Uutiset

Kehitysmaiden blokki rakenteilla

Brasilian presidentti Luiz Inácio Lula da Silva on pitkään vaalinut ajatusta vahvimpien kehitysmaiden kokoamisesta samaan rintamaan. Uusi voimablokki sai hahmonsa syyskuisessa Cancúnin kauppakokouksessa, kun Intia ja Etelä-Afrikka tulivat mukaan G22-nimiseen ryhmään. Asiantuntijoiden mukaan rintaman koostumus voi vaihdella käsiteltävien asioiden mukaan.

Maailman kauppajärjestön WTO:n ministerikokous Cancúnissa päättyi umpikujaan, sillä rikkaat teollisuusmaat ja G22 eivät löytäneet sopua maatalouskaupasta. G22 piti kiinni vaatimuksistaan, että maatalouden tukiaiset ja kaupan esteet on poistettava.

Ryhmän puhemiehenä toiminut Brasilian ulkoministeri Celso Amorim myöntää oikeaksi arvion, että G22 ei vaikuta kovin yhtenäiseltä ryhmältä.

Brasilialainen kansainvälisen politiikan professori Theotonio dos Santos arvelee, että G22 syntyi tietyssä erityistilanteessa, ja blokkiutuminen voi jatkossa vaihdella tilanteen mukaan.

"Tärkeintä olisi vahvistaa keskusta, joka vetäisi muita puoleensa", dos Santos pohtii. Hänen mielestään ytimeen pitäisi saada Brasilian ohella mukaan Kiina, Intia, Venäjä ja Etelä-Afrikka.

Juuri tähän Brasiliaa vuoden alusta johtanut presidentti Luiz Inácio Lula da Silvan hallitus pyrkii. Lulan on määrä matkustaa joulukuussa Lähi-itään.

"Brasilia on laajentanut diplomaattista toimintasädettään samalla kun se yrittää myös monipuolistaa ulkomaankauppaansa", sanoo Luiz Alberto Moniz Bandeira, joka on kirjoittanut kirjan Brasilian, Argentiinan ja Yhdysvaltain suhteista.

"Brasilian ulkopolitiikkaa ohjaa nyt kaksi käsitettä: Etelä-Amerikka - joka on korvannut Latinalaisen Amerikan - ja pyrkimys strategiseen kumppanuuteen Kiinan, Intian ja Etelä-Afrikan kanssa", Moniz Bandeira selittää.

G22 syntyi vikkelästi Cancúnin kokouksen aattona pohjanaan G3, jota Brasilia oli alkanut kehitellä Intian ja Etelä-Afrikan kanssa.

Ulkoministeritasolla Brasiliassa kokoontuneet kolme maata pyrkivät vetämään myös Kiinan ja Venäjän mukaan.

Uusien valtablokkien synty kumpuaa tarpeesta sopeutua uusiin olosuhteisiin ja hankkia lisää neuvotteluvoimaa. Cancúnissa G22 syrjäytti perinteisen Cairnsin ryhmän. Se on 17:n maataloustuotteita vievän maan 1980-luvulla perustama yhteenliittymä, joka vastustaa Yhdysvaltain ja EU:n maataloustukia.

"G22 ei varsinaisesti korvannut Cairnsin ryhmää, vaan se merkitsee askelta eteenpäin, koska Cairns ei kyennyt vastaamaan Cancúnin haasteisiin", brasilialainen maatalouden asiantuntija Pedro Camargo Neto arvioi.

Uudessa ryhmässä oli aluksi 20 jäsentä, mutta siihen liittyi WTO:n kokouksen aikana kaksi lisää. Ryhmään kuuluvat Latinalaisen Amerikan maista Argentiina, Bolivia, Brasilia, Chile, Costa Rica, Guatemala, Kolumbia ja Paraguay - jotka ovat myös Cairnsin ryhmän jäseniä - sekä Ecuador, Kuuba, Meksiko, Peru ja Venezuela.

G22:n muut jäsenet ovat Egypti, Etelä-Afrikka, Filippiinit, Intia, Indonesia, Kiina, Nigeria, Pakistan ja Thaimaa.

Cairnsin ryhmän jäsenistä vain viisi valtiota ei kuulu G22:een. Ne ovat Australia, Kanada, Malesia, Uruguay ja Uusi-Seelanti.

"Cairns tekee kiinteää yhteistyötä G22:n kanssa, eikä ryhmien yhdistymiselle ole tarvetta", Camargo Neto sanoo.

Politiikan tutkija Leticia Pinheiro sanoo Lulan hallituksen ulkopolitiikan nojautuvan edeltäjiensä työlle, mutta uusin painotuksin ja korostaen politiikkaa talouden sijasta.

Hänen mukaansa se mahdollisti Brasilialle "poliittisen voiton" Cancúnissa, vaikka itse kokous epäonnistui.

Pinheironkin mielestä tiettyjen erityiskysymysten ympärille syntyneet blokit voivat vaihdella. "Ne eivät ole hajoamattomia, sillä se vähentäisi tehokkuutta tilanteessa, jossa maiden edut poikkeavat toisistaan."

Hänen mielestään G22 osoittaa, että silloin kuin maiden edut ovat yhtenevät, voimien yhdistäminen on tehokasta.

(Inter Press Service)

talouspolitiikka Brasilia

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen värjää toisen naisen tukkaa

Brasiliassa ihonväri on politiikkaa, mutta elokuvaohjaaja Tai Linhares ei tiedä, onko hän musta vai valkoinen

Tai Linharesin syntymätodistuksessa lukee ”valkoinen”, mutta hän on jotain muutakin. ”En ole osa sitä etuoikeutettua kulttuurista ja sosiaalista valkoisuutta, jonka osaksi pääsee, jos syntyy ihonväriltään valkoisena, oikeanlaisten hiusten kanssa”, hän sanoo. Linharesin lyhytelokuva käsittelee identiteetin etsintää mustan ja valkoisen välimaastossa.
Nainen ja poika istuvat maassa, etualalla ruoka-annoksia.

Alkuperäiskansojen ruokakulttuuri on hyvä keino taistella ilmastokriisiä vastaan – Intian Meghalayassa villiruoka on arvossaan

Intian alkuperäiskansojen ruokaulttuurissa maata ja ruokakasveja hyödynnetään monipuolisesti aina villikasveja myöden. Ruokakulttuuria yritetään elvyttää nyt muun muassa Äiti Maa -maalaismarkkinoiden avulla.
Sateenkaarilippu

Malesia langetti kovat rangaistukset homoudesta epäillyille – Jo toinen keppirangaistus runsaan vuoden vuoden sisään

Malesian hallitus on luvannut parantaa ihmisoikeustilannetta, mutta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen syrjintä pahenee. Viisi miestä tuomittiin kepiniskuihin yrityksestä harrastaa ”luonnonvastaista” seksiä.
Eurokolikoita, Suomen 100-vuotisjuhlan juhlarahoja

Pakolaisneuvonta yritetään pelastaa hätäkeräyksellä

Turvapaikanhakijoiden oikeusapuun vuonna 2016 tehdyt muutokset ovat supistaneet rajusti Pakolaisneuvonnan toimintaa. Nyt järjestön toiminta yritetään turvata hätäkeräyksen avulla.