Kansalaisjärjestöt keräävät apua Ukrainaan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kansalaisjärjestöt keräävät apua Ukrainaan

Useat kansalaisjärjestöt ja organisaatiot keräävät ja kanavoivat apua Ukrainaan.

Sini-keltainen lippu.

Kuva: Sergey Kozak / CC0 1.0.

Useat kansalaisjärjestöt ja organisaatiot keräävät ja kanavoivat apua Ukrainaan. Alla päivittyvä lista Maailma.netin jäsenjärjestöistä, joiden kautta voit auttaa.

Amnesty dokumentoi ja selvittää sotarikoksia, joihin Venäjän joukot ovat syyllistyneet hyökkäyksessä Ukrainaan. Lisäksi Amnesty tarkkailee pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden tilannetta Ukrainan rajalla sekä sanan- ja kokoontumisvapauden loukkauksia Venäjällä ja Valko-Venäjällä.

Diakonissalaitos on käynnistänyt hätäapukeräyksen humanitaariseen työhön Ukrainassa ja Ukrainasta paenneiden parissa. Apu kohdistetaan jo valmiiksi haavoittuvimmassa asemassa oleville ihmisille, esimerkiksi syrjitylle romaniväestölle, vähävaraisille naisille ja lapsille sekä maan sisäisille pakolaisille.

Kirkon Ulkomaanapu (KUA) on aloittanut hätäapukeräyksen Ukrainan konfliktista kärsivien perheiden auttamiseksi. KUA tukee hätäavun toimittamista konfliktista kärsiville perheille. Käytännössä apu on esimerkiksi ruoka-apua, lämmikkeitä ja muita perustarvikkeita.

Lääkärit Ilman Rajoja toimii paikan päällä Ukrainassa. Lisäksi järjestö lähettää ryhmiä naapurimaihin auttamaan rajojen yli turvapaikkaa hakevia ihmisiä. Järjestön tiimit Valko-Venäjällä ja Venäjällä ovat valmiina antamaan lääketieteellistä humanitaarista apua tarpeen mukaan sekä Ukrainan länsi- ja eteläpuolisissa maissa, ja toimituskeskukset valmistelevat lääkepakkauksia nopeaa lähetystä varten.

Pelastakaa Lapset on toiminut Ukrainassa vuodesta 2014 lähtien ja jatkaa humanitaarisen avun toimittamista lapsille ja heidän perheilleen. Avulla tarjotaan lapsille ravintoa ja puhdasta vettä, hygieniatarvikkeita ja terveydenhoitoa, välttämättömiä perustarvikkeita ja psykososiaalista tukea.

Plan International Suomen hätäapukeräykseen kerätyt varat ohjataan Planin hätäaputyöhön Ukrainan pakolaisten tukemiseksi. Plan työskentelee Romaniassa, Moldovassa ja Puolassa yhdessä paikallisten järjestöjen kanssa turvatakseen lasten suojelun, koulunkäynnin jatkumisen ja psykososiaalisen tuen traumojen käsittelyyn.

SOS-Lapsikylä tarjoaa Ukrainassa lapsille ja perheille tukea epävarmuuden keskellä. Järjestön lapsikyläperheet on siirretty turvaan maan länsiosaan. 

Suomen Lähetysseura tarjoaa hätäapua ukrainalaisille tarjoamalla tilapäistä suojaa, ruokaa, lääkkeitä, psykososiaalista tukea ja sielunhoitoa. Lähetysseura vie hätäavun perille Ukrainassa ja sen lähimaissa toimivien paikallisseurakuntien kautta. Avun koordinoi Luterilaisen maailmanliiton Maailmanpalvelu.

Suomen Pakolaisavun hätäkeräykseen lahjoitetut varat ohjataan lyhentämättöminä YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:lle. UNHCR tarjoaa paikan päällä humanitaarista apua, kuten ruokatarvikkeita ja suojaa sekä psykososiaalista tukea ja lakineuvontaa sotaa pakeneville hädänalaisille ihmisille.

Suomen Punainen Risti kanavoi apunsa Punaisen Ristin kansainvälisen komitean (ICRC) sekä kansainvälisen liiton (IFRC) kautta. Punainen Risti muun muassa jakaa ihmisille materiaaliapua, tukee terveyssektoria ja vesisektoria. Ihmisille jaetaan ruokaa, käteisapua sekä välineitä elinkeinojen ylläpitämiseen. Varoilla jaetaan myös hygieniapakkauksia, kohennetaan vesihuoltoa ja jaetaan miinatietoutta.

Suomen YMCA:n Liitto kohdentaa keräyksellään varoja sekä Ukrainan YMCA:lle että paikallisyhdistysten toteuttamaan työhön ukrainalaispakolaisten keskuudessa Suomessa. Voit osallistua keräykseen Suomen YMCA:n Liiton lahjakaupan kautta.

Unicef tekee parhaillaan töitä laajentaakseen avustusohjelmia, joiden kautta mm. toimitetaan puhdasta vettä, terveys-, hygienia- ja koulutarvikkeita sekä tarjotaan psykososiaalista tukea lapsille ja heidän perheilleen.

UN Womenilla on ollut maatoimisto Ukrainassa vuodesta 2015 lähtien. UN Women työskentelee Ukrainassa yhdessä kansalaisjärjestöjen, YK:n aluekoordinaattorin ja YK:n maatoimiston kanssa, seuraa tilannetta ja toimii harkiten muuttuvan tilanteen mukaan. Moldovassa tiimimme suunnittelee kohdennettuja toimia ja kehittää humanitaarista apua Ukrainasta tuleville pakolaisille.

Juttua päivitetään tarvittaessa ja lisätään uusia tietoja Maailma.netin jäsenjärjestöjen tarjoamasta tuesta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia