Uutiset Kehitysyhteistyöleikkaukset

Kehitysyhteistyön tulokset kaipaavat enemmän näkyvyyttä

Pelastetaan kehitysyhteistyö -vetoomus saanut tähän mennessä valitettavan vähän allekirjoituksia. Kannattajakunnan herättelemisen lisäksi, kehitysyhteistyön tulokset tulisi saada myös vastapuolen tietoon, pohtivat järjestöt.
(Kuva: Ari Vitikainen / Lähetysseura / cc 2.0)

Vaikka mielipidemittausten mukaan moni edelleen kannattaa kehitysyhteistyötä, on Pelastetaan kehitysyhteistyö -vetoomus saanut tähän mennessä valitettavan vähän allekirjoituksia, totesivat järjestöt Kepan järjestämässä leikkauskeskustelussa tiistaina. Tällä hetkellä nimiä on kasassa noin 15 000.

Vetoomuksella vastustetaan hallituksen kaavailemia rajuja leikkauksia kehitysyhteistyöhön.

"Olen pöyristynyt miten vähän allekirjoituksia vetoomus on tähän mennessä saanut. Meitä järjestöjä on kuitenkin paljon ja meillä kaikilla on enemmän tai vähemmän jäseniä ja tukijoita. Tässä on järjestöillä, myös meillä, peiliin katsomisen paikka", kommentoi Interpedian kehitysyhteistyöpäällikkö Sara Alanen.

Moni järjestö yhtyy mielipiteeseen.

"Jotta vetoomuksella olisi painoarvoa, siihen tulisi saada ainakin 50 000 allekirjoitusta, mikä on kansalaisaloitten rajapyykki", kommentoi Kepan ohjelmajohtaja Outi Hannula.

Kepan jäsenjärjestöjen yhteenlaskettu jäsenmäärä on noin 8,5 miljoonaa, joten jos kaikki kannattajat olisivat allekirjoittaneet vetoomuksen, olisi nimiä jo huikea määrä. Sen lisäksi, että kannattajakunta olisi saatava mobilisoitua tulisi viesti kehitysyhteistyön tärkeydestä ja tuloksista saada myös vastapuolen tietoon, pohtivat järjestöt.

Nyt pitäisi hypätä suden suuhun. Ehdottaisin, että jokainen, joka kehitysyhteistyötä haluaa nostaa, menisi myös perussuomalaisten kokouksiin ja tapahtumiin.”

Vaatimattoman näkyvyyden uumoiltiin johtuvan kesän lomakaudesta, mutta Demarinuorten Maria Nyroos kritisoi ajatusta selittelyksi.

"Meillä on Unelma ja Pride-kulkueet eivät olisi toteutuneet, jos kyse olisi kesästä. Nämä ovat syitä, joita keksimme itsellemme, jotta voimme antaa anteeksi sen, että asioita ei tapahdu", Nyroos sanoo.

"Nyt pitäisi hypätä suden suuhun. Samalla tavalla kun perussuomalaisten edustaja meni Meillä on unelma -lavalle, niin ehdottaisin, että jokainen, joka kehitysyhteistyötä haluaa nostaa, menisi myös perussuomalaisten kokouksiin ja tapahtumiin.

"Vaikka se ei välttämättä ole kivaa, niin kuulette, miksi vastapuoli ei ole samaa mieltä. Jos kehitysyhteistyön leikkaukset johtuvat siitä, että ihmiset eivät tiedä, niin silloin tietoa tulisi jakaa juuri heille", hän jatkaa.

Tietämättömyys jatkosta risoo

Kansalaisärjestöt ovat kesällä julki tulleiden 40 prosentin kehitysyhteistyön leikkaussuunnitelmien jälkeen olleet epätietoisia jatkosta. Järjestöt kritisoivat myös sitä, että tietoa tippuu ministeriöstä lypsämälläkin hyvin vähän ja silloinkin vain lyhyen aikavälin suunnitelmia.

Tällä hetkellä on tiedossa, että hanketuet ovat tältä vuodelta keskeytetty, mutta jatkosta eli siitä järjestetäänkö uusia hakukierroksia on epäselvyyttä.

"Tieto pitäisi saada nyt, jotta voimme suunnitella, kannattako hankehakemuksia ylipäätään alkaa suunnittelemaan, sanoo Sara Alanen.

Yhteiset Lapset ry:n toiminnanjohtaja Tuula Kumpumäki toi esille huolen pienten järjestöjen tulevaisuudesta.

