Uutiset Etelä-Sudanin konflikti

Kansanmurha uhkaa Etelä-Sudanissa – vihaa lietsotaan sosiaalisessa mediassa

Sekä kapinalliset että hallitus ovat syyllistyneet jälleen uusiin julmuuksiin. Asiantuntijat pelkäävät, että Ruandan vuoden 1994 tapahtumat toistuvat.
YK:n rauhanturvaoperaatio UNMISS vieraili Yeissä marraskuussa. Kaupungissa on tapahtunut vakavia ihmisoikeusloukkauksia. (Kuva: UNMISS / Isaac Billy / CC BY-NC-ND 2.0)

Etelä-Sudanin väkivalta on kärjistynyt siihen pisteeseen, että osa asiantuntijoista väläyttelee jo Ruandan vuoden 1994 kaltaisen kansanmurhan mahdollisuutta. Väkivalta on kiihtynyt maassa heinäkuusta lähtien, jolloin taisteluita puhkesi pääkaupunki Jubassa.

"Se, mitä olen nähnyt ja kuullut täällä, on vahvistanut huoleni siitä, että etnisen väkivallan pahenemisen riski on suuri ja kansanmurha mahdollinen. En sano tätä kevyesti", sanoi maassa vieraillut YK:n kansanmurhien ehkäisyn erityisneuvonantaja Amang Dieng pari viikkoa sitten.

Hänen mukaansa tiettyihin etnisiin ryhmiin kohdistuneiden tappojen ja raiskauksien yhteydessä on esiintynyt provosoivaa retoriikkaa, ja vihaa lietsotaan myös median välityksellä.

Saman on havainnut maassa kehitysyhteistyötä tekevän Kirkon Ulkomaanavun maajohtaja Pio Ding.

"Useat etniset ryhmät käyttävät vihapuhetta toisia ryhmiä vastaan. Tämä näkyy erityisesti koulutettujen kaupungeissa asuvien keskuudessa. He pääsevät internetiin ja osaavat käyttää sosiaalista mediaa. Vihapuheen vaarallisimpia vaikutuksia on, että se luo perustaa rikoksille ihmisyyttä vastaan ja jopa kansanmurhalle", hän sanoo järjestön artikkelissa.

Väkivalta on viime kuukausina levinnyt muun muassa Etelä-Sudanin eteläosassa sijaitsevaan Yein kaupunkiin. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW) julkisti tällä viikolla raportin, jonka mukaan sekä hallituksen että kapinallisten joukot ovat syyllistyneet kaupungissa vakaviin väärinkäytöksiin viime kuukausina. Siviilejä on tapettu, raiskattu ja pidätetty mielivaltaisesti.

Konflikti on aiheuttanut maassa myös ruokakriisin ja yli miljoonan ihmisen pakenemisen naapurimaihin. Kirkon Ulkomaanavun mukaan vakavasta ruokapulasta kärsii maassa jo noin neljä miljoonaa ihmistä.

Järjestö kertoo jakaneensa syksyn aikana ruokaa Juban alueella. Lähes kukaan ihmisistä ei ollut saanut mitään apua.

"En kestä katsoa, kuinka lapseni näkevät nälkää. Olen ajatellut pahoja asioita, jopa lasteni tappamista. En pystyisi kestämään sitä, että lapseni kuolevat nälkään tässä talossa, jossa heillä ei edes ole mitään, minkä päällä maata", kertoi viiden lapsen kanssa paennut avunsaaja Bitres Amal Awok.

Etelä-Sudanin väkivalta alkoi joulukuussa 2013 eri etnisiin ryhmiin kuuluvan presidentti Salva Kiirin ja varapresidentti Riek Macharin riitaannuttua. Osapuolet solmivat viime vuonna rauhan, mutta väkivalta on jatkunut siitä huolimatta. Yhdysvallat ehdotti viime viikolla maan asettamista asevientikieltoon.

Etelä-Sudanin konflikti ihmisoikeudetkonflikti Etelä-Sudan Kirkon Ulkomaanapu

Lue myös

Nainen lähikuvassa

Vihapuhe ei leviä vain Euroopassa – Etelä-Sudanissa taistellaan ilmiötä vastaan muun muassa radion avulla

Eteläsudanilaiset uskovat, että muualle muuttaneet, koulutetut ihmiset puhuvat totta. Se lietsoo vihapuhetta maassa, jossa suurin osa väestöstä ei edes käytä nettiä. ”Tarvittaisiin lisää kriittistä ajattelua”, sanoo vihapuheen vastaista ohjelmaa vetävä Achol Jok Mach.
Nainen kalavatien äärellä

Etelä-Sudanin rauha luo toivoa myös rajanaapuri Etiopiassa – Gambellan kaupunkiin paenneet eivät kuitenkaan vielä ryhdy pakkaamaan

Etelä-Sudanin sodan osapuolten viime vuoden lopulla tekemä rauhansopimus on toiminut hieman aiempia sopimuksia paremmin, ja se näkyy myös naapurimaa Etiopian puolella. Rauhan onnistumisen mittareihin kuuluu kuitenkin myös se, palaavatko ihmiset lopulta kotiseudulleen.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen värjää toisen naisen tukkaa

Brasiliassa ihonväri on politiikkaa, mutta elokuvaohjaaja Tai Linhares ei tiedä, onko hän musta vai valkoinen

Tai Linharesin syntymätodistuksessa lukee ”valkoinen”, mutta hän on jotain muutakin. ”En ole osa sitä etuoikeutettua kulttuurista ja sosiaalista valkoisuutta, jonka osaksi pääsee, jos syntyy ihonväriltään valkoisena, oikeanlaisten hiusten kanssa”, hän sanoo. Linharesin lyhytelokuva käsittelee identiteetin etsintää mustan ja valkoisen välimaastossa.
Nainen ja poika istuvat maassa, etualalla ruoka-annoksia.

Alkuperäiskansojen ruokakulttuuri on hyvä keino taistella ilmastokriisiä vastaan – Intian Meghalayassa villiruoka on arvossaan

Intian alkuperäiskansojen ruokaulttuurissa maata ja ruokakasveja hyödynnetään monipuolisesti aina villikasveja myöden. Ruokakulttuuria yritetään elvyttää nyt muun muassa Äiti Maa -maalaismarkkinoiden avulla.
Sateenkaarilippu

Malesia langetti kovat rangaistukset homoudesta epäillyille – Jo toinen keppirangaistus runsaan vuoden vuoden sisään

Malesian hallitus on luvannut parantaa ihmisoikeustilannetta, mutta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen syrjintä pahenee. Viisi miestä tuomittiin kepiniskuihin yrityksestä harrastaa ”luonnonvastaista” seksiä.
Eurokolikoita, Suomen 100-vuotisjuhlan juhlarahoja

Pakolaisneuvonta yritetään pelastaa hätäkeräyksellä

Turvapaikanhakijoiden oikeusapuun vuonna 2016 tehdyt muutokset ovat supistaneet rajusti Pakolaisneuvonnan toimintaa. Nyt järjestön toiminta yritetään turvata hätäkeräyksen avulla.