Uutiset

Karibialainen dilemma: luomua vai ei?

YK tukee samaan aikaan sekä luomutuotantoa että kemiallisten myrkkyjen käyttöä Karibian saarivaltioissa.
(Kuva: scholz / Flickr.com / cc 2.0)

(IPS) -- Luomua vai ei, ei ole pelkästään viljelijöiden dilemma Karibian saarivaltiossa. Myös YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO näyttää toimivan jakomielisesti. Yhden projektin tavoite on edistää kemiallisten myrkkyjen käyttöä banaanin pahinta vihollista, banaaninlehtiä vaurioittavaa sientä vastaan. Toisella pyritään lisäämään myrkytöntä luomutuotantoa.

FAO kouluttaa banaaninviljelijöitä Dominicasta, St. Luciasta, Grenadasta sekä St. Vincentistä ja Grenadiineilta käyttämään sienimyrkkyjä. Sienistä tuhoisin on banaanin lehtiin iskevä Mycosphaerella fijiensis Morelet. Tartunnan saaneen banaanin lehtiin tulee mustia raitoja, hedelmät jäävät pieniksi ja kypsyvät ennen aikojaan.

Mycosphaerella fijiensisin aiheuttamaa sienitautia tavattiin ensimmäisen kerran Fidžiltä 1963. Latinalaisen Amerikan ensimmäiset havainnot taudista tehtiin Hondurasissa 1972. Sieltä se levisi edelleen Karibian meren saarten banaaniviljelmille. Nyttemmin St. Vincent ja Grenadiinit sekä Guyana ovat menettäneet sen takia käytännöllisesti katsoen kaikki banaaninviennistä saamansa tulot.

Luomubanaanilla on kysyntää

FAO tukee sienimyrkyn käyttöä, mutta järjestön sihteeristöön kuuluva ekonomisti Kaison Chang myöntää, että pohjimmiltaan sienimyrkkyjen käyttö on haitallista. Sienet ovat sangen sopeutuvia ja voivat kehittää vastustuskyvyn olemassa oleville myrkyille ja niiden yhdistelmille. Etenkin, kun Karibian kostea ilmanala tarjoaa sienille ihanteellisen kasvuympäristön.

Sienimyrkkyjen käyttö ei ole helppoa, mutta Changin mukaan banaanintuottajat ovat enimmäkseen tyytyväisiä kemialliseen torjuntaan.

"Luomutuotanto on hyvin vaativaa ja tekee monien perinteisesti käytettyjen torjunta-aineiden käytön mahdottomaksi. Seurauksena luomubanaanien tuotantokustannukset ovat korkeita ja vähentävät tuotannosta saatavia voittoja."

Dominikaanisessa tasavallassa FAO tukee luomuviljelyä. Lähes kaikki siellä tuotetut luomubanaanit päätyvät Eurooppaan, yleensä Saksaan. Viime vuonna luomubanaaneja vietiin 300 000 tonnia. Luomun osuus kaikesta banaaniviennistä oli vuonna 2007 lähes 60 prosenttia.

Tukeaan FAO perustelee Dominikaanisen tasavallan banaanituotannon pienuudella. "Pienituottajina dominikaanit eivät voi kilpailla suurten tuottajien kuten ecuadorilaisten kanssa. Jälkimmäisten tuotantokustannukset yksikköä kohti ovat huomattavasti alemmat", Kaison Chang selittää.

Meksikolaisen Coliman yliopiston professori Gilberto Manzo-Sánchez uskoo, että sienimyrkyt voidaan tulevaisuudessa korvata tautien ennaltaehkäisyyn ja vastustuskyvyn lisäämiseen sopivilla luonnontuotteilla.

"Niiden avulla voidaan vähentää sienimyrkkyjen käyttöä, säästää puolet kustannuksista ja samalla suojella ympäristöä."

Banaanit ovat maailman viedyin hedelmä sekä määrältään että arvoltaan. Lähes 90 prosenttisesti niiden matka kulkee kehitysmaista teollisuusmaihin. Ne ovat elintärkeä työllistäjä ja tulonlähde sadoilletuhansille talouksille Latinalaisessa Amerikassa, Karibialla, Kaakkois-Aasiassa ja Länsi-Afrikassa.

maatalousympäristö Karibia Suomen IPS

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen ja mies käsissään iso tekstiilityö ja takanaan maalauksia

Kholod Hawashin päälle heitettiin happoa, Saddam Jumailya kohti ammuttiin – Suomalainen residenssiohjelma auttaa vainottuja taiteilijoita

Suomessa toimii residenssiohjelma, joka auttaa taiteilijoita pääsemään turvaan vallanpitäjien ja ääriryhmien vainoa. Tarve on kova, sillä etenkään vaarassa oleville kuvataiteilijoille ei ole maailmalla tarjolla tukea.
Koululaisia pulpettien ääressä

Maailmanpankki haluaa eroon ”oppimisköyhyydestä” – Yli puolet kehittyvien maiden koululaisista ei osaa lukea kunnolla

Maailmanpankin mukaan opetusjärjestelmiä on uudistettava merkittävästi, jotta oppimisen laatu paranisi. Ongelma ei ratkea nopeasti, mutta muun muassa Kenian, Egyptin ja Vietnamin esimerkit ovat myönteisiä.
Nepalin pääkaupungin Kathmandun rakennuksia

Nepalilaisia vierastyöläisiä koettelee itsemurhaepidemia – Odotusten ja todellisuuden välinen kuilu saa monet turvautumaan epätoivoiseen ratkaisuun

Moni korkeasti koulutettu nepalilainen lähtee töihin Etelä-Koreaan. Tutkimuksen mukaan muun muassa kovat paineet ja ulospääsymahdollisuuksien puuttuminen johtavat jopa itsemurhiin. Nepalin valtiolla taas ei ole juuri halua puuttua asiaan.
Punapaitainen nainen

Cinemaissí-elokuvafestareilla nostetaan tänä vuonna esiin hiljaisen enemmistön ja marginaaliin jäävien ääniä

Tällä viikolla järjestettävällä Latinalaisen Amerikan elokuvafestivaalilla nähdään muun muassa alkuperäiskansojen ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia käsitteleviä elokuvia. Festivaaleilla vierailee brasilialaisohjaaja Tai Linhares.

Tuoreimmat

Maailmanpankki haluaa eroon ”oppimisköyhyydestä” – Yli puolet kehittyvien maiden koululaisista ei osaa lukea kunnolla
Nepalilaisia vierastyöläisiä koettelee itsemurhaepidemia – Odotusten ja todellisuuden välinen kuilu saa monet turvautumaan epätoivoiseen ratkaisuun
Cinemaissí-elokuvafestareilla nostetaan tänä vuonna esiin hiljaisen enemmistön ja marginaaliin jäävien ääniä
Kholod Hawashin päälle heitettiin happoa, Saddam Jumailya kohti ammuttiin – Suomalainen residenssiohjelma auttaa vainottuja taiteilijoita
Väkivalta vaikeuttaa avustustyötä Koillis-Syyriassa – Kirkon Ulkomaanapu aloitti hätäapukeräyksen siviilien tukemiseksi
Ihmiskauppiaat rekrytoivat kenialaisnaisia Saudi-Arabiaan – Mary Njambi pääsi kotiin vain itsemurhalla uhkailemalla
Afrikan sarvessa on satanut vähiten lähes 40 vuoteen – 13 miljoonan ihmisen ruuansaanti uhattuna
Ilmastonmuutos on Afrikan kaivosteollisuudelle mahdollisuus ja uhka – Osa mineraaleista jätettävä louhimatta
Nobelin rauhanpalkinto Etiopian pääministeri Abiy Ahmedille - "Toivottavasti rohkaisee jatkamaan toimia demokratian vahvistamiseksi"
Tutkimus: Afrikan maiden homofobinen lainsäädäntö vaikeuttaa hivin hoitoa – Jopa kolme neljästä homomiehestä ei saa lääkitystä