Kansalaisten maailmannäyttämöllä keskustellaan globalisaatiosta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kansalaisten maailmannäyttämöllä keskustellaan globalisaatiosta

Globalisaation hallinta on sälytetty lähes yksinomaan ministeriöiden tai kansainvälisten organisaatioiden harteille ja kansalaisyhteiskunnan tehtäväksi on usein jäänyt haukkuvan vahtikoiran osa. YK-liiton koordinoima uusi hanke ”Kansalaisten maailmannäyttämö – Citizens’ Global Platform” haluaa luoda uusia vaikuttamisen kanavia. Hankkeesta kertoo Maailmanpyörä-lehden tuorein nuomero.

Maailmanpyörä 4/03

Viimeisten vuosien aikana on käynyt yhä selvemmäksi se, että globalisaatio vaikuttaa kaikkiin maailman maihin, mutta ei samalla tavoin jakamalla hyvää tasaisesti. Ilmiön monimutkaisuus ja erityisesti sen osatekijöiden väliset kytkökset ja riippuvuussuhteet asettavat suuria haasteita kansallisille ja kansainväliselle politiikalle ja niiden käytännön toimeenpanolle. Kehitys, kauppa, rahoitusjärjestelmät ja teknologia on tavallisesti rajattu vain jollekin tietylle kansallisen tason ministeriölle, YK: n alaiselle järjestölle tai kansainvälisten organisaatioiden yksikölle. Usein kansalaisyhteiskunnan ja sosiaalisten liikkeiden tehtäväksi on jäänyt haukkuvan vahtikoiran osa.

Ajattele ja toimi paikallisesti ja globaalisti

Suomalaiset järjestöt ovat hyvin kansainvälistä joukkoa. Kontaktit ulottuvat laajalle ympäri maailmaa. Puhtaasti kehitysyhteistyötä tekevien järjestöjen lisäksi suurimmalla osalla suomalaisista järjestöistä on yhteydet maailmalle omien kansainvälisten katto-organisaatioidensa kautta. Järjestöt lähettävät edustajansa alan kansainvälisiin tilaisuuksiin tai ovat suurella joukolla mukana massatapahtumissa. Joillakin järjestöillä on myös konsultatiivinen asema YK:ssa. Globaalia toimintaa, joka jättää jälkensä enemmän taikka vähemmän myös kansalliseen työhön.

Globaalikeskustelu on kansalaisyhteiskunnan piirissä Suomessa ja maailmalla kuitenkin osin hyvin hajanaista ja resurssien puutteesta monesti vain omaan toiminta-alaan keskittyvää. Äänitorvea käyttävät asialle jo vihkiytyneet samalla kun suuri joukko toimijoita jää keskustelun ulkopuolelle. Yhteisponnistusten ongelmaksi on usein osoittautunut se, että hyvälle työlle ei ole löytynyt vaikuttamisen kanavia sen enempää kansallisessa kuin kansainvälisessäkään päätöksenteossa.

Uusi kansalaisyhteiskuntahanke ”Kansalaisten maailmannäyttämö – Citizens’ Global Platform” tuo yhteen suomalaisia ja Etelän kansalaisyhteiskunnan toimijoita keskustelemaan ja löytämään ratkaisuja maailmaa jakavan epäoikeudenmukaisen kehityssuunnan muuttamiseksi. Hanke liittyy Suomen ja Tansanian ulkoministeriöiden aloitteesta syntyneeseen Helsinki- prosessiin, joka pyrkii maailmanlaajuisella yhteistoiminnalla vahvistamaan demokratiaa ja edistämään avoimuutta ja oikeudenmukaisuutta Etelän ja Pohjoisen välillä. Helsinki-prosessi huipentuu vuonna 2005 Helsingissä järjestettävään konferenssiin.

Kansalaisten maailmannäyttämön tarkoituksena on luoda uusi yhteinen tila, jossa kansalaisyhteiskunnan piirissä jo käynnissä oleva sektoroitunut globaalikeskustelu voi kohdata, sitä kautta löytää uusia toimintamalleja ja monipuolistaa järjestöjen sisäistä aiheeseen liittyvää keskustelua. Hankkeen avulla halutaan uusia toimijoita mukaan keskusteluun.

Hanke vahvistaa suomalaisen järjestökentän ja Etelän olemassa olevaa yhteistyötä tarjoamalla väylän yhteisten huolenaiheiden ja ratkaisumallien saattamiseksi kansalliseen ja kansainväliseen päätöksentekoon erityisesti Helsinki-prosessin kautta. Aktiivinen kansalaistoiminta kampanjoineen ja tapahtumineen Suomessa ja maailmalla mm. Maailman sosiaalifoorumissa on keskeinen osa uutta Kansalaisten maailmannäyttämöä, joka välittää myös niiden sanomaa eteenpäin suomalaisen ja Etelän kansalaisyhteiskunnan ja viranomaisten piirissä.

Toimintaa ryhmissä

Kansalaisten maailmannäyttämön työ jakautuu kolmeen avoimeen teemaryhmään, jotka noudattelevat ulkoministeriön Helsinki-prosessin teemaryhmien rakennetta ja tuovat kansalaisyhteiskunnan näkemystä kansainväliseen päätöksentekoon.

 1. Uusia näkökulmia globaaliongelmien ratkaisemiseksi (New Approaches to Global Problem Solving), jonka tarkoituksena on tuoda yhteen kansalaisyhteiskunnan hyviä käytäntöjä ja ratkaisumekanismeja heikoimmassa asemassa olevien ihmisten osallistumisen mahdollistamiseksi ja vinoutuneiden rakenteiden purkamiseksi.

 2. Globaali talousohjelma (Global Economic Agenda), joka tähtää maailman rahoitusjärjestelmän uudistamiseen ja kehitysrahoituksen vahvistamiseen tasa-arvoisen globalisaation luomiseksi. Kansalaisyhteiskunnan piirissä on tuettu mm. Tobinin veroa ja velkojen anteeksi antamista, joiden tulisi olla tärkeä osa uutta globaalia talousohjelmaa.

 3. Inhimillinen turvallisuus (Human Security), jossa tarkastellaan globalisaation mukanaan tuomia uhkia ihmisten arjessa mm. naiskauppa, ihmissalakuljetus, lapsiin kohdistunut väkivalta ja ympäristön turmeltuminen. Inhimillisen turvallisuuden rakentaminen lähtee yksilötasolta, josta järjestöillä on hyvin vankka asiantuntemus ja kokemus.

Kaikille kansalaisyhteiskunnan toimijoille ja yksittäisille ihmisille avointa ”Kansalaisten maailmannäyttämöä” koordinoivat Suomen YK-liitto ja Kehitysyhteistyön palvelukeskus (KEPA). Hanke on saanut tukea ulkoasiainministeriöltä.

Eeva-Maria Vuorenmaa
suunnittelija
Suomen YK-liitto

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä Suomen YK-liittoon/p. 09-1351 402

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia