Kehityspoliittinen selonteko käsittelyssä eduskunnassa – kritiikkiä leikkauksille | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kehityspoliittinen selonteko käsittelyssä eduskunnassa – kritiikkiä leikkauksille

"Mieleen tulee hurskastelunkin maku", sanoi kansanedustaja Erkki Tuomioja (sd).

Eduskunta käsitteli eilen täysistunnossaan valtioneuvoston kehityspoliittista selontekoa ja hyväksyi ulkoasiainvaliokunnan kannanoton selonteosta. Helmikuussa julkistettu selonteko ohjaa Suomen kehitysyhteistyötä tämän vaalikauden ajan.

Hyväksyntää edelsi keskustelu, jossa kansanedustajat kritisoivat muun muassa kehitysyhteistyöhön tehtyjä viimeaikaisia leikkauksia.

Selonteon linjauksia pidettiin oikeina, mutta eduskunnassa heräsi kysymyksiä muun muassa kehitysyhteistyöleikkausten vaikutuksista mahdollisuuksiin toteuttaa selonteon tavoitteet. Leikkaukset nostetaan esiin myös ulkoasiainvaliokunnan mietinnössä.

"Selonteko kyllä maalaa hyvin hienon ja kauniin kuvan Suomen kehitysyhteistyöstä ja kehityspolitiikasta, mutta resurssien raju leikkaaminen on erittäin pahassa ristiriidassa ja epäsuhdassa esitettyjen tavoitteiden kanssa", kritisoi opposition kansanedustaja Susanna Huovinen (sd).

"Surullista on, että kaikelta tältä puuttuu suuressa määrin uskottavuus, ja mieleen tulee jopa hurskastelunkin maku, kun samanaikaisesti leikataan 40 prosenttia resursseista, joilla kaikkea tätä hyvää pitäisi saada aikaiseksi", sanoi myös Erkki Tuomioja (sd).

Huovinen sekä osa muista kansanedustajista kritisoivat myös sitä, että seksuaaliterveys tuntuu jääneen selonteossa taka-alalle sen tärkeydestä huolimatta.

Kehitysministeri Lenita Toivakan (kok) mukaan tämä ei pidä paikkaansa, vaan seksuaaliterveys on sisällytetty naisten ja tyttöjen oikeuksia koskevaan kohtaan.

Hän myös pahoitteli uusia leikkauksia, joista kehysriihessä päätettiin aiemmin tässä kuussa.

"Olen todella pahoillani tästä. -- Uudet leikkaukset eivät kuitenkaan vaikuta humanitaariseen apuun. Toinen, jota haluan suojella, ovat kansalaisjärjestöt", Toivakka sanoi.

Hänen mukaansa uusista leikkauksista huolimatta lähivuosina Suomen kehitysyhteistyövarat ovat korkeammalla kuin tänä vuonna. Uusien leikkauksien valmisteluun jää myös aikaa, koska ne tulevat voimaan vasta vuonna 2018.

OIKAISU 29.4. Eduskunta hyväksyi ulkoasiainvaliokunnan kannanoton kehityspoliittisesta selonteosta. Aiemmassa versiossa luki, että eduskunta hyväksyi selonteon.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia