Uutiset Suomen kehityspolitiikka

Kehityspoliittinen toimikunta: Suomen tasa-arvotyö ristiriitaista

Tasa-arvo on Suomen kehityspolitiikan pääpainopiste, mutta silti juuri siitä on leikattu, moittii kehityspoliittinen toimikunta tuoreessa vuosiarviossaan.
2 euron kolikko lähikuvassa
Kehityspoliittinen toimikunta kritisoi Suomea tasa-arvotyön leikkauksista. (Kuva: b.e.n / Flickr.com / CC BY-NC-ND 2.0)

Suomen pitäisi uudistaa kehityspolitiikkaansa, jotta sukupuolten tasa-arvoa voitaisiin edistää paremmin kehitysmaissa, sanoo Kehityspoliittinen toimikunta (KPT) tänään ilmestyneessä vuosiarviossaan Suomen kehityspolitiikan tilasta.

KPT on valtioneuvoston asettama neuvoa-antava elin, joka seuraa Suomen toiminnan vaikutuksia kehitysmaihin. Se julkaisee vuosittain arvion Suomen kehityspolitiikan tilasta.

Tämänvuotisen arvion mukaan kuva nykyisen hallituskauden kehityspolitiikasta on ristiriitainen. Vaikka sukupuolten välinen tasa-arvo on Suomen kehityspolitiikan ensimmäinen painopiste, tasa-arvotyön rahoitus on vähentynyt 40 prosenttia määrärahaleikkausten vuoksi.

”Tasa-arvotyön painoarvon tulee näkyä myös rahoituksen kohdentumisessa. Siksi Suomen on sitouduttava EU:n tasa-arvoa edistävän toimintasuunnitelman tavoitteeseen. Tasa-arvon tulee olla joko merkittävä osatavoite tai pääasiallinen tavoite 85 prosentissa kaikista uusista kehitysohjelmista vuoteen 2020 mennessä”, KPT toteaa tiedotteessaan.

Suomen pitäisi KPT:n mukaan myös profiloitua ensi vuonna EU-puheenjohtajuuskaudellaan tasa-arvon ja kestävän kehityksen edistäjänä. Siihen on potentiaalia, sillä Suomi toimii kansainvälisillä foorumeilla aktiivisesti naisten ja tyttöjen oikeuksien puolestapuhujana.

KPT toivoo hallitukselta myös aikataulua, jolla virallisen kehitysavun bruttokansantulo-osuus nostetaan YK:n suosituksen mukaisesti 0,7 prosenttiin. Viime vuonna osuus oli vain 0,41 prosenttia.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministerin Anne-Mari Virolaisen (kok) mukaan ulkoministeriö on tietoinen tasa-arvoon liittyvistä haasteista. Tasa-arvoon ja muihin läpileikkaaviin tavoitteisiin liittyvää ohjeistusta, työkaluja sekä koulutusta ollaan parhaillaan päivittämässä, hän sanoo ulkoministeriön tiedotteessa.

Hänen mukaansa Suomi myös tukee EU:n tasa-arvoa edistävää toimintasuunnitelmaa.

”Kunnianhimoisten tavoitteiden asettaminen on hyvä lähtökohta. Yhtä tärkeää on, että tavoitteet muuttuvat konkreettisiksi tuloksiksi”, hän toteaa.

Suomen kehityspolitiikka kehitysyhteistyö Suomi Ulkoministeriö

Lue myös

Eurokolikoita, Suomen 100-vuotisjuhlan juhlarahoja

Kehityspoliittinen toimikunta: Kehitysyhteistyövaroihin tarvitaan 200 miljoonan euron korotus vuonna 2020

Suomi on sitoutunut nostamaan kehitysyhteistyövarojen osuuden 0,7 prosenttiin bruttokansantulosta. Mikäli tavoite halutaan saavuttaa, tarvitaan selkeä suunnitelma ja tuntuvia lisäyksiä, sanoo Kehityspoliittinen toimikunta.
Laskin ja kolikoita

Lisätalousarvioesitys: Suomelta rahaa köyhien maiden ilmastotoimiin ja muuttoliikkeen ehkäisyyn

Suomi on myöntämässä lisää rahaa vähiten kehittyneiden maiden ilmastorahastoon sekä kritiikkiäkin saaneeseen EU:n Afrikka-hätärahastoon.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Vitalina Koval

Äärioikeisto aktivoitui Ukrainassa – Ihmisoikeusaktivisti Vitalina Koval on kokenut sen konkreettisesti

Äärioikeiston edustajat kaatoivat punaista maalia Vitalina Kovalin päälle, koska hän osoitti mieltään naisten sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien puolesta. Äärioikeiston iskut ovat lisääntyneet Ukrainassa viime aikoina. Koval on huolissaan mutta aikoo jatkaa ihmisoikeuksien puolustamista.
Nainen valkoisen kepin kanssa puistossa

Aktiivinen naisliike kitkee naismurhia Latinalaisessa Amerikassa – Väkivaltaa pidetään paikoin silti yhä normaalina

Liki 2 800 naista murhattiin sukupuolensa vuoksi vuonna 2017 Latinalaisen Amerikan ja Karibian alueen maissa. Viime vuosina sukupuolittunut väkivalta on kuitenkin nostettu yhteiskunnalliseen keskusteluun ja moni alueen maa on säätänyt on säätänyt lakeja naismurhia ja naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan.
Mielenosoittajia maapallon muotoisen No Planet B -tekstillä varustetun kyltin kanssa

Suomen sijoitus laski neljä sijaa ilmastotoimia mittaavassa indeksissä – Kärjessä ei ole yhtään maata, sillä mikään ei vielä tee tarpeeksi

Tuoreen ilmastoindeksin mukaan etenkään monet G20-maat eivät tee riittävästi ilmastonmuutoksen ehkäisemiseksi. Suomi saa kiitosta uusiutuvasta energiasta mutta ei energiankulutuksesta.
Pinkki hattu koristeltuna rauhanlogoilla

Maailman suurimpien asefirmojen myynti kasvoi viime vuonna jälleen – Venäjä nousi toiseksi suurimmaksi

Maailman sadan suurimman asevalmistajan myynti on kasvanut viidessätoista vuodessa peräti 44 prosenttia. Kärkisijoja pitää Yhdysvallat.