Uutiset

Katoamiset jatkuvat Meksikossa

Nyt katoaa erityisesti ihmisoikeuspuolustajia ja aktivisteja.
Aktivistien pystyttämä monumentti kadonneiden opiskelijoiden puolesta Mexico Cityssä. (Kuva: Luis Romero / cc 2.0)

(IPS) -- 26. syyskuuta tuli vuosi siitä, kun 43 opiskelijaa katosi Igualassa Meksikon Guerreron osavaltiossa. Tapaus on yhä selvittämättä, mutta katoamiset jatkuvat.

Ayotzinapan opettajaseminaarin 43 oppilasta olivat matkalla mielenosoitukseen, kun he joutuivat Igualan paikallispoliisin hyökkäyksen kohteeksi. Yleisamerikkalaisen ihmisoikeuskomission tutkimusten mukaan operaatioon osallistuivat myös sotilaspoliisi ja liittovaltion poliisi. Toiminta hajautui ainakin yhdeksään eri paikkaan.

Paikallispoliisi teloitti viisi siviiliä, joukossa kaksi opiskelijaa. Kolmas opiskelija kidutettiin hengiltä, ja hänen ruumiinsa löytyi läheisen kaatopaikan vierestä.

Kaikki 43 Ayotzinapan opiskelijaa kuljetettiin muualle. Vain yhden palanut ruumis on löydetty muovipussiin pakattuna. Parhaillaan tutkitaan mahdollista toista ruumislöytöä, mutta muiden opiskelijoiden kohtalosta ei ole tietoa.

Tapaus paljasti kytköksiä paikallisten poliittisten johtajien ja järjestäytyneen rikollisuuden välillä.

Hallitus mainostaa

Noin 30 000 meksikolaista on kadonnut sen jälkeen, kun silloinen presidentti Felipe Calderón kiristi huumeiden vastaista taistelua 2007. Joulukuussa 2012 presidentiksi tullut Enrique Peña Nieto jatkoi samalla linjalla mutta pyrkii kiinnittämään huomion muualle näyttävillä mediakampanjoilla.

Rummutuksen keskiössä ovat olleet perustuslain uudistukset, jotka mahdollistivat energia- ja telealan avaamisen yksityisille sijoittajille. Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan Peña Nieton hallitus käytti pelkästään ensimmäisenä vuotenaan noin 450 miljoonaa euroa mainoskampanjoihin.

Katoamiset ovat samaan aikaan jatkuneet. El Universal -lehden mukaan viranomaisten tietoon tuli vuonna 2014 yli 5 000 uutta tapausta.

Väkivalta rehottaa lounaisessa Guerrerossa, joka on Meksikon köyhin osavaltio. Myös pohjoisen Nuevo Leónissa yhdeltä maatilalta on vuodesta 2011 lähtien löydetty 31 000 luunkappaletta. Niiden avulla on tunnistettu 31 kadonnutta henkilöä.

Kontrolli kovenee

"Tilanne on sikäli muuttunut, että nyt katoaa ihmisoikeuspuolustajia ja aktivisteja", sanoo tapauksia tutkivan Cerezo-komitean perustaja Héctor Cerezo. Hän kirjasi Calderónin valtakaudella 55 ihmisoikeuspuolustajan katoamisen, mutta Peña Nieton aikana jo 81. Asialla ovat olleet viranomaiset.

"Luvut voivat näyttää pieniltä kadonneiden kokonaismääriin verrattuna, mutta ilmiö kertoo valtion kontrollin kovenemisesta", Cerezo sanoo. Järjestö kirjasi 860 aktivisteihin kohdistunutta ihmisoikeusloukkausta kesäkuusta 2014 toukokuuhun 2015. Mielivaltaisten pidätysten määrä lähes tuplaantui aiemmasta.

Cerezon mukaan Ayotzinapan joukkokatoaminen liittyy kontrollin kiristymiseen.

