Uutiset Terveys

Kätilö saapuu kahlaten Turtle-saarille

Sierra Leoneen kuuluvilla saarilla ei aina ole edes venelaituria, jonka avulla kätilö pääsisi auttamaan synnytyksissä.
(Kuva: Logan Krochalis / cc 2.0)

(IPS) -- Sierra Leoneen kuuluvista kahdeksasta Turtle-saaresta kaikissa ei ole venelaituria. Synnyttäjän avuksi saapuva kätilö joutuu kahlaamaan veneeltä maihin.

"Eikä kätilöillä ole käytössä omaa venettäkään. Se olisi tehokkaan toiminnan ehdoton edellytys", huomauttaa YK:n väestörahaston Unfpan perhesuunnittelutyötä länsiafrikkalaisessa Sierra Leonessa vetävä Safiatu Foday.

On edistystä, että tunnin moottorivenematkan päässä mantereesta sijaitsevilla Turtle-saarilla ylipäätään on kätilö. Vielä vähän aikaa sitten asukkaat joutuivat turvautumaan perinteisiin lapsenpäästäjiin. "Synnytyksissä oli paljon ongelmia", kertoo saarilla työskentelevä sairaanhoitaja Isatu Jalloh, 28.

Kuuden miljoonan asukkaan Sierra Leone on pohjimmaisia lisääntymisterveyttä koskevissa maailmantilastoissa. Lapsia syntyy keskimäärin 4,9 naista kohti. 140 vauvaa menehtyy tuhatta elävänä syntynyttä kohti, ja 857 äitiä kuolee sataatuhatta elävänä syntynyttä lasta kohti.

Lisää kätilöitä

YK:n vuosituhattavoitteiden mukaan lasten ja äitien kuolleisuutta pitäisi vähentää roimasti vuoden 2015 loppuun mennessä. Sierra Leone pyrkii tavoitteisiin kouluttamalla kätilöitä. Koulutusta tarjotaan myös lapsenpäästäjille, jotka ovat ennestään asukkaiden tuttuja.

Parinsadan asukkaan kylään yhdelle Turtle-saarista on hiljan perustettu pysyvä terveysklinikka, jonka vastuuhenkilö on Emmanuel, 26. Hän on yksi seudun ensimmäisistä miespuolisista kätilöistä ja kantaa vastuun äitiyshuollosta ja synnytyksistä. Lisäksi hän hoitaa asukkaiden tavallisimpia sairauksia ja ohjaa vaikeat tapaukset mantereelle hoitoon.

Klinikan toimintaa tukee brittiläinen Marie Stopes -järjestö, joka auttaa kehitysmaita järjestämään lisääntymisterveyden palveluja syrjäseuduille.

Kylän naisille on ollut tavallista synnyttää 13–14 lasta. "Aiemmin olimme jatkuvasti raskaana. Maria Stopesin tultua saimme ehkäisyvälineitä. Mahdollisuus perhesuunnitteluun on muuttanut elämääni suuresti", Yeanga-niminen 33-vuotias saarelaisnainen kertoo. Hänen viidestä lapsestaan vanhin on 15 ja nuorin kolmevuotias.

Yeangan mukaan hänen miehensä oli ensin ehkäisyä vastaan mutta myöntyi lopulta.

Ebola ja koti-ikävä

Kätilöiden saaminen syrjäseuduille ei ole helppoa: moni ei viihdy vieraassa ympäristössä kaukana kotoa. Viime kuukausien Ebola-epidemia on johtanut kätilöidenkin evakuoimiseen, mikä on jättänyt monet synnyttäjät taas oman onnensa nojaan.

Kalliit sairaalamaksut ovat osaltaan vaikeuttaneet naisten pääsyä hoitoon, mutta tässä valtio on tullut vastaan vapauttamalla raskaana olevat, imettävät äidit ja alle viisivuotiaat lapset niistä.

Maksuttomuutta on ajanut ja avustanut vuonna 2008 perustettu sierraleonelaisten kansalaisjärjestöjen yhteiselin Health for All Coalition, joka toimii terveydenhuollon saatavuuden parantamiseksi koko maassa.

