Kattava tietopaketti ihmisoikeuksista verkossa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kattava tietopaketti ihmisoikeuksista verkossa

Ihmisoikeudet.net on virtuaalinen oppikirja ihmisoikeuksista koulujen ja kaikkien ihmisoikeuksista kiinnostuneiden käyttöön. Se julkistetaan tänään opetusalan Educa-messujen yhteydessä Helsingin Messukeskuksessa. Ihmisoikeusjärjestöjen yhteistyössä kokoama verkkosivusto on kattava ja helppokäyttöinen tietopaketti ihmisoikeuksista Suomessa ja maailmalla.

Ihmisoikeudet.net on virtuaalinen oppikirja ihmisoikeuksista. Se julkistetaan perjantaina 23. tammikuuta opetusalan Educa-messujen yhteydessä Helsingin Messukeskuksessa.

Kolmen kansalaisjärjestön, Amnesty Suomen osaston, Ihmisoikeusliiton ja YK-liiton, yhteistyössä kokoama verkkosivusto tarjoaa kattavan ja helppokäyttöisen tietopaketin ihmisoikeuksista Suomessa ja maailmalla. Tärkein kohderyhmä ovat lukioiden ja ammatillisten oppilaitosten opettajat ja oppilaat, mutta aineisto sopii hyvin myös peruskoulun yläasteelle sekä kansalaisjärjestöjen ja -opistojen käyttöön. Samalla se sopii tietopankiksi kenelle tahansa, joka haluaa parantaa perustietojaan ihmisoikeuksista.

Ihmisoikeudet sisältyvät tällä hetkellä suomalaisten koulujen opetussuunnitelmiin läpäisyperiaatteella ja kaiken koulutyön "yleisenä lähtökohtana". Käytännössä tämä tarkoittaa, että suuren, tärkeän ja samalla monimutkaisen aihepiirin käsittely on kussakin koulussa kiinni opettajien omasta kiinnostuksesta ja tietämyksestä.

"Uskomme, että ihmisoikeuskasvatus on yksi keino kasvattaa koululaisista valistuneita, itsestään ja muista huolehtivia, vastuullisia maailmankansalaisia. Uskomme myös, että ihmisoikeuskasvatus voi olla hauskaa ja palkitsevaa" sanoo verkkosivuston koordinaattori Jane Anttila. Perustiedon lisäksi ihmisoikeudet.net tarjoaa opettajille ja kouluttajille myös materiaali- ja ideapankin käytännön luokkatilanteisiin.

Ihmisoikeudet kuuluvat suoraan useiden oppiaineiden asiasisältöön, kuten uskontoon ja elämänkatsomustietoon, historiaan ja yhteiskuntaoppiin, sekä filosofiaan. Aihepiiri on helposti yhdistettävissä myös esimerkiksi äidinkielen, maantiedon, taideaineiden, vieraiden kielten ja useiden ammatillisten aineiden opetukseen.

YK:n ihmisoikeuskasvatuksen vuosikymmen ei ehtinyt suomalaisiin opetussuunnitelmiin

YK:n ihmisoikeuskasvatuksen vuosikymmen (1995-2004) on päättymässä. Jo joulukuussa 1994 YK:n yleiskokous kehotti kaikkia jäsenmaita laatimaan kansallisen toimintaohjelman ihmisoikeuskasvatuksen edistämiseksi, ja perustamaan kansallisen komitean koordinoimaan ihmisoikeuskasvatusta.

Vuonna 1997 Suomessa järjestettiin Unescon alueellinen seminaari ihmisoikeuskasvatuksesta, joka suositti, että ihmisoikeuskasvatus tulisi sisällyttää koulujen opetussuunnitelmiin ja että opettajien tulisi saada riittävästi koulutusta ihmisoikeuksista.

Tästä huolimatta opetusministeriön YK:lle joulukuussa 2003 antamassa selvityksessä todetaan, että Suomi ei vuosikymmenen kuluessa laatinut ihmisoikeuskasvatuksen kansallista toimintaohjelmaa, eikä perustanut kansallista toimielintä vastaamaan ihmisoikeuskasvatuksesta. Tällä hetkellä ihmisoikeuskasvatuksen parissa työskentelevät lähinnä opetusministeriön alainen Unesco-toimikunta ja kansalaisjärjestöt, opetussuunnitelmista vastaa opetushallitus.

Opetussuunnitelmissa ihmisoikeudet on mainittu kahdella tavalla. Peruskoulun yläasteenlla ihmisoikuedet on kaiken opetuksen ja koulujen toiminnan lähtökohta, lukion opetussuunnitelmassa ihmisoikeuksia käsitellän läpäisyperiaatteella. Ihmisoikeuskasvatuksen piiriin luetaan myös lukuisat aloitteet suvaitsevaisuuden ja monikulttuurisuuden edistämiseksi. Ihmisoikeuksia ei kuitenkaan ole käytännön tasolla sisällytetty koulujen opetussuunnitelmiin. Opetusministeriön selvityksessä todetaankin, että ihmisoikeuksien käsitteleminen jää opettajien oman kiinnostuksen ja tietämyksen varaan.

Tutustu sivustoon: http://www.ihmisoikeudet.net

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia