Uutiset Nepalin kehitys

Kehitysyhteistyö päättyi, mutta Nepalin naiset eivät luovuta

Nuoret naiset ja politiikka ovat Nepalissa epätavallinen yhdistelmä, mutta suomalaisjärjestön kehitysyhteistyöhanke antoi uutta uskoa tasa-arvoisempaan politiikkaan.
Naispoliitikot saivat koulutusta Demon hankkeessa. (Kuva: Maria Santto)

Karuna Parajuli kutsuu nepalilaiselle teelle. On tyypillistä, että Nepalissa teekupposen äärellä puhutaan politiikkaa. Vähemmän tyypillistä on, että siitä puhuvat nuoret naiset.

"Vaikka naisia on yhä enemmän parlamentissa, heitä on edelleen hyvin vähän johtavissa asemissa", kertoo vasta 24-vuotias nuorisopoliitikko.

"Ihmisten asenteet suosivat miehiä päätöksenteossa ja naisen paikka on monen mielestä kotona", hän jatkaa.

"Nuorisopoliitikkona haluan kuitenkin muuttaa näitä asenteita ja innostaa naisia osallistumaan rohkeammin politiikkaan."

Parajulin kiinnostus naiskysymyksiin sai viime syksynä lisäpotkua Nuoret tasa-arvon puolesta -koulutuksesta. Suomalaisen Demo Finland -järjestön ja nepalilaisen Asmita-naisjärjestön järjestämään koulutukseen osallistui joukko naisia Suomesta, Nepalista, Sloveniasta ja Bangladeshista.

"Koulutuksessa ymmärsin, että me kaikki kohtaamme aivan samanlaisia haasteita. Olimme sitten Nepalista tai Suomesta. Ehkä eri tasolla, mutta lopulta kyse on kuitenkin samoista asioista", Parajuli sanoo.

Demon kumppanina toiminut feministinen mediatalo Asmita paitsi kouluttaa, myös tutkii nepalilaisen median ja yhteiskunnan naiskuvaa.

"Naisen asema on parantunut merkittävästi teoriassa, mutta käytännön tasolla ihmisten asenteet ovat edelleen suuri haaste. Miehet johtavat niin perheitä kuin politiikkaa", kertoo järjestön johtaja Manju Thapa.

"Huomasimme, että myös nuorisopolitiikassa miehet olivat avainasemissa, ja naisilta puuttui johtamiseen vaadittava itsevarmuus. Haimme yhdessä Demon ja kahden muun ulkomaisen järjestön kanssa rahoitusta EU:lta, jotta saisimme naisten kyvyt kukoistamaan."

Päämääränä oli kasvattaa nuorista naisista itsevarmoja ja patriarkaaliset rakenteet tunnistavia poliitikkoja. Hankkeen avulla eri puolueiden naiset saatiin puhaltamaan yhteen hiileen.

"Aiemmin he eivät voineet kuvitellakaan tekevänsä yhteistyötä. Mutta koulutuksessa he ymmärsivät, että me naiset kohtaamme aivan samanlaisia haasteita kaikissa puolueissa ja yhteistyöllä voimme muuttaa näitä rakenteita."

Kansalaisjärjestöjen toiminta hankaloitunut

Vaikka Nuoret tasa-arvon puolesta -koulutushanke valittiin yhdeksi EU-rahalla toteutettujen puolueiden kanssa tehtävien hankkeiden menestyneimmistä, sille ei haettu jatkoa. Demo lopetti kaiken kehitysyhteistyönsä Nepalissa viime syksynä, sillä Suomen massiivisten kehitysyhteistyöleikkausten ohella myös kansalaisyhteiskunnan toimintaympäristö hankaloitui.

"Erityisesti kansainvälisten demokratia- ja ihmisoikeusjärjestöjen toimintamahdollisuuksia on viime vuosina huomattavasti kavennettu. Järjestöjen rekisteröintiin ja erillisten hankesopimusten tekemiseen saattaa mennä yli vuosi, ja säännöksiä muutetaan jatkuvasti. Ne muodostuivat kohtuuttomiksi Demon kaltaiselle, suhteellisen pienelle toimijalle", kertoo järjestön toiminnanjohtaja Tiina Kukkamaa-Bah.

"Nuorten monipuoluedialogin kaltaiselle toiminnalle olisi kuitenkin edelleen huutava tarve. Vaikka uusi perustuslaki on nyt saatu hyväksyttyä, ovat puolueiden väliset suhteet kiristyneet entisestään", Kukkamaa-Bah jatkaa.

Tyytymättömyys vasta säädettyyn perustuslakiin on lisännyt väkivaltaisia yhteenottoja erityisesti Etelä-Nepalissa, lähellä Intian rajaa. Alankomailla asuvat madhesit eivät ole tyytyväisiä aluejakoihin, joiden mukaan he olisivat aliedustettuina parlamentissa. Myös naisilla on syytä huoleen.

"Naisjärjestöt ovat tyytymättömiä, sillä perustuslain katsotaan entisestään vahvistavan Nepalin patriarkaalista yhteiskuntaa rajoittamalla Nepalin kansalaisuuden siirtymisen vain isän kautta", Kukkamaa-Bah sanoo.

Nepalilaisen kumppanijärjestön toiminnanjohtaja Manju Thapa vakuuttaa, etteivät koulutuksen hedelmät ole kuitenkaan valuneet hukkaan.

"Ne jotka koulutukseen osallistuivat, jatkavat ja levittävät tasa-arvon sanomaa. Vaikka kehitys on hidasta, näen, että me ruohonjuuritason järjestöt olemme muutoksen moottoreita."

Artikkeli on toteutettu ulkoministeriön apurahalla.

