Uutiset

Kehitystä yritystoiminnalla?

Yrittäjyydestä on tullut kehityspolitiikan iskusana, toteaa Kepan Matti Ylönen kolumnissaan. Hänen mukaansa yksityinen sektori luo parhaimmillaan kehitysmaihin kasvua, mutta edelly
(Kuva: Tracy O, Flickr.com / cc 2.0)

Yrittäjyydestä on tullut kehityspolitiikan iskusana, toteaa Kepan Matti Ylönen kolumnissaan. Hänen mukaansa yksityinen sektori luo parhaimmillaan kehitysmaihin kasvua, mutta edellytyksenä ovat mm. oikeudenmukainen kauppapolitiikka, toimiva verotusjärjestelmä sekä valtio, jolla on resursseja panostaa esimerkiksi koulutukseen.

Monet tutkimukset ovat osoittaneet, että suorat investoinnit voivat olla kehitysmaille jopa haitallisia, jos nämä reunaehdot eivät ole kunnossa. Hyvin monissa tapauksissa ne eivät ole.

Ylösen mukaan kauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrysen politiikan kulmakiviä on ollut yksityissektorin tukeminen. Myös Maailmanpankki on siirtynyt Eurodad-järjestön tuoreen raportin mukaan lainoittamaan yhä enemmän yrityksiä valtioiden sijaan.

kehitystalouskauppayhtiöt

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kasvonsa peittänyt mies ohittaa poliisin kadulla ja kantaa kahta autonrengasta.

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa

Irakia kaksi vuotta sitten ravistellut protestiliike sai osan vaatimuksistaan läpi. Vaaleja aikaistettiin ja vaalilakia on uudistettu. Tutkija Mariette Hägglund ja kansanedustaja Hussein al-Taee eivät kuitenkaan usko vaalien tuovan suuria muutoksia.
Aikuisen käsi pitelee stetoskooppia pienen lapsen rintakehällä.

Koronapandemia on lisännyt tuberkuloosikuolemia – tautiin sairastuu vuosittain jopa 10 miljoonaa ihmistä

Kun terveydenhuollon voimavarat on keskitetty koronapandemian hoitoon, moni tuberkuloosiin sairastunut ihminen on jäänyt vaille diagnoosia ja hoitoa.
Kolme nuorta miestä istuu maassa ja leikkaa kaakaopuun hedelmiä.

Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa

Sertifiointijärjestelmistä huolimatta alle 18-vuotiaiden osuus kaakaotilojen työläisistä on kasvanut. Norsunluurannikon kaakaoviljelijät aliarvioivat käyttämänsä lapsityövoiman määrää sertifikaatin menettämisen pelossa.
YK:n erityisedustaja Victoria Gamba lehdistötilaisuudessa

YK: Jemenin sodassa kuollut tai haavoittunut kahden vuoden aikana yli 2 600 lasta

Lapsiin on kohdistunut Jemenin sodassa yli 8 500 vakavaa rikkomusta. YK:n erityisedustaja vaatii konfliktin osapuolia suojelemaan lapsia.
Suuri kivirakennus, jonka yllä pilviä.

Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Tšadissa on odotettu vakaampia aikoja yli kuusi vuosikymmentä – Presidentin yllättävä kuolema luo sekä mahdollisuuksia että uhkakuvia

Tšadin presidentti kuoli viime keväänä yllättäen taistelukentällä. Maan jatkuva epävakauden kierre voi periaatteessa nyt katketa, mutta asiantuntijoiden mukaan seuraukset voivat olla arvaamattomat.