Uutiset Etelä-Sudanin konflikti

Kansanmurha uhkaa Etelä-Sudanissa – vihaa lietsotaan sosiaalisessa mediassa

Sekä kapinalliset että hallitus ovat syyllistyneet jälleen uusiin julmuuksiin. Asiantuntijat pelkäävät, että Ruandan vuoden 1994 tapahtumat toistuvat.
YK:n rauhanturvaoperaatio UNMISS vieraili Yeissä marraskuussa. Kaupungissa on tapahtunut vakavia ihmisoikeusloukkauksia. (Kuva: UNMISS / Isaac Billy / CC BY-NC-ND 2.0)

Etelä-Sudanin väkivalta on kärjistynyt siihen pisteeseen, että osa asiantuntijoista väläyttelee jo Ruandan vuoden 1994 kaltaisen kansanmurhan mahdollisuutta. Väkivalta on kiihtynyt maassa heinäkuusta lähtien, jolloin taisteluita puhkesi pääkaupunki Jubassa.

"Se, mitä olen nähnyt ja kuullut täällä, on vahvistanut huoleni siitä, että etnisen väkivallan pahenemisen riski on suuri ja kansanmurha mahdollinen. En sano tätä kevyesti", sanoi maassa vieraillut YK:n kansanmurhien ehkäisyn erityisneuvonantaja Amang Dieng pari viikkoa sitten.

Hänen mukaansa tiettyihin etnisiin ryhmiin kohdistuneiden tappojen ja raiskauksien yhteydessä on esiintynyt provosoivaa retoriikkaa, ja vihaa lietsotaan myös median välityksellä.

Saman on havainnut maassa kehitysyhteistyötä tekevän Kirkon Ulkomaanavun maajohtaja Pio Ding.

"Useat etniset ryhmät käyttävät vihapuhetta toisia ryhmiä vastaan. Tämä näkyy erityisesti koulutettujen kaupungeissa asuvien keskuudessa. He pääsevät internetiin ja osaavat käyttää sosiaalista mediaa. Vihapuheen vaarallisimpia vaikutuksia on, että se luo perustaa rikoksille ihmisyyttä vastaan ja jopa kansanmurhalle", hän sanoo järjestön artikkelissa.

Väkivalta on viime kuukausina levinnyt muun muassa Etelä-Sudanin eteläosassa sijaitsevaan Yein kaupunkiin. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW) julkisti tällä viikolla raportin, jonka mukaan sekä hallituksen että kapinallisten joukot ovat syyllistyneet kaupungissa vakaviin väärinkäytöksiin viime kuukausina. Siviilejä on tapettu, raiskattu ja pidätetty mielivaltaisesti.

Konflikti on aiheuttanut maassa myös ruokakriisin ja yli miljoonan ihmisen pakenemisen naapurimaihin. Kirkon Ulkomaanavun mukaan vakavasta ruokapulasta kärsii maassa jo noin neljä miljoonaa ihmistä.

Järjestö kertoo jakaneensa syksyn aikana ruokaa Juban alueella. Lähes kukaan ihmisistä ei ollut saanut mitään apua.

"En kestä katsoa, kuinka lapseni näkevät nälkää. Olen ajatellut pahoja asioita, jopa lasteni tappamista. En pystyisi kestämään sitä, että lapseni kuolevat nälkään tässä talossa, jossa heillä ei edes ole mitään, minkä päällä maata", kertoi viiden lapsen kanssa paennut avunsaaja Bitres Amal Awok.

Etelä-Sudanin väkivalta alkoi joulukuussa 2013 eri etnisiin ryhmiin kuuluvan presidentti Salva Kiirin ja varapresidentti Riek Macharin riitaannuttua. Osapuolet solmivat viime vuonna rauhan, mutta väkivalta on jatkunut siitä huolimatta. Yhdysvallat ehdotti viime viikolla maan asettamista asevientikieltoon.

