Kasvava nationalismi huolena Makedoniassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kasvava nationalismi huolena Makedoniassa

Etnisten ryhmien väliset jännitteet ja nimikiista Kreikan kanssa tapetilla kymmenen vuotta Makedonian taistelujen jälkeen.

Puolueiden ja etnisten ryhmien väliset jännitteet ovat kasvaneet viimeisten viiden vuoden aikana Makedoniassa, selviää International Crisis Groupin uudesta raportista. Raportin mukaan muun muassa kasvava nationalismi uhkaa maan monietnistä kansalaisyhteiskuntaa.

Makedonian taistelut päättyivät kymmenen vuotta sitten Ohridin sopimuksen allekirjoittamiseen. Vaikka sopimus onkin suurilta osin toteutunut eikä uuden aseellisen konfliktin syntyminen ole todennäköistä, ovat raportin laatijat huolissaan maassa kasvavasta nationalismista, median ja tuomioistuinten riippumattomuuden heikentymisestä sekä kouluissa lisääntyvästä rotuerottelusta.

Huolta herättää muun muassa pääministeri Nikola Gruevskin ajama ja valtion tukema nationalismi, joka perustuu visiolle muinaisesta Makedoniasta. Pääministerin toimet etäännyttävät etnisiä albanialaisia, jotka keskittyvät ajamaan liittovaltiollista ja kaksikielistä valtiota. Gruevskin poliittinen linja hermostuttanut myös Makedonian tukijoita EU:ssa.

Turhautumista synnyttää myös jatkuva kiista maan nimestä, mikä uhkaa EU:n ja NATO:n integraatio- ja laajentumisstrategioita Makedonian ja ympäröivän alueen vakauttamiseksi. Nimikiista Kreikan kanssa on hermostuttanut erityisesti albanialaisia ja se kiristää entisestään heidän ja etnisten makedonialaisten välisiä suhteita.

International Crisis Groupin mukaan Ohridin sopimus on kuitenkin vähentänyt syrjintää ja epätasa-arvoisuutta. Raportissa kehotetaan pääministeri Gruevskia pyrkimään läheiseen yhteistyöhön albanialaisten koalitiokumppaneidensa ja oppositiopuolueiden kanssa, jotta maan demokratia lisääntyisi ja etnisten ryhmien välinen sovittelu sekä nimikiista Kreikan kanssa edistyisivät.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia