Kehitysmaiden kaupungeissa suuret erot lapsikuolleisuudessa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kehitysmaiden kaupungeissa suuret erot lapsikuolleisuudessa

Tuoreen Maailman äitien tila -raportin mukaan kehitysmaiden kaupunkien köyhät lapset kuolevat ainakin kaksi kertaa todennäköisemmin kuin rikkaat.

Pohjoismaat ovat edelleen äideille parhaita asuinpaikkoja, Saharan eteläpuolisen Afrikan maat taas huonoimpia, käy ilmi Pelastakaa Lapset -järjestön tuoreesta Maailman äitien tila -raportista (pdf).

Vuosittain julkaistavan raportin mukaan paras maa äideille on Norja, kakkosena on viime vuoden johtaja Suomi. Hännillä ovat Somalia ja Kongon demokraattinen tasavalta. Indeksissä tarkastellaan yhteensä 179:ää maata äitiyskuolleisuuden riskin, alle 5-vuotiaiden kuolleisuuden, naisten koulutuksen sekä taloudellisen ja poliittisen aseman perusteella.

Pääosin indeksiä johtavat rikkaat maat, mutta aiempien vuosien tapaan etenkin Yhdysvallat, joka on vasta sijalla 33, saa pyyhkeitä. Naisen riski kuolla raskauteen tai synnytykseen on maassa suurin kaikista kehittyneistä valtioista ja kymmenkertainen verrattuna vaikkapa Itävaltaan.

Tänä vuonna raportissa tarkastellaan myös terveyseroja rikkaiden ja köyhien välillä kymmenissä maailman kaupungeissa, joissa elävät usein sekä rikkaimmat että köyhimmät väestönosat.

"Tällä hetkellä jo yli puolet maailman väestöstä asuu kaupungeissa, koska yhä useammat muuttavat kaupunkeihin paremman elämän toivossa. Alati kasvavissa kaupungeissa miljoonat äidit ja lapset jäävät muun muassa ilman asianmukaista terveydenhuoltoa ja puhdasta vettä, jota he tarvitsisivat pysyäkseen terveinä ja hengissä", sanoo Hanna Markkula-Kivisilta, Pelastakaa Lasten pääsihteeri järjestön tiedotteessa.

Raportin mukaan useimmissa tutkituissa kehitysmaiden kaupungeissa köyhät lapset kuolevat alle 5-vuotiaina ainakin kaksi kertaa todennäköisemmin kuin rikkaat. Ruandan, Kenian, Vietnamin, Perun ja Kambodžan kaltaisissa maissa ero on jopa 3–5-kertainen. Eriarvoisuus on monissa kaupungeissa kasvanut, vaikka sinänsä lapsikuolleisuus on maailmassa viime vuosina vähentynyt.

Toisaalta eriarvoisuutta on saatu vähennettyä esimerkiksi Etiopian Addis Abeban ja Filippiinien Manilan kaltaisissa kaupungeissa muun muassa terveyspalveluiden saatavuuden parantumisen ansiosta, raportissa kerrotaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia