Kätilö saapuu kahlaten Turtle-saarille | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kätilö saapuu kahlaten Turtle-saarille

Sierra Leoneen kuuluvilla saarilla ei aina ole edes venelaituria, jonka avulla kätilö pääsisi auttamaan synnytyksissä.

(IPS) -- Sierra Leoneen kuuluvista kahdeksasta Turtle-saaresta kaikissa ei ole venelaituria. Synnyttäjän avuksi saapuva kätilö joutuu kahlaamaan veneeltä maihin.

"Eikä kätilöillä ole käytössä omaa venettäkään. Se olisi tehokkaan toiminnan ehdoton edellytys", huomauttaa YK:n väestörahaston Unfpan perhesuunnittelutyötä länsiafrikkalaisessa Sierra Leonessa vetävä Safiatu Foday.

On edistystä, että tunnin moottorivenematkan päässä mantereesta sijaitsevilla Turtle-saarilla ylipäätään on kätilö. Vielä vähän aikaa sitten asukkaat joutuivat turvautumaan perinteisiin lapsenpäästäjiin. "Synnytyksissä oli paljon ongelmia", kertoo saarilla työskentelevä sairaanhoitaja Isatu Jalloh, 28.

Kuuden miljoonan asukkaan Sierra Leone on pohjimmaisia lisääntymisterveyttä koskevissa maailmantilastoissa. Lapsia syntyy keskimäärin 4,9 naista kohti. 140 vauvaa menehtyy tuhatta elävänä syntynyttä kohti, ja 857 äitiä kuolee sataatuhatta elävänä syntynyttä lasta kohti.

Lisää kätilöitä

YK:n vuosituhattavoitteiden mukaan lasten ja äitien kuolleisuutta pitäisi vähentää roimasti vuoden 2015 loppuun mennessä. Sierra Leone pyrkii tavoitteisiin kouluttamalla kätilöitä. Koulutusta tarjotaan myös lapsenpäästäjille, jotka ovat ennestään asukkaiden tuttuja.

Parinsadan asukkaan kylään yhdelle Turtle-saarista on hiljan perustettu pysyvä terveysklinikka, jonka vastuuhenkilö on Emmanuel, 26. Hän on yksi seudun ensimmäisistä miespuolisista kätilöistä ja kantaa vastuun äitiyshuollosta ja synnytyksistä. Lisäksi hän hoitaa asukkaiden tavallisimpia sairauksia ja ohjaa vaikeat tapaukset mantereelle hoitoon.

Klinikan toimintaa tukee brittiläinen Marie Stopes -järjestö, joka auttaa kehitysmaita järjestämään lisääntymisterveyden palveluja syrjäseuduille.

Kylän naisille on ollut tavallista synnyttää 13–14 lasta. "Aiemmin olimme jatkuvasti raskaana. Maria Stopesin tultua saimme ehkäisyvälineitä. Mahdollisuus perhesuunnitteluun on muuttanut elämääni suuresti", Yeanga-niminen 33-vuotias saarelaisnainen kertoo. Hänen viidestä lapsestaan vanhin on 15 ja nuorin kolmevuotias.

Yeangan mukaan hänen miehensä oli ensin ehkäisyä vastaan mutta myöntyi lopulta.

Ebola ja koti-ikävä

Kätilöiden saaminen syrjäseuduille ei ole helppoa: moni ei viihdy vieraassa ympäristössä kaukana kotoa. Viime kuukausien Ebola-epidemia on johtanut kätilöidenkin evakuoimiseen, mikä on jättänyt monet synnyttäjät taas oman onnensa nojaan.

Kalliit sairaalamaksut ovat osaltaan vaikeuttaneet naisten pääsyä hoitoon, mutta tässä valtio on tullut vastaan vapauttamalla raskaana olevat, imettävät äidit ja alle viisivuotiaat lapset niistä.

Maksuttomuutta on ajanut ja avustanut vuonna 2008 perustettu sierraleonelaisten kansalaisjärjestöjen yhteiselin Health for All Coalition, joka toimii terveydenhuollon saatavuuden parantamiseksi koko maassa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia