Uutiset

Karja turvaan keinosaarille tulvien aikaan

Boliviassa rakennetaan keinosaaria, joilla turvataan karjan hyvinvointi tulvakausina.

Vuodenvaihteen tulvakausi on ollut pysyvä painajainen pienille karjatiloille syrjäisillä Benin alangoilla Boliviassa. Kiihtyvä ilmastonmuutos vain pahentaa tilannetta.

Seudun suurtilalliset pystyvät pelastamaan monituhatpäiset karjansa korkeammille paikoille, mutta pääosin movima-intiaaneihin kuuluvat pientuottajat ovat olleet tulvien armoilla. Vesi kohoaa nopeasti metrin korkeudelle.

Moviman maidontuottajien yhdistys on alkanut rakentaa eläinten turvaksi keinosaaria YK:n maatalous- ja elintarvikejärjestön FAOn tuella. Yhdistykseen kuuluu 36 perhettä, joilla on yhteensä noin 1 200 nautaa.

Benin laajoille tasangoille kootaan kolmen metrin korkuisia kukkuloita, joille varastoidaan rehua. Kun sadekausi alkaa joulukuussa, Andeilta valuvat tulvavedet muuttavat kumpareet saariksi.

Kumpareita talkootyöllä

Santa Ana del Yacuma sijaitsee 900 kilometriä koilliseen Bolivian pääkaupungista La Pazista. Yacuman pientiloista yli puolet on nyt mukana FAOn tulvasuojeluhankkeessa.

Hanke alkoi lähes 30 vuotta seutua pahimmin koetelleen tulvan jälkeen. Vuonna 1982 vesi nousi neljä metriä ja kaupungin keskusta muistutti Nooan arkkia sinne pakkautuneiden ihmisten ja eläinten vuoksi, maidontuottajien puheenjohtaja Dora Domínguez muistelee.

"Tulvavesi yllätti yöllä ja ihmiset pakenivat kanooteilla tiloiltaan", hän jatkaa.

Muistikuva on yhä niin vahva, että Domínguez lähti innolla mukaan FAOn hankkeeseen. "Kannoin maata hartioillani keinokukkuloille", nainen sanoo ja ihastelee jo kasvuun lähtenyttä ruohoa.

Kumpareet pystytettiin vapaaehtoisvoimin kaupungin luovuttamalle maalle FAOn tarjoaman rahoituksen ja teknisen tuen avulla.

Muutoksiin varaudutaan

Hankkeeseen kuuluu myös varoitusjärjestelmä, joka seuraa veden korkeutta ja ilmoittaa radion välityksellä hälyttävistä tilanteista, FAO:n edustajana Boliviassa toimiva Óscar Mendoza kertoo.

Hän muistuttaa, että sopeutuminen muuttuvaan ilmastoon vaatii ottamaan huomion myös kuivuuden, joka seuraa tulvien jälkeen.

Syrjäinen sijainti vaikeuttaa elämää Santa Ana del Yacumassa, josta ei ole ympärivuotista tieyhteyttä edes 290 kilometrin päässä sijaitsevaan Benin alueen pääkaupunkiin Trinidadiin. Seudulla mutkittelevat joet Yacuma, Mamoré ja Rapulo ovat kaikki herkkiä tulvimaan.

Sadekaudella Yacumaan pääsee vain pienlentokoneella.

Domínguezin mukaan yhdistyksen jäsenten tilat tuottavat 50-60 litraa maitoa päivässä. Maidosta maksetaan kaupungin torilla noin 40 eurosenttiä litralta.

BOLIVIAN FAKTAT

- Sisämaavaltio Etelä-Amerikassa - Asukkaita 10,1 miljoonaa - Alle 1,25 dollarilla päivässä eläviä 14 % - Yli 15-vuotiaista lukutaitoisia 90,7 % - Hiilidioksidipäästöt (tonnia/asukas) 1,3 - Vrt. hiilidioksidipäästöt Suomi: 10,7 USA: 17,3 - Sijoitus Inhimillisen kehityksen indeksissä 108/187 (Lähde: YK)

alkuperäiskansatilmastonmuutos Bolivia

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Poika istuu kynä ja lehtiö kädessä pieni taskuradio korvallaan.

Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin

Noin 1,6 miljardia opiskelijaa ja koululaista joutui keväällä jäämään pois koulusta koronaviruksen takia. Esimerkiksi Kenia ja Uganda käärivät hihansa digi- ja etäopetuksen lisäämiseksi, mutta nyt pelkona on eriarvoisuuden kasvu. ”Jo valmiiksi jäljessä olevat jäävät vielä enemmän jälkeen”, sanoo Fingon asiantuntija Peter Njuguna.
Syyrian lippu kahden muun lipun välissä.

Luoteis-Syyriassa vahvistettu ensimmäinen koronavirustapaus – ”Koronavirus tulee leviämään pakolaisleireillä kulovalkean tavoin”

Luoteis-Syyriassa elää noin 4,2 miljoonaa ihmistä, joista monet pakolaisia. Jos virus leviää, esimerkiksi vanhuksilla ja kroonisia tauteja sairastavilla on vain pienet mahdollisuudet selvitä, varoittaa terveysjärjestö UOSSM.
Nainen puolilähikuvassa piikkilangalla varustetun betoniaidan edessä.

Siviilikriisinhallinta tukee konfliktista toipuvia maita vankemman tulevaisuuden rakentamisessa

Sisäministeriön alaisuudessa toimiva Kriisinhallintakeskus lähettää asiantuntijoita siviilikriisinhallintatehtäviin maailmalle. Koulutusasiantuntija Sari Rautarinta on ollut komennuksella Sudanissa, Afganistanissa ja Ukrainassa. Työ on pitkäjänteistä, ja sen merkitys on nähtävissä vasta vuosien kuluttua, hän sanoo.
Nainen puolilähikuvassa mainoksen edessä.

”Rahoituslaitokset eivät ottaneet minua vakavasti” – Naisyrittäjien arki on hankalaa, ja koronavirus vaikeuttaa sitä entisestään

Keniassa naisyrittäjät kärsivät luotonsaantivaikeuksista ja vähättelystä. Irene Omari omistaa yhden Kisumun suurimmista brändäysyhtiöistä. Koronan vuoksi bisneksellä menee nyt huonommin kuin koskaan. Vaikeuksia on kuitenkin ollut jo aiemmin. ”Naisen on hyvin vaikea vetää yritystä. Aluksi en edes saanut luottoa”, hän kertoo.
Mies puolilähikuvassa mikrofonin takana.

Köyhyys ei ole vähentynyt niin paljon kuin väitetään, ja keinot sen kitkemiseksi ovat vääriä, sanoo YK-asiantuntija – ”Vaarallisen omahyväistä”

YK:n väistyvä erityisasiantuntija Philip Alston suomii loppuraportissaan maailman johtajia ”itsensä onnittelemisesta” köyhyyden vastaisessa taistelussa, sillä köyhyyden väheneminen johtuu pitkälti Kiinasta. Myöskään kestävän kehityksen tavoitteita ei saavuteta, hän sanoo.