Uutiset Nepalin kehitys

Kehitysyhteistyö päättyi, mutta Nepalin naiset eivät luovuta

Nuoret naiset ja politiikka ovat Nepalissa epätavallinen yhdistelmä, mutta suomalaisjärjestön kehitysyhteistyöhanke antoi uutta uskoa tasa-arvoisempaan politiikkaan.
Naispoliitikot saivat koulutusta Demon hankkeessa. (Kuva: Maria Santto)

Karuna Parajuli kutsuu nepalilaiselle teelle. On tyypillistä, että Nepalissa teekupposen äärellä puhutaan politiikkaa. Vähemmän tyypillistä on, että siitä puhuvat nuoret naiset.

"Vaikka naisia on yhä enemmän parlamentissa, heitä on edelleen hyvin vähän johtavissa asemissa", kertoo vasta 24-vuotias nuorisopoliitikko.

"Ihmisten asenteet suosivat miehiä päätöksenteossa ja naisen paikka on monen mielestä kotona", hän jatkaa.

"Nuorisopoliitikkona haluan kuitenkin muuttaa näitä asenteita ja innostaa naisia osallistumaan rohkeammin politiikkaan."

Parajulin kiinnostus naiskysymyksiin sai viime syksynä lisäpotkua Nuoret tasa-arvon puolesta -koulutuksesta. Suomalaisen Demo Finland -järjestön ja nepalilaisen Asmita-naisjärjestön järjestämään koulutukseen osallistui joukko naisia Suomesta, Nepalista, Sloveniasta ja Bangladeshista.

"Koulutuksessa ymmärsin, että me kaikki kohtaamme aivan samanlaisia haasteita. Olimme sitten Nepalista tai Suomesta. Ehkä eri tasolla, mutta lopulta kyse on kuitenkin samoista asioista", Parajuli sanoo.

Demon kumppanina toiminut feministinen mediatalo Asmita paitsi kouluttaa, myös tutkii nepalilaisen median ja yhteiskunnan naiskuvaa.

"Naisen asema on parantunut merkittävästi teoriassa, mutta käytännön tasolla ihmisten asenteet ovat edelleen suuri haaste. Miehet johtavat niin perheitä kuin politiikkaa", kertoo järjestön johtaja Manju Thapa.

"Huomasimme, että myös nuorisopolitiikassa miehet olivat avainasemissa, ja naisilta puuttui johtamiseen vaadittava itsevarmuus. Haimme yhdessä Demon ja kahden muun ulkomaisen järjestön kanssa rahoitusta EU:lta, jotta saisimme naisten kyvyt kukoistamaan."

Päämääränä oli kasvattaa nuorista naisista itsevarmoja ja patriarkaaliset rakenteet tunnistavia poliitikkoja. Hankkeen avulla eri puolueiden naiset saatiin puhaltamaan yhteen hiileen.

"Aiemmin he eivät voineet kuvitellakaan tekevänsä yhteistyötä. Mutta koulutuksessa he ymmärsivät, että me naiset kohtaamme aivan samanlaisia haasteita kaikissa puolueissa ja yhteistyöllä voimme muuttaa näitä rakenteita."

Kansalaisjärjestöjen toiminta hankaloitunut

Vaikka Nuoret tasa-arvon puolesta -koulutushanke valittiin yhdeksi EU-rahalla toteutettujen puolueiden kanssa tehtävien hankkeiden menestyneimmistä, sille ei haettu jatkoa. Demo lopetti kaiken kehitysyhteistyönsä Nepalissa viime syksynä, sillä Suomen massiivisten kehitysyhteistyöleikkausten ohella myös kansalaisyhteiskunnan toimintaympäristö hankaloitui.

"Erityisesti kansainvälisten demokratia- ja ihmisoikeusjärjestöjen toimintamahdollisuuksia on viime vuosina huomattavasti kavennettu. Järjestöjen rekisteröintiin ja erillisten hankesopimusten tekemiseen saattaa mennä yli vuosi, ja säännöksiä muutetaan jatkuvasti. Ne muodostuivat kohtuuttomiksi Demon kaltaiselle, suhteellisen pienelle toimijalle", kertoo järjestön toiminnanjohtaja Tiina Kukkamaa-Bah.

"Nuorten monipuoluedialogin kaltaiselle toiminnalle olisi kuitenkin edelleen huutava tarve. Vaikka uusi perustuslaki on nyt saatu hyväksyttyä, ovat puolueiden väliset suhteet kiristyneet entisestään", Kukkamaa-Bah jatkaa.