"Pienten järjestöjen varainhankinta on jo nyt tosi vaikeaa. Isot järjestöt, joilla on resursseja markkinoida, vievät suuren potin lahjoituksista. Jos omarahoitusosuus kasvaa, kiristyy kilpailu lahjoittajista entisestään", Kumpumäki sanoo.

"Resurssien pienentyessä vaikeutuu myös varainhankinnassa suuressa roolissa olevien vapaaehtoisten ohjaaminen. Eli tässäkin mielessä hallitusohjelman linjaukset vaikuttavat olevan pienten järjestöjen hivutustaistelua pois kentältä", hän jatkaa.

Jos ulkoministeriön rahoitus pienenee niin radikaalisti kuin on kaavailtu, täytyy järjestöjen tulevaisuudessa pohtia muitakin rahoituskanavia. Moni järjestö suuntaa katsettaan nyt EU:hun, mutta myös opetusministeriö nähtiin vaihtoehtona. Uudessa opetussuunnitelmassa ovat hyvin vahvasti esillä globaali vastuu ja kestävä kehitys.

"Katsetta tulisi suunnata myös tähän suuntaan ja pohtia nyt aidosti laatikon ulkopuolelta. Jos yksi rahoituskanava katoaa, niin emme saa luovuttaa", sanoo Kepan järjestökoordinaattori Sanna Rekola.

Rekolan mukaan hankkeita ja yhteistyötä voitaisiin myös tiivistää, jos rahaa jaetaan jatkossa vähemmän.

Operaatio Vastaisku tarvitsee nyt loppuspurtin

Pelastetaan kehitysyhteistyövetoomuksen näkyvyyden edistämiseksi tarvitaan nyt paljon työvoimaa. Aikaa on syyskuun alkuun asti, jolloin on budjettiriihi. Kepa koordinoi yhteisiä kokouksia ja jakaa materiaalia kaikille kansalaisjärjestöille. Operaatio kulkee nimellä Vastaisku.

Vetoomus hallitukselle löytyy osoitteesta pelastetaankehitysyhteistyo.fi ja sitä voi jakaa niin sähköpostitse kuin sosiaalisesssa mediassa.

Kehitysyhteistyöleikkaukset ihmisoikeudetkehitysyhteistyömediarahoitus

Lue myös

Laskin ja kolikoita

Järjestöjen osuus kehitysyhteistyörahoista uhkaa laskea entisestään

Kehitysjärjestöjen kattojärjestö Kepan mukaan järjestöt ovat saamassa ensi vuonna ensimmäistä kertaa lähes 20 vuoteen alle seitsemän prosenttia kehitysyhteistyömäärärahoista. Rauhanjärjestöille taas suunnitellaan uusia leikkauksia.

Suomi viime vuonna suurimpia kehitysavun leikkaajia

Tuoreiden tilastojen mukaan Suomen kehitysyhteistyömäärärahat putosivat viime vuonna runsaan kolmanneksen edellisvuodesta. Eniten leikattiin monenkeskisestä yhteistyöstä, käytännössä YK-järjestöiltä.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Puolilähikuva naisesta

Tasapainoilu kahden kulttuurin välillä ei ole aina helppoa – Amina Mohamed on suomensomalialainen, ja monelle ulkopuoliselle se on ongelma

Suomalaiset maahanmuuttajavanhempien lapset elävät usein kahdessa hyvin erilaisessa kulttuurissa. Moni onnistuu yhdistämään kummankin maailman parhaat puolet, mutta yhteiskunta ei sitä aina ymmärrä. “Jotkut ihmiset määrittelevät minut asettamalla minut kulttuuriin, joka on tuntematon itsellenikin”, sanoo Amina Mohamed.
YK:n Länsi-Afrikan ja Sahelin toimiston johtaja  kirjoituspöydän takana

Yhdysvallat harkitsee vetäytymistä Länsi-Afrikasta – Asiantuntijat erimielisinä seurauksista

Osa asiantuntijoista uskoo, että Yhdysvaltain sotilaallinen vetäytyminen Länsi-Afrikan maista lisäisi terrorismin uhkaa. Osa taas on sitä mieltä, ettei vaikutus olisi kovinkaan merkittävä, sillä tähän mennessä sotilaat eivät ole saavuttaneet paikallisten luottamusta ja ovat jopa kärjistäneet kriisejä.
Eu:n lippuja suuren rakennuksen edustalla

EU:n kumppanuusneuvottelut Afrikan, Karibian ja Tyynenmeren alueen maiden kanssa etenevät hitaasti – Komissaari Jutta Urpilaiselta vaaditaan nyt diplomaattista taitoa

EU:n kansainvälisistä kumppanuuksista vastaavan komissaarin Jutta Urpilaisen (sd) pitäisi saada päätökseen kumppanuusneuvottelut, joita käydään unionin sekä Afrikan, Karibian ja Tyynenmeren alueen maiden välillä. Tehtävä on vaikea, sillä osapuolten intressit ovat hyvin erilaiset.
Kuivunut ruohonkorsi kuivassa maassa

Ennusteet toteutuvat: Ennenäkemättömät 45 miljoonaa ihmistä eteläisessä Afrikassa on vakavassa ruokapulassa

Avustusjärjestöt ovat varoitelleet pitkään, että kuivuudesta kärsivässä eteläisessä Afrikassa kehittyy massiivinen ruokakriisi. ”Nälkäkriisi on laajempi kuin olemme ennen nähneet ja näyttää siltä, että se on pahenemassa”, sanoo Maailman ruokaohjelman aluejohtaja Lola Castro.
Toimittajat ottavat kuvia kylttiä pitelevästä luurangosta

Ammattitaitoa vähätellään, haastateltavat ahdistelevat – Kaksi toimittajaa kertoo, millaisia ongelmia naistoimittajat kohtaavat Meksikossa

Meksiko on yksi maailman vaarallisimmista maista toimittajille. Erityisen hankalaa on naistoimittajilla, jotka muiden uhkien lisäksi voivat joutua kokemaan seksuaalista ahdistelua, syrjintää ja miehiä suosivia asenteita työssään.

Tuoreimmat

Yhdysvallat harkitsee vetäytymistä Länsi-Afrikasta – Asiantuntijat erimielisinä seurauksista
Ennusteet toteutuvat: Ennenäkemättömät 45 miljoonaa ihmistä eteläisessä Afrikassa on vakavassa ruokapulassa
Ammattitaitoa vähätellään, haastateltavat ahdistelevat – Kaksi toimittajaa kertoo, millaisia ongelmia naistoimittajat kohtaavat Meksikossa
YK huolissaan Kolumbiassa tapettujen ihmisoikeusaktivistien määrästä – Rauhansopimus loi tyhjiön, jonka täyttävät rikollisjengit
Tasapainoilu kahden kulttuurin välillä ei ole aina helppoa – Amina Mohamed on suomensomalialainen, ja monelle ulkopuoliselle se on ongelma
Miten nälkämaa-Suomesta tuli hyvinvointivaltio – Ja olisiko siitä esimerkiksi nykyisille kehitysmaille?
Lapsiavioliitoista päästään nykymenolla eroon vasta vajaan sadan vuoden päästä – Toisen asteen koulutus olisi tehokas lääke
Johtavat järjestöt boikotoivat G20-kokouksen järjestöfoorumia, jota johtaa tänä vuonna Saudi-Arabia – ”Farssimainen maineenpuhdistusyritys”
Australian palot kasvattavat painetta muuttaa maan ilmastopolitiikkaa – ”Metsillä kestää vuosikymmeniä toipua”
Kehitysmaat leikkaavat rajusti julkisen sektorin menoja velkoja maksaakseen – ”Maailman pitää herätä köyhien maiden kasvavaan velkakriisiin”

Luetuimmat

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Lapsiavioliitoista päästään nykymenolla eroon vasta vajaan sadan vuoden päästä – Toisen asteen koulutus olisi tehokas lääke
Tutkimus: Ilmastonmuutos iskee rankimmin naisiin – Selviytymiskeinotkin lisäävät naisten taakkaa
Keski-Aasian jäätiköt sulavat, ja sen on huomannut myös maanviljelijä Kylych Bekeshov – Kirgisiassa harva voi kuitenkaan varautua ilmastonmuutokseen
Yli puolet apua tarvitsevista elää vain kymmenessä maassa – Järjestö listasi vuoden pahimmat humanitaariset kriisit
Työttömyyttä on pidetty yhtenä syynä arabikevään mielenosoituksiin – Tuoreen tutkimuksen mukaan merkitystä on liioiteltu
Ilmastonmuutos ruokkii Boko Haramia Nigeriassa – Kuivuuden yleistyessä kiusaus liittyä ääriliikkeeseen kasvaa
Australian palot kasvattavat painetta muuttaa maan ilmastopolitiikkaa – ”Metsillä kestää vuosikymmeniä toipua”
Black Friday tulee ja shoppailuzombiet valtaavat ostoskeskukset – Järjestökampanjoilla vastustetaan turhaa kuluttamista
YK huolissaan Kolumbiassa tapettujen ihmisoikeusaktivistien määrästä – Rauhansopimus loi tyhjiön, jonka täyttävät rikollisjengit