Uutiset

Kaupunkiviljelyn suosio kasvaa Senegalissa

Pääkaupunki Dakarin ja sen lähiseutujen viljelmät tuovat vuosittain toimeentuloa yli 40 000 kaupunkilaiselle, kertoo Koffigan E. Adigbli.

Kaupunkiviljely parantaa ruokaturvaa Senegalissa. Pääkaupunki Dakarin ja sen lähiseutujen viljelmät tuovat vuosittain toimeentuloa yli 40 000 kaupunkilaiselle. Viljelmiltä saadaan satoa lähes 2 miljoonaa tonnia.

Yksi kaupunkiviljelijöistä on Ahmadou Sene, jonka hehtaarin kokoiselta palstalta korjataan 12 tonnia kasviksia neljästi vuodessa. "Sadostani yli 80 prosenttia on erilaisia vihanneksia", Sene kertoo.

Sene on palkannut avukseen 12 nuorta, jotka auttavat viljelyssä osa-aikaisesti. Sadonkorjuu ja myyminen työllistää 20 naista neljäksi kuukaudeksi vuodessa.

Kaupunkiviljely kasvattaa suosiotaan, mutta viljelijät kohtaavat myös vastoinkäymisiä. Suurin osa viljelysmaista on valtion omistuksessa, mikä aiheuttaa kiistaa maankäytöstä.

"Vuonna 2010 minulla oli 800 neliön viljelypalsta. Tänä vuonna valtio pidätti suuren osan siitä patoa varten, ja viljelykäyttöön jäi vain alle puolet entisestä", harmittelee viljelijä Cheikh Mor Ndiaye.

Myös sadon markkinointi, kasteluveden kierrätys ja rahoituksen saaminen voivat tuottaa viljelijöille vaikeuksia. Vaikeuksista huolimatta viljelijät suhtautuvat työhönsä intohimoisesti. Työ tuottaa hyvin.

Ahmadou Senen asiakkaina ovat monet pääkaupungin hotellit ja ravintolat. Paikalliset naiset ostavat vihanneksia torilla myytäväksi. "Kun sato on myyty ja palkat maksettu työntekijöille, minulle jää käteen miljoona Länsi-Afrikan frangia (noin 1 500 euroa) vuodessa", Ahmadou Sene iloitsee.

Maatalous ja kehitysmaat kaupungitmaatalousruoka Senegal Suomen IPS

Lue myös

Auto kuraisella maantiellä ja ihmisiä.

Saharan eteläpuolisessa Afrikassa on valtava maatalouspotentiaali, mutta jopa 40 prosenttia ruuasta ei koskaan pääse markkinoille

Muun muassa huonot tiet vaikeuttavat paikallisten maanviljelijöiden liiketoimintaa ja luovat kysyntää halvalle tuontiruualle Afrikassa. Yksi ratkaisu voisi olla investointi kaupunkimaatalouteen, sanoo tutkija Daniele Fattibene.
Nainen kuokkii peltoa vauva selässään.

Nuorten muutto kaupunkeihin vähentää maatalouden tuottavuutta Malawissa – Apua haetaan kasvukeskuksista

Miljoonien malawilaisperheiden maatiloilla työvoima koostuu pelkästään omasta perheestä. Opiskelumahdollisuuksien ja palveluiden puute ajaa kuitenkin nuoret kaupunkeihin, mikä vaikeuttaa maanviljelyä. Nyt valtio pohtii kasvukeskuksien luomista maaseudulle.
Pengerrettyä maata.

Afrikan vihreä vallankumous petti lupauksensa

Afrikan maatalouden suurhankkeen piti vähentää nälkää, mutta todellisuudessa se on vain yksipuolistanut ruokavalioita ja tehnyt nälästä huonommin näkyvää. Samalla se on vaurioittanut luonnon monimuotoisuutta, verottanut luonnonvaroja ja järkyttänyt ekosysteemejä, kritisoi taloustutkija Jomo Kwame Sundaram.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

mies puolilähikuvassa puutarhakeinussa.

Eläkkeelle jäävä avustustyön veteraani Kalle Löövi on huolissaan avun politisoitumisesta – ”Retoriikka on menossa todella huonoon suuntaan”

Lähes 50 vuotta erilaisissa Punaisen Ristin tehtävissä toiminut kansainvälisen avun johtaja Kalle Löövi on nähnyt humanitaarisen avun sektorin ammattimaistumisen ja tehostumisen. Hänen mukaansa juuri nyt on tehtävä työtä sen eteen, että apu säilyy yhä puolueettomana eikä sitä hyödynnetä propagandavälineenä.
Yksityisautoilu on elintasosairaus -kyltti ja mielenosoittajia

Suomalaisjärjestöt raportoivat YK:lle ihmisoikeusongelmista – Varjoraportti nostaa esiin muun muassa terveydenhuollon eriarvoisuuden ja ilmastonmuutoksen

Suomen on otettava vakavasti pitkään jatkuneet ihmisoikeusongelmat, joista osaa koronapandemia on entisestään syventänyt, vaatii 24 järjestön ensimmäinen yhteisraportti taloudellisten, sosiaalisten ja sivistyksellisten oikeuksien toteutumisesta.
Kaksi pyykkipoikaa farkkujen yläosassa

Selvitys: Suomalaisten vaateyritysten avoimuus on parantunut – Pienet pärjäävät isoja paremmin

Yhä useampi suomalainen vaatebrändi julkaisee tehdaslistansa ja kertoo ilmastotoimistaan, käy ilmi Eetin selvityksestä. Järjestö peräänkuuluttaa parempaa avoimuutta etenkin riskimaissa tuottavien yritysten toimintaan.
Erivärisiä lippuja narulla, taustalla vuoret.

Entisten maaorjien asema on Nepalissa yhä surkea – Suomen Lähetysseura aloittaa uuden hankkeen vapautettujen orjien ihmisoikeuksien puolustamiseksi

Nepalin haliyat vapautettiin maaorjuudesta vuonna 2008, mutta monet eivät vieläkään tunne oikeuksiaan. Uusi EU:n rahoittama hanke kerää tietoa tilanteesta mobiilisovelluksen avulla.
Auto kuraisella maantiellä ja ihmisiä.

Saharan eteläpuolisessa Afrikassa on valtava maatalouspotentiaali, mutta jopa 40 prosenttia ruuasta ei koskaan pääse markkinoille

Muun muassa huonot tiet vaikeuttavat paikallisten maanviljelijöiden liiketoimintaa ja luovat kysyntää halvalle tuontiruualle Afrikassa. Yksi ratkaisu voisi olla investointi kaupunkimaatalouteen, sanoo tutkija Daniele Fattibene.