Karibian maat haluavat Euroopalta korvauksia orjuudesta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Karibian maat haluavat Euroopalta korvauksia orjuudesta

Vaatimuksia tullaan esittämään ainakin Ranskalle ja Iso-Britannialle, mutta mahdollisesti myös Pohjoismaille.

(Kuva: NMAH / cc 2.0)

Karibian maiden johtajat ovat allekirjoittaneet yhteisen kannanoton, jossa he vaativat eurooppalaisilta valtioilta korvauksia orjuuden tuottamasta kärsimyksestä. Kannanoton allekirjoittaneet 15 maan valtiojohtajat haluavat Euroopan myös antavan anteeksi alueen velkoja, uutislähteet kertovat.

Kannanotto allekirjoitettiin Karibian alueen yhteisön Caricomin kokouksessa, joka päättyi tiistaina.

Karibialaisjohtajien mukaan eurooppalaiset valtiot kantavat vastuun orjakaupasta ja kansanmurhasta Karibian alueella sekä sata vuotta kestäneestä rotuerottelusta. Entiset orjavaltiot ovat myös toistuvasti kieltäytyneet tunnustamasta vastuutaan aiheuttamistaan ongelmista, kannanotossa sanotaan.

Caricomin kannanotossa korvauksia haetaan kymmenen kohdan ohjelmalla, johon kuuluu virallinen anteeksipyyntö, tukea alueen kulttuurilaitoksille, teknologiasiirtoja ja tutkimustukea sekä kansainvälisten velkasitoumusten perumista.

"Vaatimukset tullaan lähettämään ainakin Britannian, Ranskan ja Alankomaiden hallituksille. Muita mahdollisia valtioita ovat Ruotsi, Norja ja Tanska", yhteisöä edustava britannialainen lakimies Martyn Day kertoi Reuters-uutistoimistolle.

Caricomin palkkaaman lakimiehen virallisen kirjeen odotetaan etenevän kevään aikana eurooppalaisten hallitusten käsiteltäväksi. Yhteisö suunnittelee myös korvausten vaatimista kansainvälisen tuomioistuimen kautta.

Lisää uusi kommentti