Etelä-Sudanin konflikti ihmisoikeudetkonflikti Etelä-Sudan Kirkon Ulkomaanapu

Lue myös

YK:n turvallisuusneuvoston osallistujia

Pitkään odotettu päätös: YK:n turvallisuusneuvosto asetti Etelä-Sudanin asevientikieltoon

YK yrittää painostaa Etelä-Sudanin sotivia osapuolia rauhaan. Maan YK-edustajan mukaan asevientikielto on kuitenkin ”isku vasten kasvoja”.
Eteläsudanilaisia naisia ja lapsia myymässä ruokaa muoviämpäreistä

Unicef: Valtaosa Etelä-Sudanin lapsista on nähnyt pelkkää sotaa – 300 000 lasta nälkäkuoleman partaalla

Vuonna 2013 alkaneen sisällissodan seurauksena 70 prosenttia Etelä-Sudanin lapsista ei käy koulua, miljoona kärsii aliravitsemuksesta ja arviolta 19 000 on lapsisotilaina tai sotilaiden palveluksesta. Rauhanneuvottelujen toivotaan pian johtavan läpimurtoon.
Äiti ja lapsi sairaalan pihalla Jubassa Etelä-Sudanissa

Uusi rauhansopimus tuo Etelä-Sudaniin toivonpilkahduksen – tavallisilla kansalaisilla ”ei riitä sotimiselle enää pienintäkään ymmärrystä”

Etelä-Sudanin sisällissodan osapuolet allekirjoittivat eilen jälleen kerran alustavan rauhansopimuksen. Väkivallan loppuminen olisi tervetullut uutinen etenkin nälänhädän partaalla kamppailevalle kansalle. ”Eteläsudanilaiset alkavat olla todella turhautuneita”, kertoo maassa hiljattain vieraillut Unicefin tiedottaja Martti Penttilä.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Punaisen Ristin avustustyöntekijä pukee ebolasuojavarusteita toiselle henkilölle Kongon demokraattisessa tasavallassa

Kuumeen mittausta ja käsienpesua – Kongossa torjuttiin ebolakatastrofi yksinkertaisin keinoin

Kongossa pelättiin alkukesästä yhtä tuhoisaa ebolaepidemiaa kuin Länsi-Afrikassa muutama vuosi sitten, mutta se onnistuttiin torjumaan. Avustustyöntekijä Leena Railimo-Saareksen mukaan yksi syy on se, että aiemmista epidemioista on otettu oppia. Silti ebola pysyy luonnossa aina, ja paras tapa torjua sitä on vahva terveysjärjestelmä.
Lapsen suuhun laitetaan poliorokotetta Etelä-Sudanissa

Ennätysmäärä lapsia rokotettiin vuonna 2017

Rokotteen saavien lasten määrä on kasvanut miljoonilla 2010-luvulla, mutta nykyistä parempi rokotekattavuus voisi yhä pelastaa vuosittain 1,5 miljoonaa ihmishenkeä.
Pakolaisleirin asumuksia Kabulin ulkopuolella Afganistanissa

Afganistanin siviiliuhrien määrä ennätyskorkealla – Amnesty: Palautukset pitää keskeyttää

Kymmeniä tuhansia ihmisiä on viime vuosina palautettu Afganistaniin maan heikkenevästä turvallisuustilanteesta huolimatta. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty nostaa esiin muun muassa Saksasta palautetun, itsemurhaan päätyneen afganistanilaisen tapauksen.
YK:n siirtolaisuussopimuksen neuvottelijoita kädet ylhäällä

Ensimmäinen globaali siirtolaisuussopimus hyväksyttiin ilman Yhdysvaltoja

YK:n jäsenmaat ovat hyväksyneet ensimmäistä kertaa siirtolaisuuden hallintaan pyrkivän sopimuksen. Sopimus on kuitenkin ei-sitova, Yhdysvallat jättäytyi pois prosessista jo aiemmin ja nyt Unkari harkitsee, ettei se hyväksykään sopimusta.