Kaupungit, alueet ja yritykset kunnostautuvat päästövähennyksissä – tuoreen tutkimuksen mukaan ne eivät kuitenkaan riitä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kaupungit, alueet ja yritykset kunnostautuvat päästövähennyksissä – tuoreen tutkimuksen mukaan ne eivät kuitenkaan riitä

Globaalin ilmastopolitiikan takkuillessa yksittäiset toimijat ovat ryhtyneet antamaan päästövähennyslupauksia. Sekään ei kuitenkaan riitä, jos Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteet aiotaan saavuttaa, selviää tutkimuksesta.

San Franciscon rakennuksia iltavalaistuksessa

San Franciscossa järjestetään syyskuussa paikallisia ilmastotoimia käsittelevä konferenssi. Kuva: Luke Price / CC BY 2.0.

Tuhannet kaupungit, valtiot, alueet ja yritykset ovat tehneet omia päästövähennyssitoumuksia viime vuosina. Toteutuessaan lupaukset vähentäisivät hiilidioksidipäästöjä merkittävästi, mutta nekään eivät riittäisi Pariisin sopimuksen tavoitteiden saavuttamiseksi, todetaan tuoreessa selvityksessä.

Pariisin ilmastosopimuksen mukaan päästöjä on vähennettävä niin paljon, että maapallon keskilämpötilan nousu pysyy reilusti alle kahdessa asteessa, mieluiten alle 1,5 asteessa. Toistaiseksi jäsenmaiden sitoumukset eivät riitä tavoitteiden saavuttamiseen, ja tilannetta mutkistaa myös Yhdysvaltain eroaminen sopimuksesta.

Globaalin politiikan takkuillessa monet yksittäiset toimijat ovat tehneet päästövähennyssitoumuksia. Yalen yliopiston Data-Driven Yale -hankkeen ja muiden tutkimuslaitosten tekemässä raportissa tarkastellaan yli 6 000 kaupungin, valtion ja alueen tekemiä sitoumuksia. Niissä asuu noin seitsemän prosenttia maailman väestöstä. Lisäksi tarkastellaan yli 2 000 yrityksen sitoumuksia.

Tutkijoiden tekemän laskelman mukaan lupausten toteutuminen vähentäisi hiilidioksidipäästöjä vuoteen 2030 mennessä 1,5–2,2 gigatonnia. Määrä vastaa yli kaksinkertaisesti esimerkiksi Kanadan hiilidioksidipäästöjä.

Esimerkiksi yhdysvaltalaisten toimijoiden tekemät lupaukset voisivat kattaa ainakin puolet maan päästövähennystarpeesta. Kiinan lupaukset vastaavat maan teollisuuden vuoden 2014 päästöjä. Riskinä kuitenkin on, että niitä ei toteuteta, raportissa todetaan.

”Raporttimme osoittaa, että monet tahot ovat ryhtymässä toimiin, mutta niiden kunnianhimo ja kyky viedä meidät nopeammin ja lähemmäs Pariisin sopimuksen tavoitteiden saavuttamista on rajallinen. Nyt tarvitaan rahoitusta, politiikkaa ja tukea näiden ponnistelujen toteuttamiseksi välittömästi”, sanoo ympäristötieteen apulaisprofessori Angel Hsu tiedotteessa.

San Franciscossa järjestetään syyskuussa paikallisia ilmastotoimia käsittelevä kokous. Kalifornian kuvernöörin Jerry Brownin isännöimän konferenssin tarkoituksena on tuoda esiin valtioiden, alueiden, kaupunkien, yritysten, sijoittajien ja kansalaisten ilmastotoimia.

Maailman hiilidioksidipäästöt olivat viime vuonna yhteensä 32,5 tonnia. Määrä kasvoi 1,4 prosenttia edellisvuodesta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia