Uutiset

Katastrofiapu mahdollistanut läpikulkuleirille inhimilliset olosuhteet

Libyan konfliktin keskeltä paenneet tuntevat olonsa tuvalliseksi Punaisen Ristin leirillä. Tulevaisuus kotimaassa kuitenkin huolestuttaa.
Libyalaisia siirtolaisia Ras Jedirin läpikulkuleirillä. (Kuva: magharebia / Flickr / cc 2.0)

Maaliskuun lopussa pystytetty Punaisen Ristin läpikulkuleiri Libyan ja Tunisian rajan tuntumassa on tarjonnut turvallisen levähdyspaikan konfliktin keskeltä rajan yli paenneille tuhansille pakoilaisille, kirjoittaa SPR.

Tällä hetkellä leirillä kotiinpaluuta odottaa noin 600 siirtolaista. Keskimäärin leirille majoitutaan neljäksi päiväksi, usein ristiriitaisin tuntein. Epävarmuutta aiheuttaa tietämättömyys siitä, missä määrin elämä kotimaassa palaa takaisin raiteilleen.

Läpikulkuleirille on kuitenkin pystytty rakentamaan inhimilliset puitteet. Suuri merkitys on ollut Suomen Ulkoministeriön ja Suomen Punaisen Ristin katastrofirahastoon tehdyillä lahjoituksilla. Suomesta Tunisiaan on lähetetty ainakin telttoja ja huopia sekä keittiövälineitä ja wc-rakennustarvikkeita. Korvaamaton apu on ollut myös vapaaehtoisista sekä Tunisian Punaisen Puolikuun ylläpitämästä kuuden teltan suuruisesta klinikasta työntekijöineen.

Kaikenkaikkiaan Tunisian leirille on massiiviseen maastapakoon ja humanitaariseen kriisiin johtaneen Libyan konfliktin jälkeen majoittunut noin kuusi tuhatta ihmistä. Avustustyöntekijä Johan Ehnbergin mukaan Punaisen Ristin on tarkoitus olla paikalla niin kauan kuin tarvetta leirille on.

avustustyöpakolaisetkonflikti LibyaTunisia

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suldaan Said Ahmed istuu kahvilan pöydän ääressä

”Kun onnistuu, on suomalainen, jos epäonnistuu, nähdään maahanmuuttajana” – Miltä suomalainen media näyttää maahanmuuttajan silmin?

Suomalaisista perheistä tai elämäntavasta kertovissa jutuissa haastateltavat ovat lähes aina valkoisia, helsinkiläinen Suldaan Said Ahmed sanoo. Medialla on valtaa sen määrittelyssä, ketkä ovat ”meikäläisiä” ja ketkä jätetään ulkopuolelle.
Joukko ihmisiä kävelee käytävällä

Jemenin hätäapuohjelmia uhkaa sulkeminen, sillä avunantajat eivät ole täyttäneet lupauksiaan – ”Kun rahaa ei tule, ihmiset kuolevat”

Avunantajamaat lupasivat Jemenille helmikuussa 2,6 miljardia dollaria apua. YK:n mukaan alle puolet tästä summasta on maksettu mikä tarkoittaa, että lähikuukausina joudutaan sulkemaan valtava määrä avustusohjelmia.
Pakolaisleirin rakennuksia

Etnisiä puhdistuksia kaksi vuotta sitten paenneita rohingyoja saatetaan alkaa palauttaa Bangladeshista Myanmariin

Järjestöt ovat huolissaan Myanmarin ja Bangladeshin hallituksen suunnitelmasta ryhtyä palauttamaan Bangladeshiin paenneita rohingyavähemmistön edustajia Myanmariin. Olosuhteet eivät ole kunnossa, sillä maa ei vieläkään ole lopettanut rohingyojen vainoamista, sanoo Human Rights Watch.
Mies maatilalla

Siat tuottavat sähköä Brasiliassa

Brasilialaiseen Entre Rios do Oesten kaupunkiin on ideoitu ja toteutettu minilämpövoimala, joka käyttää kahdeksantoista sikafarmin tuottamaa biokaasua. Energiakuluista syntyvät säästöt sijoitetaan terveyteen ja koulutukseen.

Luetuimmat

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
Iran langetti naisaktivisteille vuosikymmenien vankeustuomion huntupakon rikkomisesta
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset