Uutiset Intian kehitys

Kastittomien orjuuttaminen jatkuu yhä Intiassa

Temppeliorjuus on yhä elävä perinne, ja moni kastiton raataa myös kaivoksissa.
(Kuva: Racineur / Flickr.com / cc 2.0)

(IPS) -- Intian Karnatakassa asuva HuligeAmma ansaitsee nyt niukan leipänsä ompelemalla. Vielä vähän aikaa sitten hän oli orja; ensin hindutemppelin seksityöläisenä ja myöhemmin rautalouhoksella.

"Vanhempani luovuttivat minut 12-vuotiaana temppeliin Yellama-jumalattaren palvelijaksi", kertoo yli nelikymppinen HuligeAmma, joka kuuluu Intian syrjityimpään väestöön, kastittomiin.

Temppeliorjuus on vuosisatainen perinne. Alkujaan kunnioitetuista naisista tuli temppelien köyhtyessä seksiorjia. Käytäntö kiellettiin vuonna 1988, mutta jatkuu yhä.

HuligeAmma sai temppelissä viisi lasta, joista viimeisen synnyttyä hän pakeni Hospetin kaupunkiin osavaltion pohjoisosassa.

Uusi orjuus kaivoksessa

Bellaryn alueella on runsaasti rautamalmia, ja siellä toimii lukuisia luvattomia kaivoksia, jollaisesta HuligeAmmakin sai helposti työtä.

Kuusi vuotta hän raatoi aamusta iltaan avolouhoksella hakku aseenaan. Vanhin tytär Roopa, joka on nyt 22-vuotias, uurasti äitinsä rinnalla lapsityöläisenä. He ansaitsivat yhteensä vähän yli puoli euroa päivässä.

Poliisi teki ratsioita luvattomille kaivoksille, ja pidätetyt työntekijät joutuivat pulittamaan vähintään viikon palkan vapautuakseen. Rahat lainasi työnantaja, joka näin orjuutti työntekijät velalla.

Vuonna 2009 HuligeAmma ei kestänyt enää armotonta raadantaa ja työtoverien seksuaalista ahdistelua, jonka uhriksi hän entisenä temppeliorjana joutui. Hän haki apua Sakhi-järjestöltä, joka auttaa kastittomia vapautumaan orjuuden kaltaisista oloista.

Riisto jatkuu

Perhe asuu nyt Nagenhallissa. HuligeAmma ompelee ja opettaa ompelua kylän tytöille, Roopa vetää Sakhin nuorisotyötä ja nuoremmat lapset ovat päässeet kouluun. Perheen tulot ovat alle 50 eurosenttiä päivässä, mutta sillä tulee jotenkin toimeen.

Intian 200 miljoonasta kastittomasta moni elää yhä orjuudessa. Pelkästään Karnatakassa on arviolta 23 000 temppeliorjaa, joista yli 90 prosenttia on kastittomia naisia, kertoo Sakhin johtaja Bhagya Lakshmi.

Rautakaivoksilla työskentelee järjestön mukaan tuhansia kastittomia, vaikka heille maksetaan paljon vähemmän kuin muille. Laiton kaivostoiminta kiellettiin 2011, mutta sitä ei ole saatu kokonaan loppumaan. Toiminta aiheuttaa valtiolle miljoonien tappiot ja saastuttaa pohjavesiä sekä viljely- ja metsämaita.

Tytöt kouluun

Sakhi tukee erityisesti kastittomien tyttöjen koulutusta, sillä ryhmän naisten lukutaitoprosentti voi jäädä kymmeneen Etelä-Intiassa. Vuodesta 2011 Bellaryssa on päässyt kouluun 600 tyttöä, joilta opiskelu oli jäädä kokonaan väliin. Danapuran kylässä 25 naisella on jo yliopistotutkinto.

Järjestö edistää myös naisten vaatimattomia elinkeinoja, kuten ompelua tai vuohenpitoa.

