Karhunkaadosta suukopua Romaniassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Karhunkaadosta suukopua Romaniassa

Kommunistidiktaattori Nicolae Ceausescun teloitus jouluna 1989 oli hyvä uutinen Romanian karhuille, joita hän ehti uransa aikana kaataa satapäin. Nykyiset vallanpitäjät kuitenkin lahtaavat villielämiä entiseen malliin. Karhunmetsästys on myös tärkeä vetonaula turisteille. Ympäristöjärjestöjen mukaan maan karhuja saattaa uhata sukupuutto vuosikymmenen kuluessa.

Romaniassa on virallisen arvion mukaan 5 300 karhua, joista 300 on lainsuojattomia tälle vuodelle myönnettyjen kaatolupien mukaan.

Luonnonsuojelijat vastustavat kaatolupia ja väittävät, että karhuja on ilmoitettua vähemmän. "Karhu kulkee yleensä 15-20 kilometriä yhdessä yössä, joten metsänvartijat ovat saattaneet laskea saman eläimen jopa kolmeen kertaan", ympäristöryhmä Avesin puheenjohtaja Lazlo Szabo-Szeley sanoo.

Hänen mukaansa viime vuosina kiihtynyt karhunmetsästys on huventanut kantoja rajusti ja eläimiä saattaa uhata sukupuutto vuosikymmenen kuluessa.

Karhujahdilla on kuitenkin vahvoja puolustajia. Romanian pääministeri Adrian Nastase on metsästysseuran puheenjohtaja. Metsämiehiä on myös ympäristöasioita hoitava maatalousministeri Ilie Sarbu, joka tosin ampui itseään reiteen metsästysretkellä joulukuun lopulla.

Metsästys on nykyisin Romanialle tärkeä turistipyydys. Saksasta, Espanjasta, Italiasta ja Itävallasta tulee kasvavia ryhmiä kalliille jahtiretkille Romaniaan. Tähtäimessä ovat karhujen ohella sudet, villisiat, ketut, jänikset ja fasaanit.

Romania ansaitsi jahtituristeista reilut 4,7 miljoonaa euroa viime vuonna, ja tänä vuonna odotetaan vähintään samanlaisia tuloja.

Maailman luonnonsäätiö WWF varoitti viime vuonna, että Romanian luontoa, muun muassa ainutlaatuista Karpaattien aluetta, uhkaa myös kehityksen kiihtyminen. Se merkitsee muun muassa tieverkoston laajenemista ja maatalouden tehostumista, joita Romanian pyrky Euroopan unionin jäseneksi 2007 vauhdittaa.

(Inter Press Service)

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia