Kansanedustajat samanmielisinä kehitysteemoista | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kansanedustajat samanmielisinä kehitysteemoista

Sirpa Paatero (sd) ja Maria Lohela (ps) väittelivät ihmisoikeuksista, mutta suurta vääntöä ei järjestöpaneelissa syntynyt.

Kansanedustajien oli vaikea saada aikaiseksi tiukkaa väittelyä, kun vihreän eduskuntaryhmän ja suomalaisten kehitysyhteistyöjärjestöjen paneelissa heräteltiin viime perjantaina keskustelua muun muassa ihmisoikeuksista, rauhasta, lasten asemasta ja työstä.

Eniten debattia syntyi ihmisoikeuksista ja kehitysyhteistyöstä väitelleiden kehitysministeri Sirpa Paateron (sd) sekä kansanedustaja Maria Lohelan (ps) välille.

Paatero puolusti kehitysyhteistyön tekemistä juuri niissä maissa, joissa ihmisoikeudet eivät toteudu, Lohela taas kaipasi enemmän ehdollisuutta. Ihmisoikeuksissakin on voitava odottaa tuloksia parempaan suuntaan, hän sanoi.

"Jonkinlainen raja pitää olla jossakin vaiheessa. Räikeitä ihmisoikeusrikkomuksia ei voi loputtomiin sietää", hän totesi ja viittasi muihin maihin, jotka ovat vetäneet apua pois ihmisoikeustilanteen vuoksi.

Paneelissa väittelivät myös muun muassa kokoomuksen Pauli Kiuru ja vasemmistoliiton Eila Tiainen, joiden keskustelu kääntyi siihen, miten köyhissä maissa pitäisi edistää demokratiaa. Kiurun mukaan jos ihmisten kaikkein tärkeimmät perustarpeet eivät täyty, demokratiasta, vaaleista ja kansalaisvaikuttamisesta puhuminen ei välttämättä toimi.

"Kyllä köyhissäkin olosuhteissa voi puhua osallisuudesta, meidän käsitteemme vain ovat yläkerroksen käsitteitä. Pitää osallistaa ne ihmiset, joiden kanssa tehdään työtä", Tiainen puolestaan sanoi.

Kehitysyhteistyökritiikki leviää

Suoraa puhetta kehitysyhteistyöstä -nimen saanut paneeli järjestettiin edellisen kerran vuonna 2013. Tuolloin järjestöt kokivat teeman olevan marginaalissa, mutta tänä vuonna aiheesta on keskusteltu Suomessa vilkkaasti, totesi paneelissa puhunut Suomen Lähetysseuran kehitysyhteistyöpäällikkö Katri Leino-Nzau.

Kehitysteemat ovat ajankohtaisia muun muassa EU:n kehitysyhteistyön teemavuoden ja kestävän kehityksen neuvotteluiden vuoksi. Suomessa keskustelua on kiihdyttänyt muun muassa alkuvuodesta ilmestynyt entisen suurlähettilään Matti Kääriäisen suomalaista kehitysyhteistyötä kritisoiva kirja, joka mainittiin paneelissakin useampaan otteeseen.

Kansanedustaja Johanna Sumuvuoren (vihr) mukaan näyttääkin siltä, että Suomessa leviää kehitysyhteistyökriittinen mieliala.

"Poliittisessa ilmapiirissä on viime vaalien jälkeen tapahtunut iso muutos. Suomalaiset ovat perinteisesti myönteisiä kehitysyhteistyölle, mutta poliittinen mieliala vaikuttaa asenteisiin. Taloustilanne on kiristänyt tunnelmia: silloin vahvistuu ajatus Suomesta vastaan muut", Sumuvuori totesi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia