Käräjäoikeus antoi vapauttavan tuomion kymmenelle totaalikieltäytyjälle | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Käräjäoikeus antoi vapauttavan tuomion kymmenelle totaalikieltäytyjälle

Syytetyt ehtivät kieltäytyä siviilipalveluksesta ennen kuin Jehovan todistajien erivapauden kumoava lakimuutos tuli voimaan huhtikuun alussa. Aseistakieltäytyjäliitto uskoo, että vastaavanlaisia päätöksiä tulee vielä paljon.

Suomen lippu ja puun lehtiä

Aseistakieltäytyjäliiton mukaan Suomessa on vuosittain joitakin kymmeniä totaalikieltäytyjiä. Kuva: Fredrik Rubensson / CC BY-SA 2.0.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus on vapauttanut kymmenen siviilipalveluksesta kieltäytynyttä miestä.

Kaikki syytetyt olivat ehtineet kieltäytyä ennen huhtikuun alkua, jolloin Suomessa kumottiin Jehovan todistajat asepalveluksesta vapauttava erillislaki.

Käräjäoikeuden perusteluna on, että tuomitseminen olisi rikkonut perustuslain yhdenvertaisuusperiaatetta ja syrjintäkieltoa, koska vastaajat olisivat joutuneet eriarvoiseen asemaan Jehovan todistajien kanssa.

Vaikka Jehovan todistajia koskeva erillislaki on nyt kumottu, asialla ei käräjäoikeuden mielestä ole merkitystä, koska syytetyt olivat ehtineet kieltäytyä siviilipalveluksesta siinä vaiheessa, kun laki vielä oli syrjivä, eli ennen lain kumoamista.

Tuomiot annettiin kesäkuun puolivälissä.

Aseistakieltäytyjäliitto uskoo, että vapauttavat tuomiot jatkuvat vielä pitkään, sillä suurin osa ennen vapautuslain kumoamista kieltäytyneistä ei vielä ole ollut oikeuden edessä.

Totaalikieltäytymisestä saa Suomessa pisimmillään 173 päivän vankeusrangaistuksen. Käytäntö kuitenkin muuttui helmikuussa 2018, kun Helsingin hovioikeus päätti, että totaalikieltäytyjien rangaistukset ovat syrjiviä, koska Jehovan todistajat vapautetaan asepalveluksesta vakaumuksensa takia, muita ei.

Myös muut tuomioistuimet alkoivat hylätä totaalikieltäytyjien syytteitä ja jättää heitä tuomitsematta vankeuteen.

Puolustusministeriön asettama työryhmä ehdotti ratkaisuksi Jehovan todistajien erivapaudesta luopumista. Lakimuutos hyväksyttiin tämän vuoden helmikuussa, ja se tuli voimaan huhtikuun alussa.

Muun muassa Aseistakieltäytyjäliitto on kritisoinut lakimuutosta. Se uskoo muutoksen vain lisäävän totaalikieltäytyjien määrää.

YK:n ihmisoikeuskomitea on huomauttanut Suomelle useita kertoja, että asepalveluksesta pitäisi voida kieltäytyä myös muiden vakaumusten perusteella kuin Jehovan todistajuuden. YK:n ihmisoikeusneuvosto on kehottanut Suomea vapauttamaan vangitut aseistakieltäytyjät.

Kommentit

Lähettänyt Juha Keltti (ei varmistettu) 28.6.2019 - 14:07

Kohta rankaiseminen jatkuu ja Jehovan todistajia tulee joukon jatkoksi. Kerran vapautettuja uudelleen kutsuttuja toistamiseen kieltäytyneitä vastaan on jo nostettu syytteitä.

Mitä tekee työministeri?

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia