Keinottelulla aavikoitumista vastaan Nigerissä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Keinottelulla aavikoitumista vastaan Nigerissä

Ajatusta maakeinottelusta ei tule helposti yhdistäneeksi valtioon, joka on pääosin autiomaata. Länsiafrikkalaisessa Nigerissä keinottelusta on kuitenkin jopa hyötyä aavikoitumisen torjunnassa.

Ajatusta maakeinottelusta ei tule helposti yhdistäneeksi valtioon, joka on pääosin autiomaata. Länsiafrikkalaisessa Nigerissä keinottelusta kuitenkin on jopa apua aavikoitumisen torjunnassa.

Sijoittajat ostavat eroosion pilaaman maan, elvyttävät sen ja myyvät hyvällä voitolla. Maapalan hinta voi kolminkertaistua parissa vuodessa, syksyllä julkaistu Sahel Studies -raportti kertoo.

Arvostelijoiden mielestä toiminta riistää köyhiä, jotka joutuvat myymään kelvottoman maansa pilkkahintaan. Raportti muistuttaa kuitenkin, että maiden kunnostus luo työpaikkoja maailman köyhimpään valtioon.

Niger on hännänhuippuna YK:n inhimillisen kehityksen raportissa. Maan 14-miljoonaisesta väestöstä 61 prosenttia elää alle dollarilla (0,76 eurolla) päivässä. Maan kunnostuksessa voi nyt ansaita 1,5-2,28 euroa päivässä, ja työtä on tarjolla ympäri vuoden.

Samalla on avautunut uusia markkinoita työkalujen kauppiaille. Vilkastunut toiminta on myös innostanut kylien naisia kehittämään maatalouden rinnalle uusia elinkeinoja, kuten polttopuun ja valmiiden aterioiden myyntiä, raportti kertoo.

”Taistelu aavikoitumista vastaan on mahdollista, ja siksi Nigeriin on syntynyt markkinat huonokuntoiselle maalle”, YK arvioi omassa Länsi-Afrikkaa koskevassa raportissaan.

YK:n mukaan Nigerissä on vuosien mittaan pelastettu aavikoitumisen kynsistä jo kolme miljoonaa hehtaaria yksinkertaisilla menetelmillä, kuten puita istuttamalla.

Ympäristöasioista ja aavikoitumisen torjunnasta Nigerissä vastaava ministeri Abdou Labo kertoo, että syksyllä 2005 aloitettiin 1,7 miljoonan euron hanke, jolla aiotaan elvyttää 8 000 hehtaaria, tuhat jokaisella hallinnollisella alueella.

Maantieteilijä Yamba Boubacar Niameyn yliopistosta varoittelee riemuitsemasta liikaa. ”Menestyksen ohella on muistettava, että eräillä alueilla hankkeet ovat epäonnistuneet ja eroosio on palannut.”

Aavikoitumista aiheuttavat ihmisen toiminta ja ilmastolliset vaihtelut. Korkea syntyvyys pahentaa ongelmaa Nigerissä, josta kaksi kolmasosaa sijoittuu Saharaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia