossa muun muassa Tripadvisor ja Airbnb
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Ani harva pakolainen pääsi viime vuonna uuteen kotimaahan
”Robotti ei ole fiksumpi kuin kastemato” – Googlelta irtisanoutunut ohjelmistoinsinööri Laura Nolan seuraa huolestuneena tappajarobottiteknologian kehitystä
Nepalin ”menkkamajaperinne” johtaa jopa naisten kuolemiin, mutta nyt asenteet ovat alkaneet muuttua
Iranilaisohjaaja Mehrdad Oskouei haluaa antaa äänen äänettömille – Uusi dokumentti kertoo tytöistä, jotka ovat murhanneet isän, miehen tai langon, koska muuta vaihtoehtoa ei ollut
Suomalaisjärjestöt saavat lisää rahaa kehitysyhteistyöhön Afrikassa
Konfliktit ja ilmastokriisi ovat ajaneet miljoonat ruokapulaan Keski-Sahelissa
Ihmisoikeusjärjestö: Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen vastainen vihapuhe kasvanut Euroopassa – Myös Suomessa tilanne on heikentynyt
Kuivuus ja tulvat vaikeuttavat ruuansaantia eteläisessä Afrikassa – Sambialaisen Planeta Hatuleken perhe selvisi puutarhatuotteita myymällä