Bellaryssa odotetaan yhä valtion lupaamia korvauksia laittomien kaivosten aiheuttamista haitoista. Maksujen viipyessä naiset ovat perustaneet oman rahaston, joka avustaa perheitä käymälöiden rakentamisessa. Tarvetta on, sillä alueelta löytyy yksi vessa 90:tä asukasta kohti.

Intian kehitys ihmisoikeudetkansalaisoikeudetuskonto Intia Suomen IPS

Lue myös

YK:n alkuperäiskansojen oikeuksien erityisraportoija Victoria Tauli-Corpuz taustallaan YK-logot

YK:n ihmisoikeusasiantuntijat vaativat Intiaa estämään alkuperäiskansojen häädöt

Intia saattaa häätää miljoonia alkuperäiskansojen jäseniä ympäristöjärjestöjen vaatimusten takia. YK-asiantuntijat muistuttavat, että alkuperäiskansojen maat kuuluvat näille itselleen ja häätöjä voi tehdä vain viimeisenä vaihtoehtona.
Selkäpuolelta kuvattu tyttö katsomassa metsää

Miljoonia Intian alkuperäiskansojen jäseniä saatetaan häätää asuinsijoiltaan ympäristösuojelun nimissä

Jopa 11 miljoonaa Intian alkuperäiskansojen jäsentä uhkaa jäädä kodittomaksi, sillä korkein oikeus haluaa häätää heidät metsistä, joissa he ovat asuneet sukupolvien ajan. Taustalla on talouskasvuun nimiin vannova politiikka, mutta jupakkaan ovat sotkeutuneet myös ympäristöjärjestöt.
Nainen korjaa riisisatoa pellolla

Intia parantaa maailman suurinta työllistämisohjelmaa avaruusteknologialla

Miljoonat intialaiset ovat hyötyneet ohjelmasta, joka takaa maaseudun köyhille töitä sadaksi päiväksi vuodessa. Nyt töiden suunnittelua parannetaan satelliittipaikannuksella ja korruptiota vähennetään avoimen tietokannan avulla. Virkamiehet olivat aluksi kauhuissaan, kertoo järjestelmää kehittänyt tohtori Jagdish Purohit.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen ja mies käsissään iso tekstiilityö ja takanaan maalauksia

Kholod Hawashin päälle heitettiin happoa, Saddam Jumailya kohti ammuttiin – Suomalainen residenssiohjelma auttaa vainottuja taiteilijoita

Suomessa toimii residenssiohjelma, joka auttaa taiteilijoita pääsemään turvaan vallanpitäjien ja ääriryhmien vainoa. Tarve on kova, sillä etenkään vaarassa oleville kuvataiteilijoille ei ole maailmalla tarjolla tukea.
Auringonlasku Berliinin rakennusten takana

Kysely: Monet vaarallisen matkan Eurooppaan tehneet siirtolaiset tekisivät saman uudestaankin

Moni niistä afrikkalaisista, jotka eivät tule Eurooppaan hakemaan turvapaikkaa, etsivät parempia valinnanmahdollisuuksia, selviää UNDP:n lähes 2 000 siirtolaiselle tekemästä kyselystä.
Vuorimaisema ja puita Intian Kashmirissa

Kashmirista on tullut ihmiskauppiaiden turvasatama – Konfliktin vaurioittamille sulhasille myydään teini-ikäisiä morsiamia

Ihmiskauppiaat toimittavat teini-ikäisiä vaimoja keski-ikäisille miehille, jotka ovat osallistuneet konfliktiin tai kärsivät sen seurauksista. Avioliitot päättyvät yleensä huonosti. ”Se ei ollut missään mielessä oikea avioliitto. Se oli pelkkä kauppatoimi”, sanoo 13-vuotiaana myyty Haseena Akhtar.
Koululaisia pulpettien ääressä

Maailmanpankki haluaa eroon ”oppimisköyhyydestä” – Yli puolet kehittyvien maiden koululaisista ei osaa lukea kunnolla

Maailmanpankin mukaan opetusjärjestelmiä on uudistettava merkittävästi, jotta oppimisen laatu paranisi. Ongelma ei ratkea nopeasti, mutta muun muassa Kenian, Egyptin ja Vietnamin esimerkit ovat myönteisiä.