Uutiset Suomen kehityspolitiikka

Kehityspoliittinen toimikunta: Suomen tasa-arvotyö ristiriitaista

Tasa-arvo on Suomen kehityspolitiikan pääpainopiste, mutta silti juuri siitä on leikattu, moittii kehityspoliittinen toimikunta tuoreessa vuosiarviossaan.
2 euron kolikko lähikuvassa
Kehityspoliittinen toimikunta kritisoi Suomea tasa-arvotyön leikkauksista. (Kuva: b.e.n / Flickr.com / CC BY-NC-ND 2.0)

Suomen pitäisi uudistaa kehityspolitiikkaansa, jotta sukupuolten tasa-arvoa voitaisiin edistää paremmin kehitysmaissa, sanoo Kehityspoliittinen toimikunta (KPT) tänään ilmestyneessä vuosiarviossaan Suomen kehityspolitiikan tilasta.

KPT on valtioneuvoston asettama neuvoa-antava elin, joka seuraa Suomen toiminnan vaikutuksia kehitysmaihin. Se julkaisee vuosittain arvion Suomen kehityspolitiikan tilasta.

Tämänvuotisen arvion mukaan kuva nykyisen hallituskauden kehityspolitiikasta on ristiriitainen. Vaikka sukupuolten välinen tasa-arvo on Suomen kehityspolitiikan ensimmäinen painopiste, tasa-arvotyön rahoitus on vähentynyt 40 prosenttia määrärahaleikkausten vuoksi.

”Tasa-arvotyön painoarvon tulee näkyä myös rahoituksen kohdentumisessa. Siksi Suomen on sitouduttava EU:n tasa-arvoa edistävän toimintasuunnitelman tavoitteeseen. Tasa-arvon tulee olla joko merkittävä osatavoite tai pääasiallinen tavoite 85 prosentissa kaikista uusista kehitysohjelmista vuoteen 2020 mennessä”, KPT toteaa tiedotteessaan.

Suomen pitäisi KPT:n mukaan myös profiloitua ensi vuonna EU-puheenjohtajuuskaudellaan tasa-arvon ja kestävän kehityksen edistäjänä. Siihen on potentiaalia, sillä Suomi toimii kansainvälisillä foorumeilla aktiivisesti naisten ja tyttöjen oikeuksien puolestapuhujana.

KPT toivoo hallitukselta myös aikataulua, jolla virallisen kehitysavun bruttokansantulo-osuus nostetaan YK:n suosituksen mukaisesti 0,7 prosenttiin. Viime vuonna osuus oli vain 0,41 prosenttia.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministerin Anne-Mari Virolaisen (kok) mukaan ulkoministeriö on tietoinen tasa-arvoon liittyvistä haasteista. Tasa-arvoon ja muihin läpileikkaaviin tavoitteisiin liittyvää ohjeistusta, työkaluja sekä koulutusta ollaan parhaillaan päivittämässä, hän sanoo ulkoministeriön tiedotteessa.

Hänen mukaansa Suomi myös tukee EU:n tasa-arvoa edistävää toimintasuunnitelmaa.

”Kunnianhimoisten tavoitteiden asettaminen on hyvä lähtökohta. Yhtä tärkeää on, että tavoitteet muuttuvat konkreettisiksi tuloksiksi”, hän toteaa.

Suomen kehityspolitiikka kehitysyhteistyö Suomi Ulkoministeriö

Lue myös

Suomen lippu -kuviolla koristeltu kakku

Suomalaiset pitävät kehitysyhteistyötä yhä tärkeämpänä – ”hiljainen, hyväntahtoinen enemmistö” jää keskusteluissa kriitikoiden varjoon

Ulkoministeriön tänään julkaistun kehitysyhteistyökyselyn mukaan melkein yhdeksän kymmenestä pitää kehitysyhteistyötä tärkeänä. Taustalla voi olla Suomen oman talouden elpyminen, arvelee Taloustutkimuksen tutkimuspäällikkö Juho Rahkonen.
Kolikoita lasissa

Kehitysavun rahavirtojen seuraaminen on helpottunut – Suomen läpinäkyvyys parani huonosta keskinkertaiseksi

Tuoreen arvion mukaan Suomen ja muidenkin avunantajien lahjoittamaa kehitysapua on aiempaa helpompi seurata. Esimerkiksi tuloksista kerrotaan yhä kuitenkin aivan liian vähän.
Sormet tietokoneen näppäimistöllä

Onko tulevaisuus pelkkää tekoälyä?

Tekoälyllä on valtavasti valtaa ja sen mahdollisuudet ja seuraukset pitää tuntea ennen kuin lähdetään soitelleen sotaan, kirjoittaa Kehyksen pääsihteeri Rilli Lappalainen. Hän ihmettelee, onko Suomen ulkopolitiikan päämissiona nyt opetella koodaamaan ja hyödyntämään tekoälyä lähetystöissä.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suomalainen sairaanhoitaja Hanna Majanen Bangladeshissa, lisäksi kuvassa nainen hengityssuojan kanssa

Suomalaisia kaivataan nyt auttajiksi maailman kriisialueille – Lääkärit ilman rajoja perusti toimiston Suomeen

Maailman kriisien kärjistyminen on saanut kansainvälisen Lääkärit ilman rajoja -järjestön perustamaan toimiston myös Suomeen. Sairaanhoitaja Hanna Majanen on työskennellyt järjestön riveissä yli kymmenen vuotta ja suosittelee työtä etenkin stressiä pelkäämättömille.
Lehmiä laitumella

Tutkimus: Viisi suurinta liha- ja maitoyritystä tuottaa enemmän päästöjä kuin suurimmat öljyfirmat

Fossiiliset polttoaineet ovat usein syytettyjen penkillä, kun puhutaan kasvihuonekaasupäästöjen tuottamisesta. Tuore tutkimus kehottaa kääntämään katseet myös liha- ja maitoteollisuuteen.
Etiopian lippuja

Yli 820 000 paennut taisteluita Etiopiassa – ”kriisi on täysin poissa kansainvälisen yhteisön tutkalta”

Keväällä ja kesällä kiihtyneet etnisten ryhmien väliset kahakat Etelä-Etiopiassa ovat pakottaneet sadat tuhannet ihmiset kodeistaan. Lähestyvä sadekausi tekee tilanteesta vieläkin vaikeamman, varoittavat avustusjärjestöt.
Unkarin ulkoministeri Péter Szijjártó

Unkari vetäytyy kansainvälisestä siirtolaisuussopimuksesta

Joulukuussa hyväksyttävä sopimus on Unkarin mukaan ”terveen järjen vastainen”. Yhdysvaltoja ja Unkaria lukuun ottamatta kaikki muut YK-maat ovat hyväksyneet sopimuksen.