"Pelkkä huumesota ei selitä tapahtuman raakuutta ja aggressiivisuutta tai sitä, että hallitus on valmis ottamaan näin suuren poliittisen riskin. Tarkoituksena on antaa opetus ihmisoikeus- ja sosiaalisille liikkeille", Cerezo pohtii.

ihmisoikeudetaktivismilakioikeus ja rikoskonflikti Meksiko Suomen IPS

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen lähikuvassa

Ihmiskunta on aina kertonut tarinoita – Jamaikalainen kertojalegenda Amina Blackwood Meeks uskoo, että tarinoilla voi olla rooli myös globaalien ongelmien ratkomisessa

Suullista tarinankerrontaperinnettä on viime vuosina alettu elvyttää ympäri maailman. Jamaikalainen Amina Blackwood Meeks uskoo, että tarinoiden avulla ihmiset voivat oppia ymmärtämään moninaisuutta paremmin.
Mies ja nainen puolilähikuvassa

”Robotti ei ole fiksumpi kuin kastemato” – Googlelta irtisanoutunut ohjelmistoinsinööri Laura Nolan seuraa huolestuneena tappajarobottiteknologian kehitystä

Laura Nolan irtisanoutui Googlelta kuultuaan yhtiön olevan mukana Yhdysvaltain puolustusministeriön projektissa. Hänen mukaansa armeijat kääntyvät nyt teknologiafirmojen puoleen kehittääkseen nopeammin robottiaseita, jotka tekisivät päätöksen ihmisten tappamisesta itsenäisesti.
Lehtiä aseteltuna esille kioskissa

Naisten murhat ovat Meksikossa sensaatiolehtien perusmateriaalia – Väkivalta selitetään intohimorikoksilla ja uhreja syyllistetään

Meksikon lehdissä julkaistaan poliisin ja syyttäjän vuotamia kuvia naisten silvotuista ruumiista osana viihdepalstojen tarjontaa. Naisten oikeuksia puolustava asianajaja Verónica Bérber ei näe paljastuksiin muuta syytä kuin sairaan uteliaisuuden ruokkiminen yhteiskunnassa.
Mies puolilähikuvassa

Afganistanin sodassa viime vuonna yli 10 000 siviiliuhria

Afganistanin konfliktissa kuolleiden ja haavoittuneiden määrä oli viime vuonna kuudetta vuotta peräjälkeen yli 10 000, kertoo YK. Samaan aikaan neljännes väestöstä tarvitsee humanitaarista apua.
Nuoria istumassa riveissä muovituoleilla

Afrikan kehityspankki kehottaa maanosan maita parantamaan koulutustasoa – Peruskouluun satsataan keskimäärin vain 485 euroa per oppilas

Afrikkalainen koulu ei ole muuntunut vastaamaan tulevaisuuden taitojen tarvetta, linjaa tuore raportti. Tämä heikentää myös talouskasvun mahdollisuuksia.

Tuoreimmat

”Robotti ei ole fiksumpi kuin kastemato” – Googlelta irtisanoutunut ohjelmistoinsinööri Laura Nolan seuraa huolestuneena tappajarobottiteknologian kehitystä
Naisten murhat ovat Meksikossa sensaatiolehtien perusmateriaalia – Väkivalta selitetään intohimorikoksilla ja uhreja syyllistetään
Afganistanin sodassa viime vuonna yli 10 000 siviiliuhria
Afrikan kehityspankki kehottaa maanosan maita parantamaan koulutustasoa – Peruskouluun satsataan keskimäärin vain 485 euroa per oppilas
Tuore tutkimus paljastaa afrikkalaisnuorten ”afro-optimismin” – Uusi sukupolvi koostuu yrittäjähenkisistä diginatiiveista, jotka luottavat tulevaisuuteen
Ilmastonmuutos heikentää Intian taloutta – Tuottavuus laskee, kun kuumuus estää työnteon
Suomi houkuttaa ulkomaisia tutkinto-opiskelijoita, mutta valmistumisen jälkeen töitä on vaikea löytää
Ihmiskunta on aina kertonut tarinoita – Jamaikalainen kertojalegenda Amina Blackwood Meeks uskoo, että tarinoilla voi olla rooli myös globaalien ongelmien ratkomisessa
Päästökompensointi – Paremman omantunnon ostamista vai investointeja hyviin tarkoituksiin?
Empatiaa voi oppia, sanovat Pakolaisavun empatialähettiläät – Tuo omat arvosi rohkeasti esiin mutta kuuntele ja kunnioita myös toisten mielipiteitä