Uutiset

Kehitysmaiden ammattiliitoilta tukea Suomen ay-liikkeelle

Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus on saanut kymmeniä tukiviestejä kehitysmaista hallituksen ay-oikeuksien heikentämissuunnitelmien vuoksi.
(Kuva: Stuart Boreham / cc 2.0)

Kehitysmaiden ammattiliitot ovat ilmaisseet tukensa Suomen ay-liikkeelle hallituksen suunnittelemien, työehtoja heikentävien lakimuutosten vuoksi. Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus (SASK) kertoo verkkosivuillaan saaneensa kymmeniä tukiviestejä, joissa tuomitaan hallituksen suunnitelmat.

Tukiviestejä on tullut muun muassa Brasiliasta, Ghanasta, Haitista, Indonesiasta ja Uruguaysta. SASKin toiminnanjohtajan Janne Ronkaisen mukaan viestit ovat tulleet täysin spontaanisti.

"On mielenkiintoinen asetelman muutos, että tukiviestejä sataa kehitysmaiden ammattiliitoilta, jotka itse ovat saaneet tukea meiltä. Kansainvälinen solidaarisuus toimii onneksi molempiin suuntiin", hän sanoo.

Myös kansainväliset ammattiliittojen kattojärjestöt ovat reagoineet tilanteeseen. Teollisuusalojen kattojärjestö on lähettänyt pääministeri Juha Sipilälle (kesk) avoimen kirjeen (pdf), jossa muistutetaan Suomea muun muassa sen ILO-sopimusvelvoitteista, kuten oikeudesta kollektiiviseen neuvotteluun.

Elintarvikealojen liiton kattojärjestö puolestaan kerää nimiä vetoomukseen Suomen ay-oikeuksien puolesta.

Ammattiliittojen on määrä osoittaa mieltään suunniteltuja heikennyksiä vastaan huomenna perjantaina.

politiikkaaktivismidemokratia Suomi SASK ry

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen ja mies käsissään iso tekstiilityö ja takanaan maalauksia

Kholod Hawashin päälle heitettiin happoa, Saddam Jumailya kohti ammuttiin – Suomalainen residenssiohjelma auttaa vainottuja taiteilijoita

Suomessa toimii residenssiohjelma, joka auttaa taiteilijoita pääsemään turvaan vallanpitäjien ja ääriryhmien vainoa. Tarve on kova, sillä etenkään vaarassa oleville kuvataiteilijoille ei ole maailmalla tarjolla tukea.
Ihmisiä istumassa ja pitelemässä kurdilippuja

Väkivalta vaikeuttaa avustustyötä Koillis-Syyriassa – Kirkon Ulkomaanapu aloitti hätäapukeräyksen siviilien tukemiseksi

Lääkärit ilman rajoja ja Mercy Corps ovat keskeyttäneet toimintansa Koillis-Syyriassa, jonne Turkki hyökkäsi viime viikolla. Myös YK ja muut avustusjärjestöt varoittavat sotatoimien vaikutuksista avustustyöhön.
Nainen istuu tuolilla selin kameraan

Ihmiskauppiaat rekrytoivat kenialaisnaisia Saudi-Arabiaan – Mary Njambi pääsi kotiin vain itsemurhalla uhkailemalla

Kenia kielsi vuonna 2014 lähtemisen työn perässä Lähi-itään mutta kumosi kiellon muutamaa vuotta myöhemmin. Nyt noin 130 000 kenialaista on kotiapulaisena Persianlahden valtioissa. Moni joutuu kokemaan fyysistä ja seksuaalista väkivaltaa.
Nainen ja aaseja kuivuneen joen pohjalla

Afrikan sarvessa on satanut vähiten lähes 40 vuoteen – 13 miljoonan ihmisen ruuansaanti uhattuna

1,8 miljoonaa ihmistä on joutunut pakenemaan kuivuutta Afrikan sarvessa. Pelastakaa Lapset vaatii lisärahoitusta avustustoimiin.