Nepalin kehitys genderkehitysyhteistyönuorisodemokratiaEU Nepal Demo ry

Lue myös

Nepalin lippu kahden muun lipun välissä, taustalla rakennuksia

Nepalin viranomaisten epäillään sekaantuneen laittomiin adoptioihin

Manju ja Bhimsen Khadka antoivat poikansa lastenkotiin, koska toivoivat näiden pääsevän kouluun. Pojat kuitenkin adoptoitiin Italiaan vanhempien tietämättä. Tapaus ei ole Nepalissa harvinainen.
Vauvan jalat ja käsi, joka pitelee vauvaa sylissä

Nälän voittamisen menestystarina jäi kesken Nepalissa – Lähes puolet lapsista yhä aliravittuja

Nepal on onnistunut vähentämään viime vuosina tuntuvasti nälkäisten määrää, mutta syrjityimpiä yhteisöjä, kuten kastittomia, ei ole tavoitettu. ”En näe syytä ylpeillä menneillä saavutuksilla, kun krooninen aliravitsemus on edelleen vakava ongelma”, sanoo kansanterveysasiantuntija Aruna Uprety.
Nepalin pääkaupungin Kathmandun rakennuksia

Nepalilaisia vierastyöläisiä koettelee itsemurhaepidemia – Odotusten ja todellisuuden välinen kuilu saa monet turvautumaan epätoivoiseen ratkaisuun

Moni korkeasti koulutettu nepalilainen lähtee töihin Etelä-Koreaan. Tutkimuksen mukaan muun muassa kovat paineet ja ulospääsymahdollisuuksien puuttuminen johtavat jopa itsemurhiin. Nepalin valtiolla taas ei ole juuri halua puuttua asiaan.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Puolilähikuva naisesta vihreällä penkillä kimppu vaaleanpunaisia neilikoita kädessään

”Meidän aikamme on narsistista pöhöttyneisyyttä ja omakuvien monistamista” – Tanssija Sanna Kekäläinen teki esityksen ilmastonmuutoksesta ja ihmisen vaikutuksesta maapalloon

Sanna Kekäläinen pohti vuosia, miten kääntää ilmastonmuutos esittävien taiteiden kielelle. Tuloksena on Kansallisteatterin suurella näyttämöllä ensi-iltansa saava teos If I Would Lose My Voice, jonka keskiössä eivät ole ihmiset henkilökohtaisine tunteineen vaan maapallo, jolla ihmiset ovat ”pelkkiä pieniä kakkiaisia”.
Mies ja lapsi tulvavedessä kelluvassa veneessä.

Bangladeshissa on pahimmat tulvat vuosiin – Noin 5,5 miljoonaa ihmistä kärsii seurauksista

Bangladeshin monsuunikaudella sataa aina, mutta tänä vuonna sateet ovat olleet poikkeuksellisen rankkoja ja tulvat kestäneet kauan. ”Ne, joilla ei laillani ole minne mennä, elävät taloissa, jotka ovat osittain veden alla. Huoneessamme on polven syvyydeltä vettä”, kertoo räätäli Arif Hossain.
Hengityssuojaimella varustettu nainen ompelukoneen ääressä.

Koronavirus supistaa vaateteollisuutta, ja seuraukset osuvat pahimmin kehitysmaiden työntekijöihin – Miljoonat ovat jääneet ilman palkkaansa

Osa vaatebrändeistä kieltäytyi koronakeväänä maksamasta jo toimitettuja tuotteita. Vaikutuksista kärsivät eniten Aasian vaatetehtaiden työntekijät, joista moni on nyt pudonnut tyhjän päälle.
Vaurioituneita rakennuksia ja miehiä raivaamassa raunioita.

Suomalaisjärjestöiltä tukea Beirutin avustustyöhön – Räjähdys on maalle jälleen uusi kriisi

Unicefin hätäapukeräys tuotti kolmessa päivässä yli 100 000 euroa. Maa tarvitsee hätäavun lisäksi myös jälleenrakentamista.
Sateenkaarilippu

Loppu homovitseille ja epäkunnioittavalle pukukoppikulttuurille

Hetero-oletukset, homofobia ja humoristisiksi tarkoitetut heitot ovat yhä yleisiä urheilumaailmassa. Epäkunnioittavaan pukukoppi- ja fanikulttuuriin tulee puuttua. Sitä helpottaa, kun osaa ottaa sateenkaariteemoja puheeksi, kirjoittaa Setan koulutusasiantuntija Marita Karvinen.

Luetuimmat

YK:n kestävän kehityksen raportti: Afrikan maat saavuttaneet ilmastotavoitteet parhaiten, Suomi ja muut länsimaat listan häntäpäässä
”Meidän aikamme on narsistista pöhöttyneisyyttä ja omakuvien monistamista” – Tanssija Sanna Kekäläinen teki esityksen ilmastonmuutoksesta ja ihmisen vaikutuksesta maapalloon
Tutkimus: Alle 15-vuotiaiden tyttöjen sukuelinten silpominen romahtanut Afrikassa – ”Riskitekijät ovat silti yhä vallalla”
Zimbabwe pidätti protestijohtajan
Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin
Koronavirus supistaa vaateteollisuutta, ja seuraukset osuvat pahimmin kehitysmaiden työntekijöihin – Miljoonat ovat jääneet ilman palkkaansa
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Lähes kolmannes haitilaisista kärsii nälästä – Köyhyyden siemenet kylvettiin jo siirtomaa-aikoina, ja siksi maan kriisi on helppo unohtaa
Suomalaisjärjestöiltä tukea Beirutin avustustyöhön – Räjähdys on maalle jälleen uusi kriisi
Puiden istutusta ylistetään ilmastonmuutoksen ratkaisukeinona – Tutkijoiden mukaan pahimmillaan vaikutus voi olla kuitenkin päinvastainen