Tyytymättömyys vasta säädettyyn perustuslakiin on lisännyt väkivaltaisia yhteenottoja erityisesti Etelä-Nepalissa, lähellä Intian rajaa. Alankomailla asuvat madhesit eivät ole tyytyväisiä aluejakoihin, joiden mukaan he olisivat aliedustettuina parlamentissa. Myös naisilla on syytä huoleen.

"Naisjärjestöt ovat tyytymättömiä, sillä perustuslain katsotaan entisestään vahvistavan Nepalin patriarkaalista yhteiskuntaa rajoittamalla Nepalin kansalaisuuden siirtymisen vain isän kautta", Kukkamaa-Bah sanoo.

Nepalilaisen kumppanijärjestön toiminnanjohtaja Manju Thapa vakuuttaa, etteivät koulutuksen hedelmät ole kuitenkaan valuneet hukkaan.

"Ne jotka koulutukseen osallistuivat, jatkavat ja levittävät tasa-arvon sanomaa. Vaikka kehitys on hidasta, näen, että me ruohonjuuritason järjestöt olemme muutoksen moottoreita."

Artikkeli on toteutettu ulkoministeriön apurahalla.

Nepalin kehitys genderkehitysyhteistyönuorisodemokratiaEU Nepal Demo ry

Lue myös

Peltihökkeli Nepalissa asukkaineen

Nepalista virtaa työvoimaa ulkomaille – nuorenparin yhteiselämä voi koittaa vasta nelikymppisenä

Nepal on maailman maista riippuvaisin ulkomailla asuvien kansalaistensa rahalähetyksistä. Vuoden 2015 maanjäristyksen jälkeen yhä useampi tahtoo siirtotyöläiseksi.
Joukko naisia koulutuksessa Nepalissa

Nepal kriminalisoi naisten eristämisen kuukautisten ajaksi

Länsi-Nepalissa naisia on kielloista huolimatta pakotettu elämään huterissa majoissa kuukautisten ajan. Pian siitä voi saada vankeusrangaistuksen tai sakon.
Budhhalaisen temppelin huippu Katmandussa

Nepalin sisällissodan uhrien aika on pysähtynyt

Monet sisällissodan uhrit haluavat oikeutta ja suurempia korvauksia kokemistaan vääryyksistä. Poliitikot haluaisivat jo unohtaa sodan kauhut.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Punaisen Ristin avustustyöntekijä pukee ebolasuojavarusteita toiselle henkilölle Kongon demokraattisessa tasavallassa

Kuumeen mittausta ja käsienpesua – Kongossa torjuttiin ebolakatastrofi yksinkertaisin keinoin

Kongossa pelättiin alkukesästä yhtä tuhoisaa ebolaepidemiaa kuin Länsi-Afrikassa muutama vuosi sitten, mutta se onnistuttiin torjumaan. Avustustyöntekijä Leena Railimo-Saareksen mukaan yksi syy on se, että aiemmista epidemioista on otettu oppia. Silti ebola pysyy luonnossa aina, ja paras tapa torjua sitä on vahva terveysjärjestelmä.
YK:n siirtolaisuussopimuksen neuvottelijoita kädet ylhäällä

Ensimmäinen globaali siirtolaisuussopimus hyväksyttiin ilman Yhdysvaltoja

YK:n jäsenmaat ovat hyväksyneet ensimmäistä kertaa siirtolaisuuden hallintaan pyrkivän sopimuksen. Sopimus on kuitenkin ei-sitova, Yhdysvallat jättäytyi pois prosessista jo aiemmin ja nyt Unkari harkitsee, ettei se hyväksykään sopimusta.
YK:n turvallisuusneuvoston osallistujia

Pitkään odotettu päätös: YK:n turvallisuusneuvosto asetti Etelä-Sudanin asevientikieltoon

YK yrittää painostaa Etelä-Sudanin sotivia osapuolia rauhaan. Maan YK-edustajan mukaan asevientikielto on kuitenkin ”isku vasten kasvoja”.
St. Lucian saarivaltio, vuorimaisema

Karibianmeren saarilla yhdenkin ihmisen valinnoilla voi olla vaikutusta ilmastonmuutokseen

Monilla Karibianmeren saarilla on jo koettu, mitä ilmastonmuutos tarkoittaa käytännössä. Pieni väkimäärä voi kuitenkin olla mahdollisuus ilmastonmuutoksen torjunnan kannalta.