Terveys terveys Sierra Leone Suomen IPS

Lue myös

Kaksi naista vastakkain pöydän ääressä

Keuhkokuumeeseen kuolee lapsi joka 39. sekunti – Jopa joka kolmas jää ilman tärkeää hoitoa, varoittavat järjestöt

Barcelonassa on parhaillaan käynnissä ensimmäinen suuri kansainvälinen keuhkokuumekonferenssi. Sen alla julkaistun tutkimuksen mukaan taudin vastaista työtä tehostamalla voitaisiin estää lähes yhdeksän miljoonan lapsen kuoleminen keuhkokuumeeseen tai muihin lastentauteihin.
Vauva, nainen ja mies

Terveys- ja lapsijärjestöt: Keuhkokuumetta pitää torjua ponnekkaammin – Tappaa enemmän lapsia malaria ja ripuli yhteensä

Keuhkokuumetta voi torjua rokotteella ja hoitaa antibiooteilla, mutta käytännössä monet lapset jäävät ilman hoitoa. Järjestöjen vetoomuksen mukaan myöskään taudin tutkimustyötä ei rahoiteta riittävästi.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Fight racism -kyltti rakennuksen edustalla

Podcast: Rasistinen nimittely vahingoittaa mielenterveyttä – ”Kuulemme sitä niin paljon, että luulemme sen olevan normaalia”, sanoo Fiona Musangamfura

63 prosenttia Suomen tummaihoisista on kokenut rasistista syrjintää. Se on tuttua Fiona Musangamfuralle, joka vei nimittelyn lopulta oikeuteen. Maahanmuuttajien terveysongelmista väitelleen Shadia Raskin mukaan terveyspalveluissa ei vielä ymmärretä syrjinnän terveysvaikutuksia. Kuuntele podcast!
Mustatukkainen nainen vihreässä paidassa ikkunan edessä

Podcast: ”Olen suomalainen kirjailija, joka kirjoittaa espanjaksi” – Roxana Crisólogo on julkaissut neljä runokirjaa, mutta ei voi hakea Suomen kirjailijaliiton jäsenyyttä

Suomessa muiden kuin suomeksi tai ruotsiksi kirjoittavien kirjailijoiden on vaikea saada tukea tai näkyvyyttä. Perulaissyntyinen runoilija Roxana Crisólogo perusti Sivuvalo-projektin, joka edistää maahanmuuttajakirjailijoiden asemaa Suomessa. Kuuntele podcast!
Kasvokuvia maalattuna valkoiseen seinään

Jemen pelkää koronavirusepidemiaa – ”Näissä oloissa on mahdotonta alkeellisimmallakaan tavalla suojautua tartunnalta”

Koronaviruksen vaikutusta on verrattu sotaan. Jemeniläisestä näkökulmasta rikkaat maat saavat nyt pienen vilahduksen siitä todellisuudesta, jossa maa on elänyt viimeiset viisi vuotta, kirjoittaa avustusjärjestö Oxfamin humanitaarinen työntekijä Abdul Mohammed.
Koululaisia pulpettien ääressä

Koronavirus on sulkenut suurimman osan maailman kouluista – Valmiiksi vaikeassa asemassa oleva kärsivät eniten

Koulujen sulkeminen vaikuttaa lähes 1,7 miljardin koululaiseen ja opiskelijaan. Koulutuksen lisäksi moni menettää myös kouluateriat.
Sininen muovipallo, jossa punaisia piikkejä

Koronavirus koettelee demokratiaa

Demokratian taantuminen vakiintuneissakin demokratioissa on ollut trendinä jo pidempään, ja koronaviruksen kaltainen kriisi voi osaltaan vauhdittaa kehitystä, kirjoittavat demokratiajärjestö Demon asiantuntijat Anna Juhola ja Jussi Kanner.

Tuoreimmat

Podcast: ”Olen suomalainen kirjailija, joka kirjoittaa espanjaksi” – Roxana Crisólogo on julkaissut neljä runokirjaa, mutta ei voi hakea Suomen kirjailijaliiton jäsenyyttä
Koronavirus on sulkenut suurimman osan maailman kouluista – Valmiiksi vaikeassa asemassa oleva kärsivät eniten
Tutkimus: Demokratiaa ei juuri käsitellä Euroopan opettajakoulutuksessa – Syynä on se, ettei demokratia ole aiemmin ollut uhattuna, sanoo lehtori Matti Rautiainen
Käsienpesu on tehokas tapa ehkäistä koronaa, mutta monille se ei ole mahdollista – Pakolaisapu aloitti hygieniakoulutukset Ugandan pakolaisasutusalueilla
Podcast: Rasistinen nimittely vahingoittaa mielenterveyttä – ”Kuulemme sitä niin paljon, että luulemme sen olevan normaalia”, sanoo Fiona Musangamfura
Kysely: Jemenin lapset kärsivät peloista ja masennuksesta – Koronavirus luo uusia uhkia
Liialliset sateet uhkaavat Pakistanin viljasatoa – ”Koko vuoden kylvökiertomme on mennyt sekaisin”
Hävikkiruokabisnes tuli jäädäkseen
Adolfo Vera ja Ahmad Hosseini ovat eri sukupolvien maahanmuuttajia Suomessa – ”Silloin juotiin aina kolme kuppia kahvia”
Naisten sukuelinten silpomien taustalla on sukupuolten epätasa-arvo, mutta edes vastustajat eivät aina ymmärrä sitä – Suomalainen väitöstutkimus peräänkuuluttaa juurisyihin puuttumista