Uutiset Suomen kehityspolitiikka

Kehitysavun rahavirtojen seuraaminen on helpottunut – Suomen läpinäkyvyys parani huonosta keskinkertaiseksi

Tuoreen arvion mukaan Suomen ja muidenkin avunantajien lahjoittamaa kehitysapua on aiempaa helpompi seurata. Esimerkiksi tuloksista kerrotaan yhä kuitenkin aivan liian vähän.
Kolikoita lasissa
Kehitysavun rahavirtoja on aiempaa helpompi seurata. (Kuva: Nikki Buitendijk / CC BY-ND 2.0)

Suomen kehitysavun läpinäkyvyys saa tuoreessa vertailussa arvosanan keskinkertainen. Tulos on parempi kuin vuonna 2016, jolloin läpinäkyvyys arvioitiin huonoksi.

Arvion on tehnyt kansainvälinen kehitysavun avoimuuteen ja läpinäkyvyyteen pyrkivä Publish What You Fund -kampanja, joka vertaili 45:tä avunantajaa sen perusteella, miten helppoa on seurata niiden antaman kehitysavun käyttöä.

Suomen lisäksi vertailussa on mukana on muita isoja avunantajamaita sekä esimerkiksi kehityspankkeja, jotka antavat vuosittain yli miljardi dollaria apua. 

Vertailussa kartoitettiin esimerkiksi sitä, miten avoimesti avunantajat julkaisevat apua koskevia suunnitelmia, budjetteja ja hankekohtaisia tietoja. Parhaiten pärjäävät Aasian kehityspankki, YK:n kehitysohjelma ja Ison-Britannian kehitysapuvirasto. Hännillä, ”erittäin huonossa” kategoriassa ovat Japani, Arabiemiraatit ja Kiina.

Yleisesti ottaen avun läpinäkyvyys on parantunut, Publish What You sanoo. Lähes kaikki toimijat julkaisevat tietonsa yhteisen standardin mukaisesti. Puolet julkaisee tietonsa vähintään kuukausittain. Vuonna 2016 näin teki vain neljännes. 

Toisaalta etenkin tuloksista kerrotaan edelleen liian vähän. Yli neljännes avunantajista ei julkaise hankekuvauksia ollenkaan ja jos julkaisee, vain asiantuntijat voivat ymmärtää niitä, raportissa todetaan. 

”Vain 15 avunantajaa julkaisee nykyisten hankkeiden tulostietoja. Tämä vaikeuttaa sen ymmärtämistä, mikä toimii ja saavutetaanko luvatut tulokset”, sanoo Publish What You Fundin vt. toimitusjohtaja Catherine Turner tiedotteessa.

Yleisin arvosana on Suomenkin saama ”keskinkertainen”. Suomi on hieman puolivälin alapuolella sijalla 26 ja on Pohjoismaista toiseksi paras. Se saa kiitosta esimerkiksi siitä, että se on ryhtynyt julkaisemaan tietoja neljännesvuosittain. Ongelmat taas liittyvät esimerkiksi erilaisten dokumenttien ja tulosten julkaisemiseen.

Suomen kehityspolitiikka kehitysyhteistyöpolitiikkakorruptio & läpinäkyvyys Suomi Ulkoministeriö

Lue myös

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Skinnari puhujanpöntössä

Yksityistä sektoria korostava kehityspolitiikka jatkuu myös tällä hallituskaudella – Kehitysministeri Ville Skinnari haluaa suomalaisyritykset Afrikan markkinoille

Kehityspolitiikan painopisteet eivät tällä hallituskaudella muutu oleellisesti. Suomi haluaa edelleen kehittää kehitysmaiden yksityistä sektoria mutta edistää samalla myös suomalaisten yritysten mahdollisuuksia, kertoi ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Skinnari (sd) linjapuheessaan.
KÄsi pitelee 50 euron seteliä, taustalla Suomen lippu

Valtiovarainministeriön talousarvioesitys: Kehitysyhteistyövaroihin tulossa ensi vuonna tuntuva korotus

Etenkin kehitysyhteistyöjärjestöille on luvassa lisärahaa ensi vuonna. Viime hallituskauden leikkauksia edeltävälle tasolle kehitysyhteistyövarat eivät palaa, mutta järjestöjen kattojärjestö Fingossa ollaan esitykseen silti tyytyväisiä.
Nainen kuokkii pellolla

Suomi tekee neljän miljoonan euron sijoituksen ugandalaiseen maatalousrahastoon – Tavoitteena työpaikkojen luominen pienyrittäjille

Kirkon Ulkomaanavun perustama sijoitusyhtiö sai ulkoministeriöltä 16 miljoonan euron lainan toimintaansa varten. Nyt se sijoittaa Ugandaan, jossa tarkoituksena on tukea etenkin pienviljelijöitä.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Jason Hickel

Antropologi Jason Hickel haaveilee maailmasta ilman talouskasvua – ”Ajatus vihreästä kasvusta on epä-älyllinen”

Suomessa hiljattain vieraillut Jason Hickel on yksi tutkijoista, jotka ovat viime vuosina ryhtyneet vaatimaan, että maailma luopuu pakkomielteestään bruttokansantuotteen kasvattamiseen ja keskittyy sen sijaan ympäristön kantokyvyn ylläpitämiseen ja ihmisten hyvinvointiin. Hänen mukaansa myöskään paljon puhuttu ”vihreä kasvu” ei tule toimimaan.
Sormi painamassa tietokoneen näppäimistöä

Amnesty: Facebookin ja Googlen toiminta uhkaa ihmisoikeuksia – “Tämä ei ole se internet, johon ihmiset alussa sitoutuivat”

Facebookin ja Googlen tapa kerätä ja käsitellä miljardien ihmisten henkilötietoja loukkaa oikeutta yksityisyyteen sekä mielipiteen-, ajatuksen- ja ilmaisunvapauteen ja edistää syrjintää, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International uudessa raportissaan.
Vaaleankeltainen puutalo, Helsingin Rauhanasema

Täydentävä budjettiesitys: Rauhanjärjestöille tulossa lisärahaa

Rauhanjärjestöjen rahoitus halutaan palauttaa vuotta 2016 edeltävälle tasolle. Myös ulko- ja turvallisuuspolitiikan järjestöille sekä ympäristöille esitetään lisärahaa.
Kädet tietokoneen näppäimistöllä

Mitään ei saa enää sanoa – Äärioikeistolaisen retoriikan ABC

Äärioikeisto luo uusien käsitteiden avulla kuviteltuja vihollisia ja olkiukkoja, joiden avulla se voi voittaa helppoja taisteluja. Yksi ajankohtaisimmista on myytti sananvapauskriisistä, kirjoittaa Aurora Lemma.