Kehitysavun määritelmä saattaa pian kattaa turvallisuuskulujakin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kehitysavun määritelmä saattaa pian kattaa turvallisuuskulujakin

OECD:n tulevassa kokouksessa keskustellaan siitä, voisiko viralliseen kehitysapuun laskea mukaan esimerkiksi turvallisuuskuluja ja aiempaa enemmän pakolaiskuluja. Järjestöt pelkäävät, että muutokset olisivat pois köyhiltä.

(Kuva: Images Money / TaxRebate.org.uk / CC BY 2.0)

Virallisen kehitysavun määritelmä saattaa laajentua kattamaan aiempaa enemmän pakolaiskuluja sekä esimerkiksi turvallisuuskuluja. Teollisuusmaiden yhteistyöjärjestö OECD:n kehitysapukomitean DAC:n jäsenmaiden on määrä keskustella torstaina ja perjantaina pidettävässä kokouksessa siitä, mitä niiden raportoimaan viralliseen kehitysapuun voidaan laskea. Järjestöt pelkäävät, että päätökset ovat pois maailman köyhimmiltä.

"Kehitysapu on tarkoitettu köyhille – rikkaiden maiden ei pitäisi käyttää sitä omien budjettivajeidensa täyttämiseen tai turvallisuusagendansa edistämiseen", kritisoi brittiläisen Oxfam-järjestön EU-toimiston varajohtaja Sara Tesorieri järjestön kannanotossa.

Oxfam on muiden järjestöjen kanssa mukana kampanjassa, jossa vedotaan sen puolesta, ettei turvallisuus- ja puolustuskuluja tai maiden sisäisiä pakolaiskuluja laskettaisi mukaan viralliseen kehitysapuun.

DAC-maat antoivat virallista kehitysapua vuonna 2014 noin 126 miljardia euroa. Esimerkiksi järjestöjen AidWatch-raportin mukaan monet maat kuitenkin raportoivat kehitysavuksi kyseenalaisia kuluja, kuten pakolaisista aiheutuvia kuluja.

DAC:n sääntöjen mukaan ensimmäisen vuoden pakolaiskulut saa laskea avuksi, mutta aihe on erityisen herkkä nyt, kun moni Euroopan maa kamppailee pakolaiskriisin vuoksi. Esimerkiksi Ruotsi on suunnitellut rajuja muutoksia kehitysyhteistyöbudjettiinsa pakolaiskulujen kattamiseksi.

EurActiv-uutissivuston mukaan osa maista haluaisi vieläkin helpottaa pakolaiskulujen laskemista kehitysavuksi, mutta sivuston haastatteleman DAC:n puheenjohtajan Erik Solheimin mielestä sääntöjä pitäisi tiukentaa.

Solheim myös sanoi uutistoimisto Reutersille, että sotilaskuluja, rajatoimia tai aitojen pystyttämistä siirtolaisten torjumiseksi ei voida rahoittaa apubudjeteista.

Lisää uusi kommentti